Sjednica u Domu mladeži
StoryEditor
31. ROĐENDAN OPĆINE SUKOŠAN

Cilj je razvoj i izgradnja komunalne infrastrukture

Kreće nastavak izgradnje sukošanskog kanalizacijskog sustava za 451 novi priključak, dok je pred završetkom općinski projekt izgradnje širokopojasne mreže sljedeće generacije

Prisjećanjem na poginule branitelje i civile iz Domovinskog rata, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća, svetom misom u crkvi sv. Kasijana koju je predvodio don Marinko Duvnjak, župnik Sukošana i Debeljaka, te svečanom sjednicom Općinskog vijeća u Domu mladeži obilježen je 31. rođendan Općine Sukošan (Sukošan, Debeljak, Gorica, Glavica), Dan općine i Dan obrane.

Dani ponosa i slave

- Prije 31 godinu, 18. rujna 1991., gotovo goloruki mještani, hrvatski branitelji i redarstvenici na prilazima Sukošana i Debeljaka uspješno su odbili srbočetničke napade i dolazak na Jadransku magistralu kako bi Hrvatsku podijelili na dva djela, prisjetio na na dane ponosa i slave predsjednik Općinskog vijeća Tomislav Dražić.

Potom je načelnik Ante Martinac napravio inventuru rada i projektnih uspjeha u Općini Sukošan u proteklom razdoblju.

- Najvažniji cilj je učestali razvoj i izgradnja komunalne infrastrukture. U dobroj suradnji s Vodovodom Zadar, u Sukošanu smo izgradili još jedan spoj na regionalni cjevovod te smo dobili značajne količine vode. Za Debeljak rješavamo ovoljetni problem vodoopskrbe, rekao je sukošanski načelnik.

Mlade obitelji i djeca

Izabrani su izvođači radova i ovih dana slijedi nastavak projekta aglomeracije, izgradnja fekalne odvodnje i rekonstrukcija postojeće vodovodne mreže u Bibinjama i Sukošanu.

- Riječ je o ukupno oko 21 kilometar cjevovoda s 35 gravitacijskih kolektora za 451 novi kanalizacijski priključak u Sukošanu, navodi Martinac.

Izgrađeni su sustav navodnjavanja za nogometna igrališta NK Debeljak i NK Vrčevo, nogostup u Glavici i dio nogostupa u Gorici.

- Pred nama je izgradnja nogostupa Jadranskom magistralom od Špara u Bibinjama do Hajduka u Sukošanu, najavio je Martinac.

Završeni su radovi na prvoj fazi izgradnje šetnice i plaže na predjelu Makarska, između linije obale i privatnih parcela, u potezu od Tustice do Solina, ukupne dužine 1.700 metara, vrijednosti oko 3 milijuna eura.

- Uz pomoć hrvatske i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, koji svojom podrškom prate sve naše aktivnosti, izgrađena je šetnica i uređena plaža u dužini od gotovo 500 metara, od Tustice do plažnog kafića. Uskoro će se objaviti i javna nabava za nastavak izgradnje šetnice i uređenje obale u Makarskoj, istaknuo je Martinac.

Pred otvorenjem je i dograđeni područni dječji vrtić Gorica.

- Demografska obnova jedan je od naših glavnih ciljeva. Mlade obitelji i djeca su nam prioritet, pa smo, uz postojeći, zgradili novi, moderni vrtić u Sukošanu te u Gorici kojeg smo i proširili. Proširili smo i vrtić u Debeljaku, a ishođena je i građevinska dozvola za novi debeljački vrtić, rekao je Martinac.

Pred završetkom je projekt izgradnje širokopojasne mreže sljedeće generacije na područjima općina Sv. Filip i Jakov, Galovac, Škabrnja i Sukošan u vrijednosti od 7 milijuna eura.

Dogradnja škole i liječnički tim

- Zahvaljujući razumijevanju i sinergiji državnih i županijski službi i ustanova kao i pojedinaca, poput našeg sumještanina Maria Kožula, dobili smo novi liječnički tim, kako bismo imali kvalitetnu zdravstvenu skrb. Treba istaknuti i dobru suradnju sa zemuničkim Domom za starije i nemoćne, istaknuo je Martinac, najavivši pritom izgradnju društvenog doma u Gorici.

Nazočnima su se obratili i državni tajnik Josip Bilaver te zadarski župan Božidar Longin.

- Pred nama je veliki investicijski ciklus u školske objekte. Imamo desetak prijavljenih projekata koji će se financirati iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a najbrže će krenuti radovi na osnovnoj školi u Sukošanu. Za to već imamo izvedbeni projekt, građevinsku dozvolu i suglasnost Ministarstva za investiciju, rekao je župan Longin.

Sljedeći korak je prijava projekta u Ministarstvo, a nakon njihove odluke o financiranju raspisat će se javni natječaj za dogradnju škole u Sukošanu.

- Uz sufinanciranje opremanja vrtića u Debeljaku, protekle smo godine isplatili 43 naknade za novorođenu djecu na području vaše općine, a ove godine već smo to učinili za 26-ero djece, što nas svakako veseli. Dakako, voljeli bi da je broj novorođene djece još veći, istaknuo je Longin.​

Općinski laureati

Najsvečanije je bilo tijekom dodjele općinskih priznanja i nagrada. Laureati su Valentino Peljušić iz Debeljaka i to za skrb o domaćim životinjama, Šime Dijan Jašin iz Sukošana, predsjednik Aktiva DDK Sukošan, te Marija Viduka iz Sukošana, umirovljena medicinska sestra iz milja zvana “sestra Bernardica”.

22.09.2024., 09:18h
24. rujan 2024 00:14