Morske orgulje su svima broj jedanZT arhiva
StoryEditor
ZADAR NA YOUTUBEU

U dva sata napravi se 11 novih videa o Zadru

Nasumična provjera pojma Zadar, s vremenskim filterom kao kriterijem, izbacila je 11 videa starih tek dva sata te 50-ak “shorts” odnosno kratkih uradaka snimanih mobitelom, kakve se obično dijeli po Tik-toku

Danas je You Tube službeno druga najposjećenija web stranica na svijetu. Svake minute korisnici “uploadaju” 400 sati novih sadržaja, a svaki dan se na njemu pregleda nevjerojatnih milijardu sati programa, svih mogućih zamislivih žanrova, od video spotova i animiranih filmova, do dokumentaraca i ozbiljnih društvenih i političkih sadržaja.

Kako je u toj najvećoj globalnoj virtualnoj videoteci zastupljen Zadar? Poprilično, reklo bi se, jer kada se u youtubeovu tražilicu upisalo ime našeg grada, dobilo bi se 336 tisuća rezultata! Točnije, tako je bilo do pred nekoliko godina, kada su reformirane usluge (čuveni “update”) na YouTubeu, pa se više ovi podatci ne mogu pratiti. Međutim, nasumična provjera pojma Zadar s vremenskim filterom kao kriterijem, izbacila je 11 videa starih tek dva sata te 50-ak “shorts” odnosno kratkih uradaka snimanih mobitelom, kakve se obično dijeli po Tik-toku.

O sigurnosti, parkingu i cijenama...

Na zadarskim stranicama Tripadviosora uvijek je živo i veselo. Trenutačno najzanimljivija rasprava se povela oko pitanja korisnika Balasza iz Mađarske koji se sprema u Zadar te je na stranici Numbeo provjerio sigurnosno stanje i dobio zabrinjavajuće odgovore. Kako mu je to izgledalo nerealno, uputio je pitanje o sigurnosti u Zadru drugim forumašima koji su mu spremno odgovorili uvjeravajući ga da je u Zadru apsolutno sigurno. Sigurnije nego u Mađarskoj, dodao je korisnik Ole K. U raspravu se uključilo desetak korisnika od Australije i Indije do Hrvatske i svi su bili jedinstveni u ocjeni da su i Hrvatska i Zadar veoma sigurna mjesta.

Erica iz Danske stiže u naš grad rent-a- carom pa ju je zanimalo kako stoje stvari s parkiranjem na Poluotoku... Forumaši su bili iskreni te joj je između ostalog preporučeno da još jednom razmisli o uzimanju rent-a-cara, drugi su joj predlagali da traži smještaj koji uključuje parkirno mjesto, a sve se slažu da parkirno mjesto na Pouotoku ljeti nije lako naći.

Najaktualnija rasprava je ona koja se još uvijek vodi oko cijena hrane i pića i koju je pokrenuo korisnik HattieChloe iz Velike Britanije. Cromansidney 2 iz Biograda na Moru piše da su cijene jela u prosječnom restoranu od 10 do 45 eura, pive su oko 5 eura, a za čašu vina treba izdvojiti 5-10 eura. Na to se Manuel A pohvalio da je u centru Zadra platio dvije pizze i bocu mineralne vode 30 eura. Gladysleeds iz Velike Britanije savjetuje da se preko dana uzima hranu iz pekarnica, a potom večera u nekoj konobi koje su jeftinije od restorana. Najviše je cijenama bio ogorčen korisnik floriani22 iz talijanskog Veneta koji je podsjetio da je porcija liganja nekad koštala 80 kuna, a sada je 20 eura ili više. Osvrnuo se i na poskupljenje sladoleda i zaključio da je situacija s cijenama “crazy”.

“10 stvari koje treba uraditi u Zadru”

Kao što je i čitav YouTube paleta najšarolikijih uradaka, tako to vrijedi za priloge o Zadru. Tu se tako nalaze snimke zadarskih ljepota i znamenitosti, video snimke iz Domovinskog rata, glazbeni spotovi profesionalaca i amatera, snimke vjenčanja i maturalnih zabava, kvartovskih okupljanja, sportskih susreta, gastronomskih prijedloga, prizora s kolodvora i trajektne luke, prenesenih televizijskih priloga, predstavljanja zadarskih škola, Sveučilišta, muzeja te različitih udruga, povijesnih priloga sa starim razglednicama ili filmskim snimkama iz Drugog svjetskog rata, vjerskih priloga, uputa za tjelesno vježbanje i rekreaciju, reklama i oglasa te naravno, mnogo turističkih priloga, bilo od organizacija ili agencija, bilo samih turista koji ostavljaju svoje video dojmove, ocjene i prijedloge, uz mnogo snimki morskih orgulja i zadarskog najljepšeg zalaska Sunca.

Jedni od takvih su i Samuel i Audrey, čiji je You Tube kanal posvećen video izvješćima o putovanjima i hrani. Njihov više od 11 minuta dugi video uradak nosi naslov “10 stvari koje treba napraviti u Zadru”. Po njihovom izboru svakako treba posjetiti Perivoj kraljice Jelene, Kopnena vrata i Trg 5 bunara, Forum, crkvu sv. Donata, popeti se na zvonik katedrale sv. Stošije, obići Morske orgulje i Pozdrav Suncu, ručati njoke s tartufima i crni rižot kod Skoblara, uživati u zalasku Sunca te istražiti Zadar noću.

image

Svi već znaju za zadarski zalazak Sunca

Andrea Kršlović
image

Audrey i Samuel

Screenshot
image

Neki su otkrili i vožnju barkom

Linda Vidović

Kupanje na Bazenu

Pun pohvala za naš grad je i youtuber Gabriel Traveller, koji je svoj video nazvao ‘Zadar, jedno od najboljih mjesta u Hrvatskoj’. Ako znamo da je Gabriel profesionalni putopisac već skoro 30 godina i da je obišao i više od poslovičnih “pola svijeta”, onda takve riječi imaju određenu težinu. Zanimljivo da na početku videa Gabriel priznaje da nije prije čuo za Zadar, no preporučili su mu ga prijatelji te se odlučio zaustaviti tijekom puta za Split. I, kako kaže, nije nimalo požalio, a posebno ga je dojmio posjet crkvi sv. Donata. No, potom je napravio đir po Rivi i, naravno, našao se na Morskim orguljama što ga je oduševilo, iako očito nije prije čuo za njih. Prolunjao je i po drugim dijelovima grada pohvalivši grafit navijača na starom Kazalištu lutaka, pitajući se što bi tu značilo “Tornado” i na kraju se okupao na Bazenu.

Vlogeri Sam i Dan posebno su oduševljeni Forumom i činjenicom da je Zadar kontinuirano naseljen 3 tisuće godina. Oni su međutim, znali za Morske orgulje za koje kažu da su im bile jedna od najvažnijih znamenitosti koje su htjeli posjetiti u Hrvatskoj. Također su oduševljeni ne samo kvalitetom, nego i cijenama i količinom hrane u ovdašnjim restoranima.

Alexander Travelbum svojim videom želi otkriti drugima Zadar kao jedno od nedovoljno poznatih fantastičnih mjesta u Europi. Osim već poslovičnog oduševljenja Forumom i Orguljama, ovaj vloger je otkrio i barkajole i istaknuo ih kao posebnu znamenitost te pozvao turiste da kad dođu u Zadar svakako učine đir barkom. Također je pohvalio plažu Kolovare.

Znaju o povijesti, ne znaju o hrani

Ono što nadalje vrijedi primijetiti jest da je većina gostiju relativno dobro upoznata sa znamenitostima pa čak i lokalnom poviješću, da ne spominjemo zalazak Sunca, dok istovremeno malo ili ništa znaju o ovdašnjim gastronomskim specijalitetima. Iznimaka ima, ali su prilično rijetke, što bi svakako trebao biti pokazatelj turističkim djelatnicima kamo valja usmjeriti promidžbene napore. Odnosi se to ne samo lokalno na Zadar, nego i kompletnu hrvatsku kuhinju, o čemu je možda najbolji primjer onaj američkog para youtubera koji su tijekom boravka u Zadru u trgovini kupili mlince i potom se čudili kako su tvrdi, dok ih nisu “izguglali” i saznali što su zapravo kupili i kako se to treba spremiti...

Oduševljenje vjenčanjem

Indijski youtuber Mahesh Popat također se najviše zadržao na Orguljama i Pozdravu Suncu, ali je obišao i gradsku tržnicu te se zaletio i do Masleničkog mosta te NP Paklenica.

Iako je većina video uradaka na engleskom, nađe ih se i na drugim jezicima, njemačkom, francuskom, poljskom, kineskom, japanskom,... Švicarski youtuber Novasol Schweiz, opisao je tako svoje ljetovanje u Privlaci te posjet gradu. Posebno je pohvalio “čudesno lijepe crkve” koje je sve posnimio, a ispred katedrale ga je oduševilo vjenčanje. Nadalje je pohvalio praksu restorana kod nas, u kojima se tijekom cijelog dana može naručiti kompletan obrok, što nije bio slučaj u svim zemljama koje je obišao. Pohvalio je i janjetinu sa žara u konobi Martinac.

Poljski youtuber Eyesdriver posvetio je svoj više od 12 minuta dugi video načinima kako u Zadru pronaći besplatni parking. Way Away kanal je sažeo Zadar danju i noću u samo deset minuta, a dali su i nekoliko točnih napomena o novijoj povijesti i Domovinskom ratu i to čekajući da im dođe naručena pizza.”Čini se da se to ovdje najviše jede”, kazali su dečko i cura koji čine posadu Way Away kanala.

Od Lože do pijace

Biciklističku točku gledišta pokrio je svojim uradkom youtuber YOLO Nathan, koji je snimio svoj put starom cestom od Zagreba do Zadra, a onda i svoje doživljaje u našem gradu. Tu ga je, međutim dočekala kiša pa je odlučio kratiti vrijeme tako što će si dati napraviti piercing...

Hobo Traveler posvetio je čitav video obilasku zadarske tržnice, njenoj ponudi i cijenama. Uvod je napravio na Gradskoj loži, primjetivši da je to odlično mjesto “za promatrati djevojke”, a onda se i dalje snimajući, uputio prema pijaci komentirajući usput viđeno.

image

Gabriel Traveller

Screenshot
image

Alexander Travelbum

Screenshot
image

Talijani nisu zadovoljni cijenom prženih liganja

Vilicom Kroz Hrvatsku

Iza Zagreba i Dubrovnika

S 336.000 videa (dok ih se brojilo), Zadar je daleko nadmašio gradove poput Osijeka (302.000), Šibenika (148.000), Varaždina (102.000), Karlovca (87.000) ili Siska (62.000). Među hrvatskim gradovima uvjerljivo je bio prvi Zagreb (1.840.000) te Dubrovnik (438.000). Pojam “split” pokriva i istu englesku riječ pa zato 14.300.000 videa nisu bili relevantan pokazatelj koliko ih se odnosi na grad. I pojam “pula” ima različita značenja na raznim jezicima pa ne treba iznenaditi da se pod tim pojmom nalazi 2.180.000 videa. I 493.000 uradaka na temu “rijeka”, također nije pokazatelj za stvarna riječka videa.

09.09.2024., 10:07h
22. listopad 2024 03:39