38471
Izvor: Pexels
StoryEditor
Ovih šest stanja uzrokuje simptome

Što nokti otkrivaju o našem zdravlju?

Sve promjene na noktima, od onoga uobičajenog zdravog, glatkog i ružičastog izgleda, odmah treba javiti najprije liječniku primarne zdravstvene zaštite, ističe dermatologinja Christine Poblete-Lopez, a objavljuje na portalu klinike u američkom Clevelandu

Bolesti koje se mogu vidjeti na noktima Dr. Poblete-Lopez navela je šest stanja koja mogu uzrokovati simptome na noktima. Međutim, za točnu dijagnozu je važno posjetiti liječnika koji će, osim simptoma na noktima, uzeti u obzir i mnoge druge čimbenike.

1. Stres

Nokti na prstima ruku i nogu usko su povezani s kosom. Kao što i kosa može ispadati nakon bolesti ili duljeg razdoblja stresa, nokti također mogu pokazivati ​​simptome. Stres će najčešće uzrokovati pojavu linija na noktima.

2. Madeži ili melanom

Promjene se obično pojavljuju u linijama koje se protežu od kutikule nokta (prozirna koža koja se nalazi iznad i oko baze nokta) do vrha, a mogu biti dobroćudni madeži ili kancerozni melanomi. Stoga se odmah treba obratiti dermatologu, ako koža ispod ploče nokta – tvrdi dio nokta koji prekriva vrhove prstiju – dobije bilo kakvu smeđu boju. Te promjene su više zabrinjavajuće ako se pojave izolirano, samo na jednom prstu. Smeđe linije koje se provlače u kutikulu, mogle bi biti znak melanoma. One koje se zaustavljaju na kutikuli, ili prije nje, vjerojatno su uzrokovane madežima.

3. Artritis

Artritis može uzrokovati pojavu malih cisti koje rastu u blizini ili na kutikulama. One su benigne (nisu kancerogene) i najbolje ih rješava kirurg.

4. Psorijaza

Ovo stanje kože obično karakteriziraju ljuskave crvene mrlje, ali bolest također može utjecati na nokte na rukama i nogama. Ako imate žuto- crvenu promjenu boje na noktu, trebate se posavjetovati sa svojim dermatologom.

5. Bolest bubrega

Nekoliko promjena na noktima može ukazivati ​​na prisutnost akutne, ili kronične bolesti bubrega. Beauove linije mogu biti simptom akutne bubrežne bolesti, konkavni nokti poput žlice (pojava se naziva i koilonihija), odnosno grubi nokti s izbočinama mogu postojati u prisutnosti bolesti bubrega. Kad izgledaju poput žlice mogu ukazivati ​​na anemiju zbog nedostatka željeza. Bijele pruge/mrlje: slično kao u slučajevima psorijaze, jasne bijele pruge i mrlje na noktima mogu ukazivati ​​na kroničnu bolest bubrega.

6. Darierova bolest

To je rijedak genetski poremećaj koji uzrokuje osip na koži i javlja se uglavnom u adolescenciji. Pojavljuje se na noktima ruku i nogu u vidu širokih, bijelih ili crvenkastih pruga koje se protežu od kutikule do vrha. Urez u obliku slova V blizu vrha prsta također može ukazivati ​​na ovo stanje.

Prevencija

Ona nije uvijek moguća, ali važno je nokte stalno održavati nahranjenima i hidriranima. Također, važno je unositi dovoljno vitamina B i cinka jer ti hranjivi sastojci uvelike jačaju vaše nokte.

05.05.2024., 09:22h
18. svibanj 2024 08:01