prosvjed ispred županijeZt
StoryEditor
PROSVJED U ZADRU

Aktivisti zbog Une prosvjedovali pred zgradom Županije - Zaustavite ekocid!

Mi namjeravamo prosvjedovati dok ne dobijemo potvrdu da su radovi apsolutno obustavljeni, zato što nas nitko nije konzultirao. Mi svi živimo u tom mjestu, i živimo od te prirode i ljepote. Nitko nas nije pitao slažemo li se da se tu nešto gradi. Koliko znam, nitko nije pitao ni susjednu državu Bosnu i Hercegovinu. Želimo da taj bager izađe iz našeg mjesta i samo prihvaćamo radove koji će koliko-toliko vratiti prijašnje stanje. Ali da budemo jasni, to se ne može ni približno vratiti. Tu smo imali spomenike kulture, vodene mlinice. One su uništene, a kamen je izvezen i bačen. Oni samo mogu malo zakrpiti ono što su uništili

Tako su danas, pred zgradom Zadarske županije u Zadru govorili ogorčeni prosvjednici, koji su se kupili kako bi javno digli glas proziv gradnje hidrocentrale na izvoru rijeke Une. Prosvjednici to smatraju ekocidom, posebice stoga što mnogi od tamošnjih ještana pitku vodu dobivaju iz rijeke Une.

- Kada bi se radovi na hidrocentrali nastavili, mogli bi dovesti do nestanka vode ne samo u našem selu nego i u drugim mjestima uz Unu. Poznato je da ovakve hidrocentrale mogu dovesti do presušivanja rijeke, rekla je aktvistica Božica Keča.

Iako se na prosvjedu pojavio zamjenik načelnika Općine Gračac Nebojša Rađenović, Keča je potvrdila da s načelnikom Općine nisu imali nikakav kontakt.

 - Nismo imali nikakvu komunikaciju od načelnika općine, nije došao niti poslao neku delegaciju da nam se obrati, rekla je Keča.

Željko Rašuo, jedan je od brojnih aktivista koji se bore za rijeku Unu, naziva je svjetskim biserom:

- Vlada, premijer Plenković, netko se treba izjasniti. Mislim da je krajnje vrijeme da netko kaže: „Dobar dan, mi imamo taj i taj stav.“ Očigledno je netko važan uložio novce, te ih je netko važan i uzeo. Županija je okej, ali treba i premijer reći: ‘Dragi narode, građani‘, jer svi smo mi građani, istaknuo je Rašuo.

Komentirao je i podatak da su inspekcije na godišnjem.

 - To nije profesionalno. Inspekcija je tu, mi je plaćamo.Trebaju dovesti nekog predstavnika. Kada su u pitanju ovakve stvari, neka se vrate s godišnjeg. I ja imam godišnji pa nisam na njemu. Mislimo da netko treba reagirati. Ne mogu mjesec dana stajati papiri, da se ništa ne događa. Mi smo došli i dobili iste odgovore koje smo znali i prije mjesec dana, ogorčeno su govorili prosvjednici.

 „Da barem netko kaže da se radovi trebaju zaustaviti. Da država kaže „radovi su zaustavljeni“. Onda neka ide vrijeme, pa ćemo vidjeti što će biti. Neka presudi sud tko je u pravu, samo da mi ne moramo tamo sjediti 24 sata dnevno. Čuvamo nešto što je svjetski biser.“

Doznajemo kako aktivisti čuvaju izvor, izmjenjuju se u smjenama a imaju i noćnu, koju često pokriva sam Željko Rašuo.

„Da barem netko kaže da se radovi trebaju zaustaviti. Da država kaže „radovi su zaustavljeni“. Onda neka ide vrijeme, pa ćemo vidjeti što će biti. Neka presudi sud tko je u pravu, samo da mi ne moramo tamo sjediti 24 sata dnevno. Čuvamo nešto što je svjetski biser. Sigurno ćemo uspjeti. Ja dajem svoj život za to, rezolutno je rekao Rašuo.

Neposredno prije prosvjeda, na temu izgradnje hidroelektrane na izvoru rijeke Une, održan je sastanak sa zadarskim županom Božidarom Longinom na temu izgradnje hidroelektrane na izvoru rijeke Une. Sastanku su prisustvovali članovi lokalnog Mjesnog odbora i Udruge Una. sa sastanka su izašli prilično nezadovoljni.

- Svima su nam poznati odgovori koje su nam dali, koji su bili prilično, da kažem, neodređeni. Nisu uspjeli potvrditi ništa o planovima u vezi obustave radova. Obećali su da će kontaktirati Ministarstvo i premijera. Ni to nije precizirano, rekla je Božica Keča.

 

12.08.2024., 16:03h
19. rujan 2024 21:25