42313
Tzg Zadar
StoryEditor
Ulaz besplatan

Sutra navečer počinju "Ljetne noći u dikljanskim kaletama" koncertom klape Kontrada

U petak, 2. kolovoza započinje ciklus koncerata autohtone dalmatinske glazbe u Diklu pod nazivom „Ljetne noći u dikljanskim kaletama” uz koncert klape Mirakul. Već sutradan će na dikljanskoj Kvešturi nastupiti i zadarska klapa Kontrada.

Riječ je o klapi koja sljedeće godine slavi dvadeset godina rada, tijekom kojih su izdali i samostalni album „Lipa li si Dalmacijo“ s kojeg je nekoliko pjesama zaživjelo među širim slušateljstvom. Naslovnu pjesmu po kojoj je album dobio ime napisao je pokojni član Denis Juričić, a album je nadaleko poznat i po pjesmi „Tri sam ti dana“ koja je izvedena u suradnji Vinkom Cocom. Nakon albuma klapa je snimila singlove "Pivaj klapo" i "U vitar", a obradili su i poznati hit grupe Drugi način „Prođe ovaj dan”.

- Naš program je šarolik, pripremimo ga uvijek tako da napravimo pravu dalmatinsku feštu. Na repertoaru će i ovog puta biti tradicionalne dalmatinske pjesme, naše autorske, a onda prijeđemo i na neke strane, pa se vratimo domaćima pop hitovima… Uvijek bude nešto za sve koji nas slušaju, kaže Eduard Plećaš iz Kontrada. On u klapi ima ulogu „dvostukog basa“, jer je i bas pjevač i svirač bas gitare. Od drugih instrumenata u klapi imaju dvije gitare i mandolinu, no glavninu zvuka ipak ostvaruju glasovi osmorice pjevača.

Nedavno su se vratili sa festivala "Večeri dalmatinske pisme 2024." u Kaštelima, gdje su se predstavili sa svojom novom autorskom pjesmom “Kap tvoje lipote”, koju glazbeno "potpisuju" Mario Petani, Edin Tahirović i Martin Petračić, na stihove Marija Petanija.

- Kako je svojedobno bio član klape Kontrada, a i danas nas vežu prijateljski odnosi, Mario je dao klapi na slušanje svoj demo snimak. Klapa tada nije planirala snimanje nove pjesme, pa je pjesma neko vrijeme stajala u arhivi. U trenutku kada je klapa razmišljala o snimanju nove pjesme, odabrali smo Mariovu pjesmu. Zanimljivo je to da kada se klapa odlučila snimiti Mariovu pjesmu, dan kasnije je Mario je nazvao ne znajući za našu odluku te iskazao želju da bi volio da klapa snimi tu njemu dragu pjesmu. Shvatili smo to kao znak, te se Mario kroz rad na pjesmi pridružio kao pjevač i voditelj klape. Edin Tahirović je obavio produkciju pjesme, na čemu mu klapa zahvaljuje.

Kontrada ima zgusnut raspored nastupa tijekom ljeta. Nakon nastupa u Diklu čekaju ih nastupi na Saljskim užancama, u Dragama, Pakoštanima, sv. Filipu i Jakovu i tako sve do kraja sezone.

Koncert započinje u 21 sat uz besplatan ulaz.

01.08.2024., 11:04h
16. rujan 2024 21:10