Arhiva ZT
StoryEditor
Oprezno sa suncem

Dr. Matak upozorava: koža pamti štetne UV zrake!

Negativni učinci UV zraka mogu biti akutni, tu je najčešće riječ o opeklinama te kronični, kao što su hiperpigmentacijske mrlje, preuranjeno starenje i stvaranje kožnih karcinoma i tumora, od kojih je najopasniji melanom

Visoke temperature, UV zračenje, znojenje i česta izloženost sunčevim zrakama mogu negativno utjecati na zdravlje naše kože. Tijekom ljetnih mjeseci, koža može postati suha, dehidrirana, sklona iritacijama i opeklinama od sunca.

Magdalena Matak, dr. med., specijalistica dermatologije i venerologije, otkrila nam je kako se najbolje zaštititi od štetnih utjecaja sunčevih zraka, koju rutinu njege slijediti i koje proizvode izbjegavati kako bismo kožu održali zdravom i njegovanom.

Pozitivni i negativni učinci

Koji su najčešći problemi s kožom koji se javljaju tijekom ljeta?

Mogli bismo ih podijeliti prema dobi, pa tako u djece i mladih, puno češće nego u zimskim mjesecima, liječimo stafilokokne i streptokokne infekcije kože koje se prenose kontaktom, kod odraslih ljudi, s autoimunim bolestima kao što je lupus, imamo pogoršanja bolesti s obzirom na to da su UV zrake najjači uzročni čimbenik pogoršanja. Također, pojedini lijekovi i biljke, u kombinaciji s UV zrakama, mogu uzrokovati fotoalergijski i fototoksični dermatitis.

Kako UV zračenje utječe na kožu i što možemo učiniti da se zaštitimo?

UV zračenje ima pozitivne i negativne učinke na kožu. Umjerenim izlaganjem suncu možemo dobiti pozitivne učinke kao što su stvaranje vitamina D koji je bitan za pravilan razvoj i jačinu kostiju, ublažavanje i liječenje pojedinih bolesti kao što su psorijaza i atopijski dermatitis. Negativni učinci UV zraka mogu biti akutni, tu je najčešće riječ o opeklinama te kronični, kao što su hiperpigmentacijske mrlje, preuranjeno starenje i stvaranje kožnih karcinoma i tumora, od kojih je najopasniji melanom.

Hidratacija izvana i iznutra

Koliko često trebamo nanositi kremu za sunčanje tijekom dana i je li bitna količina koju nanosimo?

Kremu je potrebno nanositi 15 minuta prije izlaganja suncu te ponavljati nanošenje nakon svakog kupanja u moru. Preko dana bi trebalo ponoviti nanošenje svakih dva sata, ako smo na otvorenom, jer se pojačano znojimo te time ispiremo zaštitni sloj. Iznimno je bitno da nanesemo dovoljnu količinu kreme. Količina koja je dovoljna, npr. za cijelo lice i vrat, je otprilike pola žličice kreme. Kako bismo nanijeli adekvatnu količinu za cijelo tijelo, potrebna je količina kreme koja bi stala u čašicu za žestoko piće.

Kako bi trebala izgledati idealna rutina njege kože tijekom ljeta?

Da bi koža izgledala njegovano potrebno ju je hidrirati izvana i iznutra, osobito tijekom ljetnog perioda i pojačanog izlaganja suncu. Izvana nanošenjem hidratantnih krema, a iznutra unosom tekućine. Često zaboravljamo na unos dovoljne količine tekućine tijekom dana, a to bi trebala biti obična voda, što manje zaslađenih pića, alkohola i gaziranih napitaka. Za nježniji spol i njegu lica tijekom ljeta preporučujem izbjegavati nanošenje pudera te ih zamijeniti toniranim fluidima sa zaštitnim faktorom. Ljeto nije vrijeme za uvođenje anti-age preparata (npr. retinol) ukoliko ih ranije nismo koristili te nakon čišćenja lica navečer preporučujem nanijeti samo hidratantnu kremu s hijaluronskom kiselinom.

image

dr. Magdalena Matak

Osobni album

Prevencija je ključna

Kako možemo spriječiti i tretirati sunčane opekline?

Kako bismo spriječili pojavu sunčanih opeklina prilikom izlaganja suncu obvezno je korištenje krema sa zaštitnim faktorom, preporuča se i nošenje odjeće s UV zaštitom, koja se može nabaviti u sportskim trgovinama, te sunčane naočale. Trebali bismo, u skladu s mogućnostima, potpuno izbjegavati izlazak u najsunčanijem periodu dana, od 10 do 17 sati. Ako sunčane opekline ipak nastanu, za ublažavanje simptoma lokalno se primjenjuju hladni oblozi i kortikosteroidne kreme, a protiv bolova peroralno se mogu uzeti analgetici. Poznati narodni lijek za opekline je jogurt, s obzirom na to da hladi i sadrži probiotike može ublažiti simptome opeklina. U kasnijem životnom razdoblju sva će se količina štetnih UV zraka koje primimo tijekom života na neki način pokazati na koži, stoga djelujmo na vrijeme.

20.07.2024., 10:52h
17. listopad 2024 17:25