Sarkofag sv. Valentina, dolje orginalan, gore privremeniVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
JESTE LI ZNALI?

Čudotvorni sveti Valentin počiva u paškoj crkvi

U Veloj Crikvi u Pagu leže posmrtni ostaci sv. Valentina, tzv. Dječaka, lubanja i kosti prsnog koša povezanog crvenim koncem s pečatom biskupa

Sveti Valentin, zaštitnik bračnih i zaljubljenih parova, slavi se 14. veljače, ali mnogi će se iznenaditi kada čuju da u Veloj Crikvi (zbornoj crkvi Marijinog Uznesenja iz 1443.) u Pagu leže posmrtni ostaci sv. Valentina, tzv. Dječaka.

Tko je više ili manje kriv, nije nam poznato, ali je žalosno da velik broj ljudi, vjernika, znatiželjnika, paških gostiju i žitelja Lijepe Naše, nikad nije uopće čulo da je Pag napravio svetište dostojno spomena jednog sveca.

Omiljeni svetac pao u zaborav

- Do Drugog vatikanskog sabora, 21. ekumenskog koncila Katoličke crkve, održanog krajem 1962. godine, sarkofag sv. Valentina otvarao se drugog dana Velike Gospe, na blagdan sv. Roka. Potom je sv. Valentin pao gotovo u zaborav, kazao je Pažanin don Dario Tičić, župnik Župe sv. Stošije u Biogradu na Moru.

Na glavnom gradskom trgu nalazi se crkva Marijinog Uznesenja, najvrjedniji spomenik sakralnog graditeljstva u Pagu, a u impresivnoj crkvi oltar sa sarkofagom sv. Valentina i slikom sv. Benedikta.

- Dok se ne obnovi oltar zajedno sa župnikom don Božom Barišićem, tijelo sv. Valentina postavili smo u privremeni stakleni sarkofag, odmah iznad postojećeg sarkofaga, objašnjavao je don Dario.

Tijelo donio biskup Frane Petar Rakamarić

image

Oltar sa sarkofagom sv. Valentina i slikom sv. Benedikta

VELIMIR BRKIĆ

Godine 1796. kotorski je biskup Frane Petar Rakamarić iz Paga umjesto tijela sv. Jeronima iz Rima donio tijelo sv. Valentina i darovao ga paškoj zbornoj crkvi.

- Riječ je o lubanji sv. Valentina i kostiju grudnog koša koja su povezana crvenim koncem s biskupskim pečatom, kazao je don Dario.

Paška općina je 1798. napravila oltar u Veloj Crkvi - crkvi Marijinog Uznesenja gdje i danas počiva sv. Valentin Dječak.

Naime, sedam je sv. Valentina, cijenjenih i među kršćanima i među nekršćanima.

- Paški svećenik don Blaž Karavanić, koji je svećenički red primio 4. listopada 1896. godine., a preminuo 27. veljače 1957., od povjesničara, književnika i političara Marka Laura Ruića (1736. – 1808.), zapisao je brojna ozdravljenja koja su nastala u Pagu moleći se sv. Valentinu za pomoć. Tako da su neki i pred samu smrt ponovno ustajali i ozdravljivali, podsjetio je don Dario Tičić.

Tračak nade

Tako sveti Valentin u Pagu i dalje pomalo zaboravljen leži i počiva u gradu i crkvi. Tračak nade, tijekom fotografiranja oltara sa sarkofagom sv. Valentina, mladić i djevojka te dva bračna para pobožno su se molili i zazivali zagovor sv. Valentina.

- Proslavljamo blagdan svetog Valentina (Dan zaljubljenih), ali se Valentinovo ne ograničava samo na zaljubljene parove i izgubljene ljubavi. Valentinovo veliča ljubav djeteta prema roditeljima i obrnuto, dragim prijateljima i svima onima koje nosimo duboko u srcu, poručio je don Dario Tičić.

14.02.2024., 08:42h
08. svibanj 2024 05:17