Manifestacija Mladih maslinovih ulja u Mašković hanuTz PakoŠtane
StoryEditor
PODIJELA NAGRADA I PRIZNANJA

DANIJELA LALIN- "DALMA OLEUM" IZ PAKOŠTANA Treći put zaredom- šampion manifestacije Mladih maslinovih ulja u Maškovića hanu...

Sve bolji rezultati analize izrađene od strane Zavoda dokazuju da se cilj ostvaruje u pogledu kvalitete maslinovih ulja. Tako su ove godine od ukupno 44 uzorka predana na analizu, čak 75% ocijenjena kao zlatna (godinu ranije bilo je 56 posto zlatnih uzoraka)...

Podjelom nagrada i priznanja sudionicima, u nedjelju 29.01.2023.  po šesti put obilježena je  “Manifestacija mladih maslinovih ulja”  u baštinskom hotelu Maškovića Han u Vrani.

image

Manifestacija Mladih maslinovih ulja u Mašković hanu

Tz PakoŠtane

Glavni  organizatori VI. Manifestacije mladih maslinovih ulja je Općina Pakoštane, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Zadar, Turističkom zajednicom Općine Pakoštane i Agencijom Han Vrana, koja ima za cilj je obnoviti stare i nastaviti saditi nove maslinike te iz godine u godinu poboljšavati kvalitetu maslinovih ulja. Ova specifična manifestacija okuplja maslinare sa pakoštanskog i biogradskog područja a između ostalog želi  unaprijediti uzgoj, berbu i preradu maslina te čuvanje i skladištenje, a time i kakvoću maslinovih ulja.

Sve  bolji rezultati analize izrađene od strane Zavoda  dokazuju da se cilj ostvaruje u pogledu kvalitete maslinovih ulja. Tako su ove godine od ukupno 44 uzorka predana na analizu, čak 75% ocijenjena kao zlatna (godinu ranije bilo je 56% zlatnih uzoraka).

Stručnio dio dr. Ivica Vlatković, Benito Pucar, Voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju i zaštitu okoliša i Filip Erceg voditelj profesionalnog panela Zavoda za javno zdravstvo Zadar.

Predavanje na temu “ Kako maslinovo ulje gubi ljekovita I kvalitetna svojstva” na početku večeri održao je  poznati liječnik, maslinarski znalac i  entuzijast dr. Ivica Vlatković.

image

Manifestacija Mladih maslinovih ulja u Mašković hanu

Tz PakoŠtane

Važno je naglasiti vrijednost postignutih rezultata jer je kemijsku i senzorku analizu svih ulja pristiglih na ovu zanimljivu manifestaciju odradio  Zavod za javno zdravstvo Zadar,ovlašten i certificiran za analizu maslinovih ulja. “Nakon izvršene analize svih pristiglih uzoraka izražavamo zadovoljstvo dobivenim rezultatima kemijske I organoleptičke analize. Drago nam je vidjeti kako iz godine u godinu maslinari sa ovog područja vode se dobivenim rezultatima analiza rade sve kvalitetnija ulja. Zavod za javno zdravstvo Zadar i dalje rado stoji na raspolaganju svojim savjetima doprinositi razvoju ove kulture, na zadovoljstvo svih koji uzgajaju masline i žele raditi što kvalitetnija ulja.”-naglašava Filip Erceg iz Zavoda za javno zdravstvo. Na području Općine Pakoštane (Pakoštane, Drage, Vrana i Vrgada) ima više od 100.000 stabala maslina. Rijetko koja od ukupno 1.700 obitelji nema masline. U uzgoju je postignuta zadovoljavajuća razina. Sve je više maslinara kojima rezultati dobiveni analizom koriste kao smjernicu pri narednoj berbi I preradi plodova masline što u krajnjem daje sve kvalitetnija ulja iz godine u godinu.

Sudionici su preuzeli svoja  priznanja, rezultate kemijske analize I osvojena odličja. Koliko se pažnje u ovom kraju poklanja kvaliteti obrade ulja govori podatak da su svi predani uzorci nagrađeni medaljama.

Podijeljeno je 33 zlatne, 8 srebrnih I 3 brončane medalje...

Šampion VI. Manifestacije  je po treći put zaredom Danijela Lalin-,”Dalma Oleum” iz Pakoštana, koja je za svoje maslinovo ulje od 100 mogućih osvojila  99,80 bodova.  Stabla maslina sa kojeg su polodovi ovog šampionskog ulja ubrani nalaze se u blizini Vranskog jezera.

image

Manifestacija Mladih maslinovih ulja u Mašković hanu

Tz PakoŠtane

Vicešampionsko ulje je osvojio Ivica Kapitanović kojem je pripalo drugo mjesto sa osvojenih 99,80 bodova. Renata  Kapitanović sa osvojenih 99,40 bodova zauzela je treće mjesto u poretku, kao i Vladimir Vulin sa istim brojem bodova.  Četvrto mjesto također je pripalo Vladimiru Vulinu sa 99,25, dok  peto mjesto sa 99,20 dijele Tomislav Čudina (Čelin) I Boris Bašić...

image

Prvih 10- Manifestacija Mladih maslinovih ulja u Mašković hanu

Tz PakoŠtane
30.01.2023., 15:21h
ZADARSKI TJEDNIK
18. svibanj 2024 17:12