EKO AKCIJA PRIVLAKAAndrijana Surić
StoryEditor
EKO AKCIJA PRIVLAKA POKAZALA MOĆ ZAJEDNIŠTVA

Briga o okolišu i podizanje ekološke svijesti u akciji Učinimo Privlaku privlačnijom...

Udruga Šijavoga udružila je snage s partnerima i održala eko akciju s ciljem zaštite životne sredine...

Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja, a povodom toga u Privlaci je organizirana eko akcija Učinimo Privlaku privlačnijom. Šijavoga, udruga za promicanje tradicijskih vrijednosti i civilnoga društva, organizirala je ovu hvalevrijednu akciju u selu; luci “Stari porat”. Udruga je osnovana 2011. godine na inicijativu Mate Mustaća, tadašnjega predsjednika Udruge, a trenutni je predsjednik gospodin Šime Begonja. Udružili su snage s ostalim sudionicima: Ronilačkim klubom sveti Roko Bibinje, Turističkom zajednicom Općine Privlaka, Međunarodnim centrom za podvodnu arheologiju iz Zadra, Zajednicom tehničke kulture Zadarske županije te Gradskim društvom Crvenog Križa Zadar.

image

Eko akcija Privlaka

Andrijana Surić

– Prvi se puta ovakva akcija održala još 2015. godine te se nastavila kontinuirano održavati, s time da smo imali zatišje pred pandemiju, tako da je ovo peta eko akcija po redu. Dosad smo čistili Loznicu, Škrapavac i Selo, a planiramo i dalje ulagati trud u organizaciju i ostvarivanje ovakvih eko akcija. Naša je udruga vrlo aktivna i dajemo sve od sebe da očuvamo i promičemo brojne kulturološke vrijednosti i običaje, a s vremenom smo postali poznati i van okvira naše općine Privlaka, ispričala nam je Andrijana Surić.

Privlačanci se rado odazvali akciji

image

EKO AKCIJA PRIVLAKA

Andrijana Surić

Lokalno stanovništvo okupilo se i rado podržalo ovu akciju – najmlađi su skupljali otpad po priobalju nakon što su dobili odgovarajuće rukavice i vreće za rad, dok su se stariji uključili u akciju čišćenja mora tako što su isplovili čamcima kako bi pružali pomoć roniocima i skupljali izronjeni otpad. Akciji su se priključili i vlasnici vikendica u Privlaci, pokazujući svoju želju za očuvanjem prirode, ali i svojevrsnu odgovornost. Imali smo prilike vidjeti i dva stara privlačka čamca koji su plovili uz obalu, podsjećajući nas na tradiciju i važnost pomorske baštine...

“Ovo ne radimo isključivo iz razloga što uskoro pristižu turisti, već nas prvenstveno zanimaju naši ljudi, a posebice djeca, kako bi postali svjesni da moramo čistiti okoliš te da otpad koji se baci u more ne pojede mrak”- Roko Surić...

– Belona je stari kultni privlački brod koji je već niz generacija bio u obitelji Kolanović, dok ga ja nisam uzeo i restaurirao. Legenda kaže da je brod star preko 150 godina, a najstariji zapis u kojemu se spominje ovaj brod datira iz 1928. godine. Trenutno radimo na projektu da ga registriramo kao kulturno dobro. Kad god se organizira nešto od ovako lijepih akcija, uvijek se rado odazovem. Član sam udruge Kanata, bavimo se očuvanjem i zaštitom maritimne baštine, u planu nam je da participiramo i u čišćenju uvale Jazine, a voljeli bismo i napraviti izložbu o brodovima koji će sudjelovati s fotografijama i detaljima o njima, ispričao nam je Viljem Glavan.

Uloga ronioca iz RK sv. Roko Bibinje i volontera Crvenog križa Zadar

image

EKO AKCIJA PRIVLAKA

Andrea Kršlović

Članovi udruge Šijavoga posebno su zahvalni roniocima iz Ronilačkoga kluba sveti Roko Bibinje, jer su njihovim nesebičnim angažmanom u čišćenju morskoga dna omogućili da akcija bude u tolikoj mjeri uspješna. Ovaj je ronilački klub poznat po svojoj aktivnoj ulozi u zaštiti okoliša, a gotovo su svakoga vikenda uključeni u neku akciju čišćenja podmorja. Sudjeluju u raznim eko akcijama diljem naše države, a posebice su u Zadarskoj županiji stekli reputaciju kao pouzdan partner u očuvanju prirode. Bez obzira na težinu zadatka, Klub se uvijek rado odaziva te se njihova strast prema ronjenju pokazuje i putem predanosti i truda koji ulažu u svaku akciju.

Brojni volonteri neumorno su radili kako bi očistili okoliš i primjerom pokazali djeci da je rad na osviještenosti od neizmjerne važnosti i da upravo na njima svijet ostaje...

Volonteri Gradskog društva Crvenog križa Zadar prvo su se posvetili ekološkom čišćenju priobalja, a kasnije je njihova uloga bila ta da pričekaju ronioce koji će izroniti otpad iz mora. Pružali su im podršku i pomagali im taj otpad izvaditi iz mora i baciti u za to predviđen kontejner. Osim toga, dva su volontera bila prisutna na brodovima, spremni pomoći roniocima u svemu što je bilo potrebno.

Edukativna prezentacija za djecu iz malakologije...

image

EKO AKCIJA PRIVLAKA

Andrea Kršlović

Gospodin Alen Petani održao je edukativnu prezentaciju za djecu na temu Malakologije, neobičnih morskih puževa i školjki, kako bi se djeci dodatno pobudila znatiželja te da bi ih se potaknulo da promatraju svijet oko sebe i budu u većoj razini svjesni kakav ih eko sustav okružuje.

– Mekušce smo izvadili iz mora dan ranije kako bi djeca mogla vidjeti o kojim se vrstama točno radi, a pripremili smo i razne vrste školjki da bismo djeci zornije prikazali morski svijet. Neki su bili više, a neki manje zainteresirani, ali je svakako cilj ove prezentacije da se djecu potakne da odmaknu pogled od mobitela i da uvide što se sve od biljnoga i životinjskog svijeta nalazi oko njih. Možda prezentacija bude u toj mjeri poticajna da se netko od djece jednoga dana odluči baviti takvim zanimanjem; ne mora uopće biti riječ o malakologiji, možda se odluče za alge ili ribe, a to je sve iznimno pozitivno, istaknuo je Alen Petani.

Zaštita okoliša i izgradnja ekološke svijesti

image

EKO AKCIJA PRIVLAKA

Andrea Kršlović

Cilj ove eko akcije nije samo očistiti plažu, more i generalno okoliš od raznoga otpada, već se istovremeno želi potaknuti buđenje svijesti o ekološkim problemima te motivirati ljude, a posebice djecu i mlade, da se aktivno uključe u brigu za okoliš kako bi na taj način pridonijeli ne samo lokalnoj zajednici, već i budućnosti naše planete, koja pati zbog iznimnoga zagađenja, što se očituje u sve češćim klimatskim promjenama i gubitku bioraznolikosti.

– Već niz godina radimo akciju čišćenja podmorja, pod nazivima: Plava čistka, Ususret danu planeta Zemlje ili Crveni križ u plavome okviru. Akcije uvijek organiziramo s brojnim partnerima, a inzistiramo na tome da budu prisutna djeca iz našega mjesta. Moram naglasiti da ovo ne radimo isključivo iz razloga što uskoro pristižu turisti, već nas prvenstveno zanimaju naši ljudi, a posebice djeca, kako bi postali svjesni da moramo čistiti okoliš te da otpad koji se baci u more ne pojede mrak, istaknuo je Roko Surić, Privlačanac i zaposlenik Međunarodnoga centra za podvodnu arheologiju u Zadru.

image

EKO AKCIJA PRIVLAKA

Andrijana Surić

Brojni volonteri cijelo su vrijeme bili izuzetno dobro raspoloženi, vedri i nasmijani, te su neumorno radili kako bi očistili okoliš i primjerom pokazali djeci da je rad na osviještenosti od neizmjerne važnosti i da upravo na njima svijet ostaje. Iako svaki pojedinac može napraviti mali korak naprijed, često je potrebno udružiti snage i pokazati dobru volju kako bi se postiglo puno više u zaštiti naše Zemlje, da bismo joj u konačnici pružili priliku da ona i za našu djecu ostane zelena oaza.

24.04.2023., 08:51h
16. rujan 2024 15:45