Crkvica na otoku OšljakuMorski.hr
StoryEditor
VEĆ GODINAMA?

Crkvica iz 6. stoljeća na otočiću Ošljaku obnovljena PVC stolarijom

Župnik župe Preko bio je ljut što je kontaktiran na privatni mobitel, kazao je da ne zna tko je odgovoran i kako je do toga uopće došlo

Kako prenosi morski.hr, osim što je pod zaštitom Majke Božje, crkvica Svete Marije iz 6. stoljeća na otočiću Ošljaku kod Preka na Ugljanu zaštićeni je spomenik kulture, a čitav otočić je zaštićen kategorijom značajnog krajobraza. No, to nije spriječilo one koji su se upustili u njenu obnovu da na prozore i vrata pričvrste PVC stolariju i sve učvrste pur pjenom.

image

PVC prozor

Morski.hr

U rimsko vrijeme na njemu su bile izgrađene građevine, a u okviru jedne antičke vile u 6. st. izgrađena je ranosrednjovjekovna crkvica, najprije posvećena sv. Jeronimu. Istraživanjima iz 1992. godine utvrđeni su njena starost i prvotne preinake.

Pokušali su dobiti odgovor tko je ugradio PVC stolariju od župnika župe Preko, don Filipa Kucelina, koji je bio vidno ljut jer su ga kontaktirali na privatni broj.

- To je bilo prije nego sam ja postao župnik ovdje. A tko je prije ovdje župnik bio, ne znam. Znam da je bio nekakav nesporazum, ali ja vam stvarno ne znam detalje. Samo znam da je plan da se to, naravno, adekvatno, riješi u suradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture. No, kako su i oni na terenu, to svakako još nismo riješili. No kako je do toga došlo, to vam stvarno ne znam, kazao je župnik.

image

PVC vrata

Morski.hr

Za promjenu prozora i vrata na građevinama koje su zaštićene kao spomenici kulture obični građani moraju tražiti odobrenja Ministarstva kulture i Ureda za zaštitu spomenika, a isto je trebala učiniti i ova župa ili Zadarska nadbiskupija ili tko god da je bio (ne)odgovoran pri obnovi spomenika kulture.

Ako PVC stolarija uistinu na spomeniku kulture iz 6. stoljeća stoji već godinama, onda su zaspali ili jednostavno zažmirili i konzervatori i Ministarstvo kulture i medija, kojima su poslali upit o ovom slučaju.

24.11.2023., 13:13h
28. travanj 2024 18:44