Zkzd
StoryEditor
IZBOR IZ FONDA ZKZD

Zašto uopće prijestupna godina i 29. veljače?Kako do toga dolazi?

Ako ste pogledali u kalendar za ovaj mjesec, 2024. godina je prijestupna i mjesec veljača ima 29, umjesto 28 dana

Zemlji je potrebno 365 dana i otprilike 6 sati da obiđe Sunce. Zbog toga je uvedena prijestupna godina; kako bi se uskladila kalendarska godina (365 dana) s tropskom (cca 365,25 dana). Iako se jedna četvrtina dana ne čini puno, to bi za 100 godina bila greška od čak 25 dana!

image
Zkzd

Prva prijestupna godina uvedena je u vrijeme cara Julija Cezara, 46. godine pr. Krista. Julijanski kalendar zamijenjen je točnijim gregorijanskim prema kojem je odlučeno da će veljača imati dan više svake godine koja je djeljiva s četiri, ali postoje i iznimke. Godine koje su djeljive sa 100 ne mogu biti prijestupne godine - osim ako nisu djeljive s 400. Prva godina koja je proglašena prijestupnom bila je 1584.

Da nema prijestupne godine, pobrkala bi se godišnja doba i mjeseci više ne bi bili vjerodostojni, iako na to utječu i klimatske promjene.

image
Zkzd
image
Zkzd

Osim malog podsjetnika iz teorije geografije, u Odjelu rada s korisnicima/Informacijskoj službi Znanstvene knjižnice Sveučilišta u Zadru možete vidjeti stare kalendare prijestupnih godina: "Diario, o sia Giornale per l‘anno 1764." tiskan u Veneciji, dvojezični "Almanacco pittorico " iz 1796., "Almanacco per le provincie dell‘ I. R. Governo di Venezia per l‘anno 1824.", "Calendario reale per l‘anno 1852." tiskan u Torinu i "Lunario dalmatino: cattolico e greco per l‘anno 1852." tiskan u Zadru. Nadalje, možete vidjeti što se pisalo 29. veljače 1852. godine u listu "L‘Agronomo raccoglitore", koji je tada izlazio u Zadru te znanstvenu i stručnu literaturu na temu gregorijanskog kalendara i zemljine rotacije.

image
Zkzd

Ova 2024., osim što je jedan dan duža, obilježava i 460 godina od rođenja Galilea Galileja poznatog talijanskog fizičara i astronoma koji se između ostalog bavio i rotacijom Zemlje. Također možete vidjeti izložena i neka njegova djela. Svake prijestupne godine održavaju se i Olimpijske igre, a svima koji su rođeni 29. veljače želimo sretan rođendan, jer imaju priliku da ga proslave i kalendarski.

Za sve navedeno, ali i za više informacija zarotirajte se kao planet Zemlja do Znanstvene knjižnice i pogledajte ovaj zanimljiv izbor iz fonda. (Sveučilište u Zadru, Znanstvena knjižnica)

23.02.2024., 11:34h
27. travanj 2024 15:49