PobjedniciVirski list
StoryEditor
9. Udičarski kup "TONČI SPAVALICA"

Benkovčani najbolji sa štapom, a Virani s rukom iz barke

Antonio Tonči Liverić, na Viru poznat kao Spavalica te još poznatiji kao doajen turizma i sportskog ribolova, bio je dugogodišnji predsjednik ŠRD Vir i dobri duh ovog Kupa. Njegova obitelj i ŠRD Vir, potkraj lipnja, organiziraju Memorijalni kup kako bi se trajno sačuvala uspomena na čovjeka kojemu su sportski ribolov i udičarenje bili “izgovor” za druženje, ribarsku ćakulu, čašćenje i podbadanje

Deveto izdanje Memorijalnog udičarskog kupa “Tonči Spavalica” i ukupno 21. izdanje tradicionalnog virskog kupa (ranije Kup svetoga Ivana), okupilo je na otoku Viru osam dvočlanih i tročlanih posada u disciplinama ribolova štapom iz brodice te po domaći, rukom iz barke. Antonio Tonči Liverić, na Viru poznat kao Spavalica te još poznatiji kao doajen turizma i sportskog ribolova, bio je dugogodišnji predsjednik ŠRD Vir i dobri duh ovog Kupa. Njegova obitelj i ŠRD Vir, potkraj lipnja, organiziraju Memorijalni kup kako bi se trajno sačuvala uspomena na čovjeka kojemu su sportski ribolov i udičarenje bili “izgovor” za druženje, ribarsku ćakulu, čašćenje i podbadanje.

Zato je pored svih medalja i trofeja na ovom natjecanju ponajveća čast sadržana u dobivanju nagrade za fair play, a to se u prijevodu čita kao natjecateljska nesposobnost hvatanja makar jednog primjerka ribe na Virskom braku. I to tijekom četiri sata ribolova.

Četiri sata ribolova

– Najvažnije je da smo odradili natjecanje i da smo okupili prijatelje i članove našeg Kluba. Ne damo se. Ribolovna natjecanja imaju svoje uspone i padove, ali mi nastojimo očuvati naše natjecanje i tradicionalni način ribolova iz ruke. Zato je poanta Memorijalnog kupa sadržana u druženju, a ne u natjecanju, odnosno našoj želji da se vidimo i pozdravimo s našim ribolovnim prijateljima izvan termina službenih natjecanja. To su ljudi koji su nam posebno dragi i koji uvijek dolaze na Vir – kaže Elizabeta Fumić, kćerka pokojnog Tončija Spavalice i predsjednica ŠRD Vir. Isto je naglasio i sudac Memorijala Živko Silavski.

image

Dobar ulov

Virski list
image

Vaganje

Virski list
image

Okupili prijatelje i članove Kluba

Virski list
image

Srebrne medalje

Virski list

Malo bure, malo marete

– Bilo je malo bure, malo marete, bilo je i nije bilo ribe, no najvažnije je da smo se družili i počastili – dodao je Žilavski, uz ribolovnog eksperta i novinara Borisa Bulića, neizostavni dio ove virske priče. Prvi put na Memorijalni kup “Tonči Spavalica” došao je poznati novinar i ratni reporter Večernjeg lista Hassan Haidar Diab.

– Prekrasan događaj i divni ljudi, zaista sam dirnut. Bilo je predivno izaći na more i loviti ribu, pa se onda uz ručak i podjelu medalja družiti sa svima. Jedino moram primijetiti kako je na ovom natjecanju sudac bio sklon koruptivnim radnjama – “pecnuo” je zagrebački novinar suca Žilavskog odmah usvojivši osnovni Spavaličin i natjecateljski narativ. Uzvraćeno mu je istom mjerom: Hassan je od ŠRD Vir dobio počasnu medalju, sačuvanu s nekog dječjeg natjecanja.

Red je spomenuti i pobjednike: u kategoriji štapom iz brodice pobijedili su Zvonko Gašpar, Ivica Bulić i Jozo Ilić s 31. ulovljenom ribom težine 3.847 grama. Udičari “Sipe” iz Benkovca tako su ponovili uspjeh s posljednjeg Memorijala, iako njihov nedjeljni saldo nije bio ni blizu rekordnog ulova iz 2022. kada je ista udičarska posada uhvatila 84 ribe ukupne težine 13.400 grama. Benkovčanima pripada i najveći ulov na natjecanju – lijepi pic težine 315 grama.

Niz lijepih ulova

– To je bio sjajan ulov, sada su okolnosti na moru bile drukčije. Ovo nam je druga pobjeda na Memorijalu, a dva puta smo bili drugi – dodao je Gašpar iz pobjedničkog tima. Drugo mjesto i srebrne medalje pripale su Anti Guziću, Roku Pešutu i Romanu Šimunkoviću s ulovom 9 riba težine 1.267 grama, također udičarima “Sipe”, dok su treće mjesto osvojili domaći udičari Boris Bulić, Robert Liverić i Igor Marić s ulovom 9 riba težine 1.100 grama. Dvije ribe ukupne težine 293 grama uhvatila je paško-novigradsko- zagrebačka kombinacija Oliver Alaburić, Duško Mazić-Palestrina i Valentino Odin, a bez ulova ostali su Halil Kapić, Suad Samardžić, Dedo Pjanić te Davor Liverić i Mario Grgetič. U konkurenciji ribolovaca koji su lovili rukom iz barke nastupile su dvije virske dvočlane posade, a uspješniji su bili Filip Čepić i Vito Liverić koji su uhvatili 3 ribe težine 562 grama. Branko Dabičić i Marin Grnčić uhvatili su dvije ribe ukupne težine 216 grama. Čepiću i Liveriću bila je ovo prva pobjeda na Memorijalu, ali ne i posljednja – nadaju se mladi virski ribolovci.

image

Mjerenje

Virski list
image

Pehari

Virski list
image

Najveći ulov – pic od 315 grama

Virski List
image

Druženje nakon ribolova

Virski list
image

Zapisnički stol

Virski List
28.06.2024., 11:38h
KAŽIMIR ŠKRBIĆ
30. lipanj 2024 22:34