Lokalitet se nalazi odmah pokraj Podgrađa kod BenkovcaLuka Jeličić
StoryEditor
ATRAKCIJA NADOMAK BENKOVCA

Arheološkom lokalitetu Asseria turisti dali visoku prosječnu ocjenu 4,6

Život na lokalitetu Asseria započeo je još u Željeznom dobu, kada je Sjeverna Dalmacija središte zemlje Liburna

Grad se nalazio na važnoj cesti koja je vodila od kolonije Jader (Zadar) prema unutrašnjosti i rimskim municipalnim središtima Nedinumu (Nadin), Varvariji (Bribir), odnosno dalje prema Scardoni (Skradin), vojnom logoru Burnumu (Ivoševci kod Kistanja) i dalje prema Saloni (Solin) glavnom gradu rimske provincije Dalmacije. Unutar perimetra zidina nalazio se prostor dužine oko 400 m i širine oko 150 m. U grad se ulazilo na njegovom sjeverozapadnom dijelu gdje su se nalazila starija gradska vrata. Njihovu je ulogu kasnije preuzeo slavoluk ugrađen u sjeverni bedem grada. Velebni ulaz u grad podignut je u čast cara Trajana oko 113.,” navodi se o Asseriji u tekstu koji je objavio Zavičajni muzej Benkovac.

image

Strani gosti rado posjećuju Asseriu

Luka Jeličić

Još prije Rimljana

No život na lokalitetu Asseia započeo je još u Željeznom dobu, prije dolaska Rimljana, kada je Sjeverna Dalmacija središte zemlje Liburna.

Danas, pak, ovaj arheološki lokalitet popularno je odredište turista i izletnika i to ne kažemo samo tako jer dokaz popularnosti je da je na stranicama Google Maps Asseria je ocijenjena prosječnom ocjenom 4,6 i o njoj su napisana 92 osvrta.

“Lako se nađe prema Google Mapsu, nevjerojatno, ali obilazak se ne naplaćuje. Nevjerojatan komadić povijesti koji skromno čeka da ga otkrijete, a ako se nalazite u tom kraju, svakako vrijedi truda,” piše Allan Coulter.

Čuvajte se osa

Denise Dth također ovo drži krasnim lokalitetom, ali upozorava da se treba čuvati osa. Korisnik Storm Fire je, za razliku od nekoliko drugih, dobro informiran te je pojasnio da je dobar dio Asserie sada ispod zemlje dok ne počnu nova istraživanja.

Valja primijetiti da je turistička signalizacija vdljiva i postavljena na svim potrebnim mjestima tako da se do Asserie dolazi bez većih problema.

25.01.2024., 09:08h
IVAN STAGLIČIĆ
19. svibanj 2024 07:23