Ana Kovačević, magistra farmacije iz Ljekarne CentarOsobni album
StoryEditor
ANA KOVAČEVIĆ, MAG. PHARM.

Već prije začeća trebali bismo početi razmišljati o prehrani i suplementaciji

Pravilna suplementacija može biti od iznimne važnosti za trudnice ili žene koje planiraju trudnoću jer osigurava adekvatan unos folne kiseline, ključne za pravilan razvoj fetusa i smanjenje rizika od određenih anomalija

Trudnoća i dojenje predstavljaju faze u životu žene koje zahtijevaju posebnu pažnju prema prehrambenim potrebama. Tijekom trudnoće majčino tijelo prolazi kroz intenzivan proces rasta i razvoja fetusa što čini ovo razdoblje nutritivno izuzetno zahtjevnim.

Pravilna prehrana je ključna, ali uzimanje određenih dodataka prehrani može osigurati potrebnu količinu hranjivih tvari za majku i dijete, ne samo tijekom trudnoće, već i kasnije tijekom dojenja.

Prehrana trudnica

Ana Kovačević, magistra farmacije iz Ljekarne Centar, koja se trenutno specijalizira u području Dermatofarmacije i kozmetologije, objasnila nam je koji su to ključni nutrijenti tijekom trudnoće, istaknuvši važnost pravilnog odabira prenatalnih vitamina pazeći na sastav vitamina i minerala u dodatcima prehrani.

Mnoge trudnice uzimaju prenatalne vitamine kako bi osigurale adekvatan unos vitamina i minerala, poput folata, željeza, vitamina B12 i omega-3 masnih kiselina.

- Prioritet tijekom razdoblja trudnoće i dojenja svakako bi trebala biti pravilna, uravnotežena i raznovrsna prehrana koja osigurava sve potrebne hranjive tvari, a dodatci prehrani dopunjuju prehrambene potrebe trudnica i dojilja, osiguravajući da organizam prima dovoljno potrebnih vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari, započinje Kovačević.

Različiti faktori mogu značajno utjecati na prehranu trudnica.

- To može biti želja za određenom namirnicom, ali i mučnine i odbijanje hrane te izbjegavanje namirnica koje potencijalno mogu biti štetne za trudnice i dijete, a sve to rezultira nutritivnim deficitom te ukazuje na potrebu za dodatcima prehrani u trudnoći, objašnjava Kovačević.

Prenatalni vitamini

Pravilna suplementacija može biti od iznimne važnosti za trudnice ili žene koje planiraju trudnoću jer osigurava adekvatan unos folne kiseline, ključne za pravilan razvoj fetusa i smanjenje rizika od određenih anomalija.

- Folna kiselina ima ključnu ulogu u prevenciji oštećenja neuralne cijevi kod fetusa u razvoju, koja je neophodna za razvoj živčanog sustava, kaže Kovačević.

Razmišljanje o prehrani, pa tako i o dodatcima prehrani, trebalo bi postati sastavni dio već tijekom planiranja trudnoće, odnosno i prije samog začeća.

- Važno je napomenuti da je potrebno uzimati minimalno 400 mikrograma folne kiseline već prije začeća te tijekom prvog tromjesečja, no može se nastaviti do kraja trudnoće pa i nakon poroda, zasebno ili u sklopu multivitaminsko-mineralnog pripravka, naglašava Kovačević.

Metilentetrahidrofolat reduktaza (MTHFR) je enzim u našem tijelu koji igra ključnu ulogu u procesu aktivacije folne kiseline, pri čemu nastaje metabolički aktivan oblik folat, važan za mnoge biološke funkcije. Važno je napomenuti da oko 50 % žena ima mutacije MTHFR gena, što može utjecati na smanjenu aktivnost enzima i smanjenu mogućnost metaboliziranja folne kiseline.

U tim slučajevima, preporučuje se uključivanje pripravaka koji sadrže aktivni oblik folne kiseline kako bi se osiguralo optimalno iskorištavanje ovog ključnog nutrijenta.

- Kod polovice ženske populacije primijećen je polimorfizam na genima koji su povezani s metabolizmom folata te je kod njih važno da uzimaju pripravak s aktivnim oblikom 5-MTHF. U današnje vrijeme to ne predstavlja problem jer gotovo svi prenatalni pripravci sadrže aktivnu folnu kiselinu, ističe Kovačević.

Apsorpcija najbolja nakon obroka

Osim folne kiseline, postoje i drugi nutrijenti koji su od izuzetne važnosti za trudnice i dojilje.

- Važni su Omega-3 masne kiseline, željezo, vitamin B12, kalcij i magnezij. Većina prenatalnih pripravaka sadrži sve nutrijente koji su potrebni za vrijeme trudnoće, ali isto tako i u periodu dojenja, radi stvaranja kvalitetnog majčinog mlijeka, kaže Kovačević.

Preporučuje da dodatke prehrani trudnice uzimaju s hranom ili neposredno nakon obroka kako bi poboljšale njihovu apsorpciju.

- Probavni sustav tada je najaktivniji tako da je apsorpcija najbolja, a na taj način mogu se umanjiti i potencijalne gastrointestinalne nuspojave, zaključuje Kovačević.

Dodatci prehrani trebali bi se nabavljati isključivo u ljekarni, gdje farmaceut igra ključnu ulogu u pružanju stručnih savjeta i informacija.

15.03.2024., 12:31h
09. svibanj 2024 17:55