Bakljada za najuspješnije boćarske paroveVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
ŠAMPIONI DRAGAN MIJOLOVIĆ I TOMISLAV GAVRAN

Boćarski turnir jedino ovoljetno događanje u Slivnici

Na dvotjednom, prvom Boćarskom turniru parova Slivnica 2023., sudjelovalo je 40 parova, kazao je Ivan Brkljača

Slivnicu, naselje u općini Posedarje, na čudesan način dodiruju blaga mediteranska i oštra planinska klima, tu se Velebit otvara moru. Žitelji uokolo triju ilirskih gradina, Gradine kod Bokolje, Miolovića gradine i Lergove gradine za svoju feštu slave nebeske zaštitnike, svetkovinu sv. Kuzme i Damjana, braće blizanaca – liječnika, 26. rujna.

- Dogodilo se Božje čudo. Iako se kamenom možemo baciti u more Velebitskog kanala ovo nam je prva uopće ovoljetna manifestacija, spektakularni boćarski turnir koji je na noge podigao i ujedinio Slivnicu Gornju i Slivnicu Donju, ponosno će poznanik Lerga.

image

U finalu odlučivali milimetri

VELIMIR BRKIĆ

Božji mirakul

Slivnica ima dvije škole, dva dućana i dva športska kluba, Malonogometni klub Slivnica i Boćarski klub Slivnica. Upravo su boćari BK Slivnica- Ivan Brkljača, Rade Stanić i Matija Stanić uz blagoslov Općine Posedarje “krivci” za ovu povijesnu ljetnu feštu.

- Na dvotjednom, prvom Boćarskom turniru parova Slivnica 2023. sudjeluje 40 parova, kazao je Ivan Brkljača.

Dragan Mijolović iz Slivnice i Tomislav Gavran iz Ruplja šampioni su ovog impresivnog “balotaškog” spektakla, Boćarskog turnira parova Slivnica 2023. Sudac je bio Marin Žunić.

- Rezultat je pred sami kraj bio 9:7, a do šampionske titule igrala se tzv. produžena ruka. Igra se na jednu dobivenu partiju do 13 punta, maksimalno 1 sat i 15 minuta, a ako u regularnom vremenu nema pobjednika ili nije završena posljednja igra nastavlja se repesaž ili produžena ruka, objašnjava Matija.

image

Besplatne roštiljade “ka’ u priči”

VELIMIR BRKIĆ

Finale do posljednje kapi znoja

Dragan Mijolović rešeta, tuče ili po novom izbija boće poput vrhunskog profesionalca. Gavran ima mirnu ruku za valjanje boće do bulina, ali se Klanac i Marinović “do posljednje kapi znoja” nikako ne predaju.

- Vrhunac napetosti mogao se sjeći sabljom. Pobjednik se ne zna do zadnje boće. Međutim, nije se desio Hitchcockov rasplet, završilo je rezultatom 9: 8, s vidnim zadovoljstvom će Dalibor.

Svim sudionicima završnice dodijeljene su moderno dizajnirane medalje, dok su pobjednici “bogatiji” za pehar i 700 eura, drugoplasirani za 300, trećeplasirani za 150 a četvrtoplasirana za 60 eura.

Boćalište s klupskim prostorijama i prostranim okolišem kod kapelice ispod državne ceste Pag - Posedarje idealno je mjesto za druženje, rekreaciju i razbibrigu, poprište mnogih uzbudljivih, dinamičnih i neizvjesnih športskih susreta, ali i lijepih životnih priča.

image

Slivnička boćarska i ina budućnost

VELIMIR BRKIĆ

Djelić zemaljskog raja u zadarskom zaobalju

- Otkad se zna za selo i seoske običaje, jedna od najpopularnijih tradicija svakako je nedjeljno i blagdansko boćanje poslije mise i ručka, kazao je Zoran Brkljača, koji je zajedno sa Svetkom Jurčićem i Željkom Stanićem brinuo da na roštilju nedajbože ne zagori 60-ak kg mesa.

Naime, u ovom djeliću zemaljskog raja u zadarskom zaobalju vlada istinska boćarska idila, boća se po modernim metalnim boćama po pravilima Hrvatskog boćarskog saveza, ali i s drvenim boćama sa stoljetnim pravilima kojih zapravo i nema.

- Na finalnom spektaklu sve su začinila osvježavajuća pića i besplatna roštiljada za sve nazočne, u jednom će dahu Ivan Brkljača, poručivši da će turnir parova u Slivnici već idućeg ljeta biti bogatiji popratnim sadržajima i najveći u Zadarskoj županiji.

03.09.2023., 09:11h
VELIMIR BRKIĆ
13. svibanj 2024 17:59