44046
Joško Gatara
StoryEditor
RIBOLOVNA PROGNOZA 12.-18.10.2024.

Zanimljiv ribolov za one uporne u početku faze punog Mjeseca

Vremenska prognoza je također promjenljiva, ali s mnogo djelomice oblačnih dana i noći te rijetkom pojavom kiše s jednim malim pljuskom. Ribolov, za one uporne, biti će zanimljiv, jer dobre će rezultate davati u svitanju i ujutro te satima pred sumrak i mrak. U noći neće biti uspješnog ribolova

Još uvijek nisu stigla veća zahlađenja, temperature su povoljne, a i temperatura mora je još uvijek dosta visoka, pa je i ugođaj ribolova vrlo zanimljiv. Vrijeme prve četvrti-kvarta i početak faze uštapa-punog mjeseca vrlo su ribolovno promjenljive, kako ujutro, tako i cijelog dana te u večernjim satima. Vremenska prognoza je također promjenljiva, ali s mnogo djelomice oblačnih dana i noći te rijetkom pojavom kiše s jednim malim pljuskom. Ribolov, za one uporne, biti će zanimljiv, jer dobre će rezultate davati u svitanju i ujutro te satima pred sumrak i mrak. U noći neće biti uspješnog ribolova. Dnevne i noćne temperature još su visoke, pa će se kretati tijekom dana od 22 do 23 stupnja, dok će one noćne biti od 13 i 16 stupnjeva. Vjetrovi iz različitih smjerova, S, J, SI, JI, IJI, ISI i SSI, puhat će umjerene jačine od 13 do 16 km na sat. Pogodna i odgovarajuća odjeća i obuća još uvijek su vrlo značajan dio ove ribolovne prognoze, pa se treba ozbiljno pripremiti za odlazak na more.

Subota, 12. listopada; prva četvrt-kvarat: treći dan;- Ujutro i u svitanju do 10 sati dosta dobro. Do 12 sati podnošljivo a isto tako i u poslije podnevnim satima do sumraka. Slabije do mraka a onda slabo u noćnim satima.

Nedjelja, 13. listopada; prva četvrt -kvarat: četvrti dan – Dobro u svitanju i jutarnjim satima do podne. Podnošljivo u poslije podnevnim satima do pred sumrak. Dobro do sumraka pa vrlo dobro do mraka. Noću slabo.

Ponedjeljak, 14. listopada; prva četvrt -kvarat: peti dan; - Dobro u svitanju i ujutro do 10 sati a onda slabije do 14 sati. Podnošljivo do sumraka i mraka za ribolov a onda noćni sati nisu za ribolov, slabo.

Utorak, 15. listopada; prva četvrt – kvarat: šesti dan; -Dobro u svitanju i ujutro do 10 sati pa podnošljivo do 14 sati. Vrlo dobro loviti će se do sumraka a onda odlično do mraka. U noćnim satima do ponoći mogući su podnošljivi rezultati. Do svitanja slabo.

Srijeda, 16. listopada; prva četvrt – kvarat: sedmi dan; - U svitanju i ujutro do 10 sati dobro a onda vrlo dobro do 14 sati. Dobro do sumraka pa vrlo dobro do mraka. Do 22 sata podnošljivo, do svitanja slabo.

Četvrtak, 17. listopada; uštap – puni mjesec: prvi dan: - Dobro u svitanju i ujutro sve do 12 sati, pa u ostalim satima poslijepodneva podnošljivo do sumraka, podnošljivo i do mraka. Noću slabo.

Petak, 18. listopada; uštap puni – mjesec; drugi dan: - Podnošljivo u svitanju i u jutarnjim satima do podne a onda slabije do sumraka. Dobro do mraka. Vrlo dobro u noćnim satima do ponoći pa dobro do svitanja.

Dani listopada biti će zanimljivi za ribolovce jer ih neće ometati dosadna kiša a djelomice oblačno i sunčano vrijeme pogodovati će ribolovnim guštima pogotovo u svitanju i jutarnjim satima. Dobri rezultati mogu se postići i u predvećerju, pred sumrak i mrak. Neki noćni sati mogu pružiti zadovoljstvo ulova. Za uspješan ribolov treba svakako osigurati dobru ješku, pogotovo ako se ide u ribolov više dana. Preporučljiva je dagnja, lignja, sredela a ako se uspije nabaviti i veliki morski crv, mali bigatini ili bibi, onda uspjeh ne može izostati. Uvijek napominjemo a tako isto i ovog puta, nemojte zaboraviti prije odlaska na more, "ribaru roge" pružiti.

Faze Mjeseca

Faza prve četvrti- kvarta traje do 17. listopada do 11;41 sati, kada počinje faza uštapa -punog mjeseca, koja traje do 24. listopada, kada nastupa faza zadnje četvrti kvarta.

Izlazak i zalazak Sunca

U ovom ribolovnom razdoblju prve četvrti-kvarta i uštapa-punog mjeseca, sunce na području Zadra i Zadarske županije izlazi između 07;09 i 07;17 sati a zalazi između 18;15 i 18;04 sati.

12.10.2024., 08:34h
Joško Gatara
18. listopad 2024 02:42