Od četiri različite vrste okusa, slatkoga, slanog, kiselog i gorkog, gorak okus bez sumnje nije najomiljeniji. Smatrate li gorčinu nečim što biste trebali izbjegavati, propuštate i okusne i prehrambene dobrobiti mnogih namirnica.
Gorka hrana može imati oštar, nerijetko i opor okus. Neka gorka hrana suptilnijeg je okusa, a u mnogim takvim namirnicama nalazimo i elemente slatkoće, ili kiselosti.
Nutricionisti smatraju da je zajedničko svojstvo gorke hrane njezina dobrobit za crijeva i probavu. Gorka hrana potiče rad probavnog sustava, smanjuje apetit i oslobađa probavne sokove u gušterači, stoga može biti korisno popiti neki gorki napitak prije jela ili dodati gorku hranu u svoj obrok ili u predjelo.
Zbog čega tako puno ljudi ne voli gorku hranu?
- To nam je urođeno jer gorak okus najčešće signalizira da bi nešto moglo biti otrovno, pojasnila je Christina Esser, predavačica na njemačkom Sveučilištu za prevenciju i zdravstveni menadžment.
Na gorak okus možete se naviknuti. To objašnjava zašto neki ljudi ne uživaju u prvome gutljaju nezašećerene kave ili zbog čega mnoga djeca mrze prokulice.
Gorke tvari pospješuju rad probave i istodobno smanjuju osjećaj gladi i želju za slatkim, a to je prednost za osobe s dijabetesom ili prekomjernom tjelesnom težinom, ali i za sve ostale. Esser ističe da gorke tvari imaju protuupalni učinak i mogu smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti.
Mogu li gorke tvari biti štetne?
U nekim slučajevima - da. Savjetuje se oprez, primjerice, ako su tikvice, krastavac, ili bundeva gorkoga okusa, upozoravaju iz Njemačke organizacije za pomoć dijabetičarima. Ovo povrće ne bi smjelo imati gorak okus, a ako se to ipak dogodi, znači da sadrže neželjene, toksične tvari. U tom biste slučaju takvo povrće trebali baciti.
Konzumirate li grejp ili pijete sok od grejpa, imajte na umu da to voće može umanjiti ili pojačati djelovanje lijekova koje uzimate. To se, primjerice, odnosi na lijekove za sniženje kolesterola ili lijekove za liječenje kardiovaskularnih bolesti.
Gorka hrana bogata je nutrijentima
Gorak okus imaju brokula, prokulice, kupus, cvjetača, korijander, čaj i listovi maslačka, divlje šparoge, crna čokolada, kelj, rukola, raštika, radič, ‘mišancija’, jabučni ocat, zeleni čaj…
Gorko zeleno povrće poput rukole, kelja i brokule bogato je vitaminima, mineralima, antioksidansima i korisnim biljnim komponentama poput vitamina A, C i E kao i kalcija, kalija i magnezija.
U usporedbi sa špinatom, maslačak koji je gorkog okusa ima osam puta više antioksidansa, tri puta više vitamina A, pet puta više vitamina E i dvostruko više kalcija.
(Marijana Hajdić Gospočić/HINA)