38343
Izvor: Freepik
StoryEditor
7. 5., svjetski dan astme

U Hrvatskoj se pokreće javnozdravstvena akcija "S ljubavlju, bez dima – za zdravu obitelj svima"

Astma, kronična bolest dišnih putova, zahtijeva kontinuiranu njegu i pažnju kako bi se postigla primjerena kontrola bolesti. Uoči Svjetskog dana astme, koji se tradicionalno obilježava 7. svibnja, Hrvatska pokreće široku javnozdravstvenu akciju s ciljem podizanja svijesti o ovoj bolesti i poboljšanja brige za oboljele

Astma je heterogena bolest obilježena kroničnom upalom dišnih putova, a simptomi poput piskanja u prsima, zaduhe i kašlja mogu se mijenjati u intenzitetu tijekom vremena. Prema procjenama Globalnog izvještaja o astmi, više od 260 milijuna ljudi boluje od astme diljem svijeta, a u Hrvatskoj se procjenjuje da oko 200 tisuća osoba živi s ovom bolešću.

Globalna inicijativa za astmu (GINA) naglašava potrebu za osnaživanjem osoba s astmom putem odgovarajuće edukacije kako bi mogle uspješno upravljati svojom bolešću i prepoznati kada je potrebna medicinska pomoć. Nedostatak svijesti i pristupa adekvatnoj terapiji često su izazovi s kojima se susreću oboljeli od astme diljem svijeta.

U skladu s tim, Hrvatsko torakalno društvo, Zaklada Hrvatska kuća disanja i Udruga pacijenata "Udah života" organiziraju javnozdravstvenu akciju povodom Svjetskog dana astme u Zagrebu i Zadru. Akcija će se održati 4. svibnja 2024. godine, s početkom u 10:00 sati, na adresi Ljudevita Gaja 1 ispred hotela Dubrovnik u Zagrebu te u Atriju palače Cedulin u Zadru.

U sklopu akcije koja će se održati 4. svibnja 2024. godine, s početkom u 10:00 sati ispred hotela Dubrovnik u Zagrebu organizirat će aktivnosti poput škole disanja i mjerenja spirometrije kako bi se educiralo građane o važnosti zdravlja pluća i prevenciji respiratornih bolesti.

Najavljena je i početna javnozdravstvena kampanja pod sloganom "S ljubavlju, bez dima – za zdravu obitelj svima", koja će biti dio obilježavanja Svjetskog dana astme. Maskota kampanje, "Plućko", bit će glavni protagonist zdravlja pluća te će premijerno biti izvedena pjesma "Plućko se voli igrati" skladatelja Ante Toni Eterovića. U Zagrebu će je izvesti Dječji zbor Bajka uz pratnju Bojana Jambrošića (koji će ujedno biti i u ulozi voditelja), a u Zadru Djeca Arije, Glazbeno - scenskog studija Arija by Nela Šarić pod vodstvom Marijane Dušević.

Pozivamo sve građane da se pridruže obilježavanju Svjetskog dana astme te podrže zajednički cilj bolje dijagnostike i liječenja astme, kao i promocije zdravlja pluća općenito.

29.04.2024., 13:40h
15. svibanj 2024 23:25