Domaćini, poljički KUD Gospa LurdskaVelimir Brkić
StoryEditor
BOŽIĆNI KONCERT UZ BLAGOSLOV SVETOG NIKOLE

Božićnoj čaroliji u Poljicima nedostajalo mještana

Nažalost, tek malobrojni nazočni mještani mogli su uživati u čaroliji koju su im priredili članovi KUD-ova i klape, glazbenici, pjesnici i glumci

U Poljicima je bilo posebno veselo i svečano, na jednu noć postalo je istinsko božićno središte u Zadarskoj županiji i šire. Naime, u organizaciji KUD-a Gospa Lurdska i pod pokroviteljstvom Općine Vrsi u župnoj crkvi sv. Mihovila u Poljicima održan je tradicionalni Božićni koncert.

- Božić je blagdan mira i radosti koji se slavi oduševljeno i otvorena srca. Rođenje Isusa dalo je nama ljudima božansku dimenziju i podarilo vječni život, kazao je Božo Jurlina, predsjednik KUD-a Gospa Lurdska.

Uz Poljički KUD najljepše božićne pjesme su pjevali KUD-ovi: Fortica Novigrad, Podgorac Starigrad i Sveti Lovre Vrsi, klapa Ponistra Crno, pjesnici Anka Birkić i Ivica Jordan Ićan, pjevačica Magdalena Buterin dok je na gitari bila Noa Zora Botunac. Božićni igrokaz upriličili su Ines Kolega i Marija Grdović iz Kali na otoku Ugljanu.

Spektakl prepun emocija

- Božićni koncert postao je jedan od najljepših i najznačajnijih kulturnih događaja u Poljicima i Općini Vrsi. Ovo je istinski spektakl, božićna čarolija. Svi sudionici su dali sve od sebe. Hvala im velika, zahvalio se Jurlina.

Pjevale su se predivne božićne pjesme, jedna ljepša od druge. Svi su izvođači završili svoj program uz prave ovacije razdragane, vidno oduševljene publike.

- Nitko nije mogao sakriti emocije kad su Ines i Marija po kualjski izvele igrokaz o božićnim običajima Kali te prelijepe božićne pjesme, reći će folklorašica Verdijana.

Dakako i u završnoj pjesmi Sretan Božić svakome u izvedi vrškog KUD-a i svih nazočnih u poljičkoj crkvi. Dugo pamtljivo.

- Hrvatski vjernici imaju jednu od najbogatijih božićnih tradicija u Europi. Ta tradicija pisana je s radošću, koja dolazi iz srca. Svaka od njih svjedoči i daje u svakom blagdanskom božićnom običaju ugrađenu duhovnu dimenziju, naglasio je legendarni Ivica Perinić Giovanni, iz vrškog KUD-a.

Pritom je kazao kako je Bog u Sinu svome Isusu, rođenu kao čovjeku dokinuo granicu između neba i zemlje, i uzdigao nas onamo kamo pripadamo.

Božić se slavi i pjesmama

- Glazba i pjesma, baš kao i Božić, dokidaju granice, uvode nas u Božji svijet u kojem se osjećamo lijepo, zaključio je Giovanni.

Koncert je otvoren i zatvoren koledaškim, božićnim pjesmama koje se pjevaju prije Božića, ali i sve do Tri kralja. Plijenio je lijepim narodnim nošnjama i bogatim glasovima folklorašica i folkloraša. Nažalost, malobrojni nazočni mještani mogli su uživati u istinskoj čaroliji koju su im priredili članovi KUD-ova, glazbenici, pjesnici i glumci.

- Božićni koncert je nastavak “božićne priče”. I dok je prvi Božić proslavljen pjesmom anđela, u našem narodu Božić se slavi pjesmom. Božićna pjesma je bogata i obiluje u slavlju božićnoga otajstva, kazala je voditeljica Vesna Matešić, vjerna čuvarica kulturne baštine i narodnih običaja.

Atmosfera radosti, druženja i pjesme svih sudionika i nazočnih prenijela se uz iznimno bogat stol u prostor mjesnog odbora kod ambulante i boćališta.

22.12.2023., 11:10h
VELIMIR BRKIĆ
17. svibanj 2024 13:58