Svečana dodijele donacije obitelji Matijević
StoryEditor
HUMANOST NA DJELU

Andrijani Matijević donirali 20.000 dolara, ona polovicu darovala Mariji Bilaver

Škabrnjani iz američkog Clevelanda, Kalifornije i Kanade, Andrijani Matijević, majci petero malodobne djece, donirali su 20.000 američkih dolara, ona odmah polovicu darovala sumještanki Mariji Bilaver, majci troje malodobne djece

Događaj za, već dupkom pune, povijesne knjige ravnokotarske Škabrnje. Potrebitoj obitelji udovice Andrijane Matijević, majci petero malodobne djece, uručena je značajna novčana donacija koju je prikupilo hrvatsko iseljeništvo, Škabrnjani iz Amerike i Kanade.

- Riječ je o 20.000 američkih dolara. U ime obitelji Matijević, prikupljanje novčanih priloga išlo je preko naše crkve sv. Pavla u Clevelandu, u američkoj saveznoj državi Ohio, kazao je Ante Kardum – Tony.

Ljubi bližnjega kao samog sebe

Glavni organizatori ove humanitarne akcije u Clevelandu, bili su su Ante Kardum-Tony i Nedjeljko Ražov - Zunze, u Kaliforniji Zdravko Bilaver, a u Kanadi Luka Škara.

- Kako svih petero djece zajedno uče u nehumanom prostoru punom vlage, u Župi sv. Pavla u Clevelandu, od Božića 2023. do kraja veljače 2024. godine, održana je humanitarna akcija prikupljanja novčanih priloga za obitelj Matijević, kazao je Ante Ražov – Tony, koji u Americi živi i radi već 50 godina i koji je prikupljenu svotu majci i djeci uručio pred okupljenim mještanima.

- Kako je kuća, u velikoj humanitarnoj akciji od jeseni 2023. do kraja lipnja 2024., u cijelosti obnovljena, sada moja djeca imaju lijepu kuću i normalne uvjete življenja, pa polovicu iznosa od 20.000 dolara, točnije 10.000 dolara, darujem potrebitoj obitelji sumještanke, udovice Marije Bilaver, s vidnim emocijama je rekla Andrijana Matijević.

Bili su to trenutci kojih će se svi nazočni zasigurno cijelog života sjećati.

Šok, nevjerica, suze radosnice

- Što reći, u šoku sam. Preplavili su me osjećaji, rekla je Marija Bilaver, majka troje djece, od koje je jedno s posebnim potrebama.

Podsjetimo, Andrijana Matijević samohrana je majka petero maloljetne djece od 8 do 16 godina, teško bolesna udovica hrvatskoga branitelja Vinka Matijevića, koji je preminuo 2021. godine.

- Hvala velika, neizmjerno hvala iseljenoj Škabrnji u Americi, u Clevelandu i Kaliforniji, kao i iseljenoj Škabrnji u Kanadi. Pokazali su veliku ljubav za moju obitelj, zahvalila je Andrijana Matijević.

Tisuće Hrvata pobjeglo je od komunizma, rata i genocida tijekom prošlog stoljeća, s nadom u bolji život u Clevelandu.

- Hrvati sjeveroistočnog Ohija uvijek se mogu osloniti jedni na druge, reći će Kardum, koji je na boćalištu boćarima uručio prigodne majice.

Iseljeni Škabrnjani dišu sa Škabrnjanima

Hrvatski nacionalni dom "Kardinal A. Stepinac", zasigurno najveći u dijaspori, iduće godine slavi 40. obljetnicu.

- Imamo aktivnu župnu zajednicu koju predvodi don Zvonko Blaško. Između ostalog i izuzetno aktivno i radišno žensko društvo i nogometni klub Croatia s oko tisuću mladih nogometaša koje trenira Mario Grgić, nekadašnji igrač splitskog Hajduka, pohvalio se Kardum.

Prisjeća se i pohoda kardinala Franje Kuharića 1990. godine i kardinala Josipa Bozanića 2010.

- Dolaskom poglavara Crkve u Hrvata, kardinala Kuharića i kardinala Bozanića, na radost i zadovoljstvo Hrvata u Clevelandu, dali su nam do znanja da nas domovinska Crkva nije zaboravila, što je bio veliki poticaj za još jače čuvanje i promicanje bogate hrvatske baštine i hrvatskog identiteta, ponosno će Kardum, koji je zahvalio svim donatorima u Clevelandu, Kaliforniji i Kanadi, ovdašnjem župniku Ivanu Rončeviću, načelniku Ivanu Škari i svima nazočnima.

Škabrnjani u dijaspori i oni u Škabrnji su poput jednog tijela i jedne duše.

- Dosta su napravili za naše selo, od kupnje crkvenih zvona, klime u crkvi, crkvenih slika. Organizirali su i prvi skup u selu nakon Domovinskog rata. Teško je sve i nabrojati, govore sugovornici neposredno pred fešticu na boćalištu u Ambaru.

23.07.2024., 15:47h
08. rujan 2024 02:11