39066
Lana Slivar DominiĆ
StoryEditor
Donesena odluka o nabavi CT simulatora

Uređaji će biti isporučeni bolnicama u roku od 12 mjeseci, jedan dolazi u OB Zadar

Tehnička Vlada donijela je u četvrtak odluku o nabavi CT simulatora za bolnice radi poboljšanja prevencije, liječenja i dijagnostike raka kako bi se svim onkološkim bolesnicima osigurala optimalna terapija

Ministarstvo zdravstva provodi projekt u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti a vrijedan je 6.5 milijuna eura. Nabavlja se devet CT simulatora - tri za KBC Zagreb, dva za KBC Sestre milosrdnice i po jedan uređaj za KBC Split, KBC Rijeku, KBC Osijek i Opću bolnicu Zadar.

"Provedbom projekta planira se unaprijediti zdravstveni sustav u području prevencije, liječenja i dijagnostike raka, odnosno osigurati optimalnu terapiju svim onkološkim bolesnicima u Hrvatskoj bez čekanja na dijagnostiku i sam postupak liječenja", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Uređaji će biti isporučeni bolnicama u roku od 12 mjeseci, a novac je osiguran u državnom proračunu za 2024. godinu i projekcijama za 2025. i 2026. godinu.

Također, Vlada je donijela uredbu kojom prestaje raditi Ured potpredsjednice Vlade.

Premijer Andrej Plenković prethodno se na sjednici zahvalio dosadašnjoj potpredsjednici Vlade Anji Šimpragi, kao i ministrima Brnjac i Malenici, na postignućima u svojim resorima te na doprinosu u ostvarenjima programa Vlade.

Vlada je na sjednici također prihvatila pokroviteljstvo nad međunarodnom konferencijom na visokoj razini s UNESCO-om na temu stvaranja Mreže globalnih regulatora za upravljanje digitalnim platformama u suzbijanju govora mržnje ("Mreža svih mreža"), koja će se održati 18. i 19. lipnja 2024. u Dubrovniku, a na kojoj će se službeno obilježiti početak djelovanja "Mreže svih mreža".

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekla je kako će se po prvi put globalni regulatori naći na jednom mjestu. Hrvatska je ponudila biti domaćinom tog skupa, očekuje se i sudjelovanje na najvišoj razini UNESCO-a, navela je. Svjetski dan borbe protiv govora mržnje obilježava se 18. lipnja.

Vlada je donijela i uredbu o objavi Ugovora o Srednjoeuropskom programu razmjene za sveučilišne i stručne studije "CEEPUS IV", u cilju nastavka ranije započetih međunarodnih aktivnosti, a kojima se promiče suradnja u području visokog obrazovanja. Ugovor između ukupno 15 zemalja, potpisan je lani u rujnu u Varšavi i predviđeno je da stupi na snagu 1. svibnja 2025.

"U odnosu na prethodne ugovore, ugovor je dopunjene novim aktivnostima, a suradnja se zasniva na mobilnosti studenata, nastavnika i zaposlenika visokih učilišta koji sudjeluju u organizaciji aktivnosti", naveo je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. (Hina)

16.05.2024., 12:53h
20. rujan 2024 01:50