44468
Joško Gatara
StoryEditor
ribolovna prognoza 26.10.-1.11.

Uspješan ribolov u svitanju i rano ujutro, te pred sumrak i mrak

Vrijeme dosta povoljno s dosta djelomično sunčanih, poluoblačnih i polusunčanih razdoblja s mogućom kišom pri kraju prognoze. Još je uvijek dosta toplo vrijeme s nešto nižim tremperaturama noću, ali još uvijek pogodnim za boravak na moru

Razdoblje je zadnje četvrti kvarta i dobri će rezultati biti u svitanju i jutarnjim satima dok će u poslijepodnevnim satima, pa sve do sumraka i mraka biti podnošljivo i dobro.U noćnim satima ne treba očekivati uspješan ribolov.

Subota, 26. listopada; zadnja četvrt- kvarat; treći dan: U svitanju i ujutro do 10 sati podnošljivo a onda dobro u satima do sumraka. Dobar ulov moći će se ostvariti i u satima do mraka. Noć nije za ribolov.

Nedjelja, 27. listopada; zadnja četvrt-kvarat; četvrti dan:- U svitanju i jutarnjim satima podnošljivo. Podnošljivo i prije podne i poslije podne do 16 sati. Dosta dobro do sumraka i u satima do mraka. Noću slabo.

Ponedjeljak, 28. listopada; zadnja četvrt-kvarat; peti dan:- Podnošljivo u svitanju i ujutro do 10 sati a onda slabije do podne. Slabije do sumraka a onda dobro u satima do mraka. U noćnim satima slabo.

Utorak, 29. listopada; zadnja četvrt-kvarat; šesti dan:- Dobro u svitanju i ujutro do 10 sati pa slabije do podne. Podnošljivo u prvim satima poslije podneva pa dobro do sumraka. Vrlo dobro do mraka. Slabo u noćnim satima.

Srijeda, 30. listopada; zadnja četvrt- kvarat: sedmi dan: - Dobro u svitanju i ujutro do 10 sati, pa podnošljivo do podne. Dobro do sumraka pa vrlo dobro u satima do mraka. Noću slabo.

Četvrtak, 31. listopada; zadnja četvrt – kvarat; osmi dan: - Dobro u svitanju i jutrom do 10 sati. Podnošljivo do podne pa dobro do sumraka. Do mraka vrlo dobro a onda noću slabo.

Petak, 1. studenoga; mina škur - mlađak; prvi dan: - U svitanju i jutarnjim satima odlično. Do podne vrlo dobro. Vrlo dobro i do 15 sati a onda podnošljivo do sumraka. Ponovno vrlo dobro do mraka, ali zato noću slabo.

Ovo ribolovno vrijeme zadnje četvrti kvarta ide prema mini škuru mlađaku i sve je manje mjesečine. Riba je sve više u potrazi za hranom i svojim staništima što čini ribolov uspješnim. Vrijeme bez kiša s polusunčanim i poluoblačnim danima biti će dosta dobar ugođaj za ribolov. Treba se malo potruditi i pronaći dobra staništa, te uz dobru ješku i strpljenje može se očekivati i dobar ulov. Uspješno će biti u svitanju i rano ujutro, te pred sumrak i mrak. Noći ovog razdoblja nisu za ribolov. Jesen je tu, nema više onih velikih vrućina i sve su bolji uvjeti za uspješan ribolov i za zadovoljstvo boravka na moru.

Ribolov može biti uspješan i s obale. Uz odgovarajuću opremu, dobar ribolovni pribor i dobru ješku i odgovarajućim olovnicama ribolov može biti zadovoljavajući i uspješan. Bez obzira što se lovi s obale, treba se isto tako dobro opremiti odgovarajućom odjećom i obućom. Kabanicu možete držati u rezervi.

Po prognozi vremena još uvijek traje dosta pogodno vrijeme gdje će se temperature danju kretati između 22 i 23 stupnjeva, dok će se noću uglavnom kretati između 13 i 19 stupnjeva. I vjetrovi neće biti jaki i puhati će jačine od 13, 15 i 19 km iz JJI, S, SSZ i SI smjerova. Još uvijek se preporuča odgovarajuća zaštitna odjeća i obuća i kabanica. Svakako se pobrinite za dobru ješku, jer je ona i garancija za uspješan ribolov, ali prije nego li krenete na more, ne zaboravite staru ribarsku uzrečicu “ribaru roge”.

Izlazak i zalazak Sunca

Treći je dan zadnje četvrti kvarta i mjesec izlazi u 0.00 sati i traje do 01. studenoga kada u 05,26 sati izlazi kao mina škur-mlađak i traje do 09. studenoga kada u 6,56 sati nastupa prva četvrt-kvarat.

Faze Mjeseca

U ovom ribolovnom razdoblju zadnje četvrti -kvarta i početka mine škura-mlađaka, sunce na zadarskom području izlazi između 06,43 i 07,28 sati, a zalazi između 17,51 i 16,43 sata.

26.10.2024., 08:56h
Joško Gatara
28. listopad 2024 01:16