43807
Joško Gatara
StoryEditor
ZA RAZDOBLJE OD 5. DO 11.10. 2024.

Vremenske promjene šarolike, isto se događa i u ribolovu

Ovo ribolovno razdoblje biti će dosta promjenljivo s vremenom i promjenljivim vjetrovima s razdobljima sunca, poluoblaka i ponekom kišom a mogućim i kojim pljuskom, ali ništa čudno za ovo vrmensko razdoblje

Bez obzira na vremenske uvjete sati svitanja i jutra, sati prije podneva i sati pred sumrak i mrak davati će zadovoljavajuće rezultate uspješnog ribolova. Uspješno se može loviti i s obale s prikladnih mjesta za ribolov.

Vrijema je mine škura – mlađaka koje dominira ovom fazom i početak je faze prve četvrti-kvarta koje donosi dosta promjena u vremenskoj prognozi, koja nam donosi povremeno manje sunčanih dana, djelomično oblačnih i nešto dana s kišama i pljuskovima

Jesen je tu pa su i vremenske promjene šarolike. Isto se događa i u ribolovu. Mina škur-mlađak zanimljivo je ribolovno razdoblje s dobrim ulovima u jutarnjim satima, u predvečerje i večernjim satima. Dani prve četvrti-kvarta dobre rezultate davati će u satima svitanja i jutra. Temperature će se danju kretati između 19 i 22 stupnjeva dok će noću biti između 12 i 17 stupnja. Puhati će vjetrovi ISI, S, SSZ, JJI, JI i SI smjerova jačine od 15 do 24 km na sat.

Subota, 5. listopada; mina škur-mlađak: četvrti dan; Vrlo dobro u svitanju i ujutro do 10 sati. Odlično do 15 sati pa podnošljivo do pred sumrak. Dobro u sumraku pa vrlo dobro do mraka. Noću slabo.

Nedjelja, 6. listopada; mina škur-mlađak: peti dan;- Vrlo dobro u svitanju i ujutro do 10 sati, a zatim odlično do 15 sati. Poslije podne podnošljivo do pred sumrak, a onda dobro do mraka. Noću slabo.

Ponedjeljak, 7. listopada; mina škur-mlađak: šesti dan; - Dobro u svitanju i jutarnjim satima do podne. Podnošljivo u poslijepodnevnim satima do pred sumrak. Slabo do mraka i slabo noću.

Utorak, 8. listopada; mina škur-mlađak: sedmi dan;- Podnošljivo u svitanju i ujutro do 10 sati. Dobro do 12 sati. Odlično do 16 sati pa vrlo dobro do sumraka. Dobro u satima do mraka. Slabo u noćnim satima.

Srijeda, 9, listopada; mina-škur mlađak: osmi dan;- Podnošljivo u jutarnjim satima pa dobro do podne. Odlično u poslije podnevnim satima do pred sumrak. Vrlo dobro do sumraka pa dobro do mraka. Noću slabo.

Četvrtak, 10. listopada; prva četvrt-kvarat: prvi dan;- Dobro u svitanju i jutarnjim satima. Dosta dobro do 14 sati. Podnošljivo u satima do sumraka. U satima do mraka i noću slabo.

Petak, 11. listopada; prva četvrt-kvarat: drugi dan;- Dobro u svitanju i prvim satima jutra, pa vrlo dobro do 14 sati. Vrlo dobro i u poslijepodnevnim satima, a onda odlično do sumraka i mraka. Noću slabo.

Ovo vremensko razdoblje zahtijeva sigurnosnu i odgovarajuču odjeću i obuću te obavezno i kabanicu. Ribolovna oprema i dobra ješka trebaju odgovarati uvjetima ribolova. Dagnja, lignja, srdela, a po mogućnosti i veliki crv i mali crvići čine dobru ješku. Odlazak u ribolov uvijek pobuđuje dobro raspoloženje, ali ipak prije odlaska na more, ne zaboravite “ribaru roge” pružiti.

Izlazak i zalazak Sunca

U ovom prognostičkom razdoblju sunce na zadarskom području izlazi između 06;59 i 07;07 sati, a zalazi između 18;28 i 18;17 sati.

Faze Mjeseca

Faza mine škura – mlađaka na zadarskom području traje do 10. listopada kada prelazi u fazu prve četvrti – kvarta u 20;56 sati i traje do 17. listopada kada prelazi u fazu uštapa punog – mjeseca.

05.10.2024., 08:58h
JOŠKO GATARA
05. listopad 2024 09:18