Blagdan svete Lucije, 13. prosinca, dan je kada se tradicionalno sije božićna pšenica (ako već niste na blagdan svete Barbare, 4. prosinca). Prema narodnom vjerovanju, iznikla pšenica u posudi postavljena na obiteljskom stolu u sredini zime daje osjećaj života, nade i budućnosti, a njezina gustoća, boja i sam izgled pokazuju kakava će biti naredna godina, dobra ili pak lošija. Što je pšenica gušća, zelenija, takva će biti i godina - rodna i bogata.
Izbor posude je na vama, postoje raznih oblika i veličina, ali nemojte sijati u preduboke, neka ona bude do 5 cm dubine.
Ukoliko ste jedni od onih kojima ne uspijeva ili neujednačeno raste, pokušajte s namakanjem sjemena noć prije sjetve kako bi potaknuli klijanje. Iako nekima uspijeva sjetva bez podloge, možete sjeme nakon namakanja i cijeđenja obilato staviti na zemlju ili vatu.
Zalijevati - no ne previše
Ukoliko želite staviti svijeću u sredinu posudice, možete ju staviti odmah, prije nego stavite zemlju. U nekim obiteljima znaju staviti malu čašu (za rakiju) sa zrnjem žitarica u sredinu i u nju svijeću - izbor je na vama.
Kada ju posijete, svaki dan ju pomalo prskajte vodom, u početku više puta na dan no nemojte previše kako se ne bi stvorila plijesan. Pšenicu nemojte držati na mjestu koje je previše blizu grijanja jer bi se mogla posušiti. Najbolje ju je staviti pored prozora, na umjereno toplo i svijetlo mjesto.
Povremeno okrećite posudu kako biste osigurali ravnomjeran razvoj biljke prema svjetlu. Kad naraste do željene visine, ošišajte ju škarama, a lijepo izgleda i kada se poveže vrpcom (najčešće hrvatske trobojnice) uokolo kako ne bi stršala.
Na blagdanskom stolu
Običaj je na Božić upaliti je u vrijeme ručka dok je obitelj za blagdanskim stolom. Obično se iz kuće iznaša nakon blagdana Sveta Tri Kralja ili kod nekih do Krštenja Gospodinova. Nemojte ju baciti u smeće, odnesite ju van na zemlju gdje će privući ptice, a i kokoši u dvorištu ju jako vole.
Neki od nje rade smoothie - u kombinaciji s bananama, orašastim plodovima ili čime već volite. Naime, ona je supernamirnica bogata vitaminima i mineralima koji su korisni za organizam, sadrži velike doze vitamina C, betakarotena te željeza.
Sijete li i vi pšenicu ili ju kupite u trgovačkim centrima? Imate li neki trik kako vam najbolje uspijeva? Pišite nam u komentarima ispod. (Agroklub)