Silba u britanskom MirroruGetty Images
StoryEditor
MIRROR PREDSTAVIO SILBU

"Car free” otok iz zadarskog arhipelaga savršen za bijeg od gužvi

Na otoku se nalazi i ‘Kula ljubavi’ — kula iz 19. stoljeća za koju se veže legenda o starom morskom vuku i lijepoj Domeniki. Legenda prati priču o kapetanu koji se zaljubio u seljanku i obećao da će je oženiti nakon povratka s putovanja

Travel News Reporter Cyann Fielding autor je članka u britanskom Mirroru koji slavi otok Silbu kao otok na kojem nema automobila, koji poziva na bijeg od gužvi. U vremenu kada se prekomjerni turizam (overtourism) sve više napada, a "održivost" je postala čarobna riječ, ovakav je prikaz svakako i više nego privlačan.

Čari otoka bez automobila

- Silba, smještena u sjevernoj Dalmaciji u Hrvatskoj, miran je otok daleko od vreve popularnijih turističkih destinacija, pa čak i sa zabranom automobila, piše Fielding i navodi kako je "velika" samo 15 četvornih kilometara i graniči s otokom Lošinjem u Kvarnerskom arhipelagu i otokom Olibom. Stoga turisti mogu lako kombinirati izlete na različite otoke i dalje ostati daleko od prepunih turističkih žarišta.

Kad smo kod zabrane automobila, ako to postane hit, imamo mi svakako još niz aduta poput Vrgade, Oliba, Ošljaka, a da ne spominjemo cijelu masu onih na koje automobilima ne možemo ni doći.

Što raditi

Silba je jedan od najsunčanijih otoka — malo je mjesta na Jadranu gdje sunce toliko dugo sja. Kao takav, ovaj udaljeni otok nudi dobru mješavinu mira i tišine, prirode, sunca i tirkizno čiste vode. Sa svojom opuštenom mediteranskom atmosferom dobro je mjesto za bijeg iz prometnijih, turistički naseljenijih dijelova Hrvatske.

Toreta je jedino mjesto na Silbi (zanemarimo greške op.a.), ali vrijedi ga posjetiti. Ima dvije trgovine mješovitom robom i dvije pekare, ali i nevjerojatnih 14 barova i restorana na izbor.

Na otoku se nalazi i ‘Kula ljubavi‘ — kula iz 19. stoljeća za koju se veže legenda o starom morskom vuku i lijepoj Domeniki. Legenda prati priču o kapetanu koji se zaljubio u seljanku i obećao da će je oženiti nakon povratka s putovanja. Kad se vratio 20 godina kasnije, djevojka se udala za drugog muškarca i imala dijete — djevojku po imenu Domenika. Kapetan je izjavio da će oženiti kćer i nakon još 20 godina je to i učinio. Ispunivši obećanje koje je svojedobno dao njezinoj majci, sagradio je u svom vrtu kulu s koje se pružao pogled na cijelu Silbu i pogled na sve nadolazeće brodove.

Danas na kući stoji natpis: "Ova je kula sagrađena 1872. godine kao simbol ljubavi i odanosti. Sagradio ju je stari morski pas Petar Marinić." Na vrhu tornja posjetitelji mogu uživati u pogledu koji oduzima dah. Također postoje mnoge šljunčane i pješčane uvale za istraživanje diljem otoka, sa zlatnim pješčanim plažama. Jedrenje je također vrlo popularno u tom području.

Zaboravljeni otok Premuda, sa svojim niskim šumama, maslinicima, smokvama i vinogradima, nalazi se nadomak Silbe. Ovdje posjetitelji mogu uživati u raju za ronioce, gdje plivači mogu pronaći podvodni špiljski sustav nazvan ‘Katedrala‘.

Mjesta za jelo, boravak i kako doći

Restorani i barovi na otoku su koncentrirani u Toreti. Na otoku nema kampova, kao ni hotela, pa je najbolja opcija privatni smještaj potražiti na Airbnbu — koji je prilično cjenovno pristupačan. Mnogi od dostupnih apartmana uključuju vanjsku blagovaonicu i klima-uređaj, a neki dopuštaju i kućne ljubimce. Cijene se kreću od oko £60 do £200 po noćenju.

Izravni letovi do zračne luke Zadar dostupni su iz Londona, Birminghama, Edinburgha, Manchestera i Leedsa, a putovanje katamaranom iz zadarske luke do udaljenog otoka traje samo sat i 40 minuta.

10.07.2024., 13:23h
Damir Maričić
19. rujan 2024 20:57