Spomenik otkrila najbliža rodbina
StoryEditor
U PUPAVCIMA NA ULAZU U RADAŠINOVCE

DA SE NIKAD NE ZABORAVI -Otkriven spomenik hrvatskim vitezovima Ivici Rogiću, Tomislavu Kovačeviću i Zorku Zeliću...

Ovo je podsjetnik mlađim generacijama kako ljubav za domovinu nema granica, sve do davanja vlastitoga života, kazao je Nikica Mitrović, dopredsjednik Udruge dragovoljaca MUP-a i ZNG-a 90-91...

U Radašinovcima u zaseoku Pupavci, na ulazu u ovo ravnokotarsko selo iz pravca Vrane, otkriveno je spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima, pripadnicima 112. brigade Tomislavu Kovačeviću i Ivici Rogiću mučki ubijenim u obližnjoj kući na Stipanju 26. prosinca 1991. godine te Zorku Zeliću, pripadniku 134. domobranske pukovnije, koji je ubijen u zasjedi 3. ožujka 1993. godine.

- Trojica hrvatskih vitezova izdahnula su svoje živote da bi udahnuli slobodu i mir svojoj voljenoj domovini. Ovo je podsjetnik mlađim generacijama kako ljubav za domovinu nema granica, sve do davanja vlastitoga života, obraćajući se nazočnima kazao je Nikica Mitrović, dopredsjednik Udruge dragovoljaca MUP-a i ZNG-a 90-91., koji se zahvalio svima koji su doprinijeli podizanju spomen-obilježja.

Umjesto zahvale mučka ubojstva

Naime, udruga dragovoljaca MUP-a i ZNG-a 1990. i 1991. u suradnji s braniteljskim udrugama iz Benkovca i Pakoštana podigla je ovo spomen-obilježje kako bi se svi zajedno mogli pokloniti žrtvama Tomislava, Ivice i Zorka, čija su imena uklesana na oltaru domovine, četiri tone teškom bukovačko-ravnokotarskom kamenu.

image

Nikica Mitrović, dopredsjednik Udruge MUP-a i ZNG-a 90.-91

Ivica Rogić koji je tada imao 23 godine i Tomislav Kovačević koji je imao 32 godine, zajedno su sa Zrinkom Šarićem na Stipanju 1991. u večernjim satima, došli u posjet Vesi Pupovcu, ovdašnjem Srbinu, koji je ostao živjeti u svojoj kući, prekoputa ovog velebnog spomemnika. Došli su u dobroj namjeri, jer ga je hrvatska vojska čuvala i hranila. Primio ih je u kuću i umjesto da im se zahvali za skb izašao je van donijeti vina, a u tom trenutku su upali četnici i rafalnom paljbom ubili Ivicu i Tomislava, dok je Zrinko ranjen te se uspio udaljiti, čitao je voditelj Mihovil Mijo Brkić, novinar Radio Benkovca.

Stravična smrt nakon podušja

Samo godinu i 67 dana kasnije, točnije 3. ožujka 1993. godine, na istoj lokaciji kod Pupovaca, dogodio se napad i ubojstvo 54-godišnjeg Zorka Zelića koji se navečer vozilom vraćao s podušja, koje se održalo nakon sprovoda mještanina.

Molitvu odrješenja i obred blagoslova predvodio je o. Ivo Topalović, vojni dekan i kapelan VK Sv. Gabrijela Arkanđela u Vojarni Zemunik.

“Trojica hrvatskih vitezova izdahnula su svoje živote da bi udahnuli slobodu i mir svojoj voljenoj domovini"- Nikica Mitrović

Uz rodbinu, mještane i suborce poginulih branitelja, počast su odali Milivoj Kurtov, načelnik Općine Pakoštane, Tomislav Klarica, donačelnik Grada Benkovca, mještani okolnih naselja i izaslavstva MUP-a i Vojne policije te 20-ak udruga proisteklih iz Domovinskog rata, među njima Marko Čulina, ratni zapovjednik 112. brigade HV-a, i Denis Brzić, ratni načelnik 134. domobranske pukovnije.

Počast poginulim na VBR-u

image

Počast Tihomiru Mitroviću, Željku Birkiću, Nevenu Brkiću i Damiru Vestiću

Predhodno je u Lukinoj dragi, na starom dijelu Jadranske magistrale između Pakoštana i Draga, u povodu 30-godišnjice tragičnog događanja odana počast hrvatskim vitezovima, junacima Domovinskog rata: Tihomiru Mitroviću, Željku Birkiću, Nevenu Brkiću i Damiru Vestiću koji su kao pripadnici 112. brigade HV-a poginuli na VBR-u 120 mm “Orkan”. Molitvu odrješenja predvodio je don Jerolim Lenkić - Jere, župnik Pakoštana.

image

Odavanje počasti u Lukinoj dragi

17.03.2023., 09:36h
VELIMIR BRKIĆ
19. rujan 2024 08:39