Velimir Brkić
StoryEditor
KONFERENCIJA U POLIČNIKU

Demografska revitalizacija - nacionalni interes za budući razvoj Hrvatske

U Zoni Grabi u Poličniku, u dvorani Centra za razvoj i edukaciju, održava se konferencija "Demografija u fokusu: Istraživanje lokalnih i regionalnih perspektiva"

- Cilj ove konferencije je da demografske trendove u Dalmaciji sagledamo s više aspekata i da u otvorenom pristupu čujem vaše probleme, rješenja i viziju, istovremeno predstavljajući naš program i mjere, kazao je ministar demografije i useljeništva Ivan Šipić.

Da bismo uspjeli, potrebni su svi resori, sva ministarstva, gradovi, općine, županije, sva tijela koja mogu doprinijeti. S nacionalnim porukom: "Obitelj, roditeljstvo i zajedništvo" moramo uspostaviti dijaloge i partnerstvo svih razina na vlasti, uspostaviti uspješne mostove suradnje, istaknuo je ministar Šipić i dodao kako je demografija nadstranačko pitanje, a provodit će "pro-life politiku" ili politiku za život, jer, u Hrvatskoj ima 750.000 obitelji s jednim djetetom, a tek 75.000 obitelji s troje djece.

Nazočnima su se obratili i načelnik Poličnika Davor Lončar, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, zadarski župan Božidar Longin i potpredsjednik Vlade Branko Bačić, izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

-  Vlada RH provodi projekt koji se zove 3D, a znači dekarbonizaciju, digitalizaciju i demografiju. Demografska revitalizacija je ključno nacionalno pitanje za budući razvoj zemlje, zato smo i osnovali ministarstvo demografije. Imamo 2.380.000 stambenih jedinica i to bi trebalo zadovoljiti sve stambene potrebe u RH. Međutim, čak 40% stambenih jedinica nije u funkciji. Oko 600 tisuća stanova je prazno, 230 tisuća je u kratkoročnom najmu, a 115 tisuća služi za poslovne djelatnosti. To je posljedično dovelo do nedostatka stambenog prostora i znatne potražnje, rekao je potpredsjednik Vlade Bačić.

image
Velimir Brkić

Mladi, kaže on, teško mogu kupiti stan, a i mjesečna najamnina je visoka. Od 600 tisuća praznih stanova samo ih je u Dalmaciji čak 200 tisuća. S prosječnom plaćom, u Dalmaciji se može kupiti od 4 do 4,5 m2, a u Dubrovniku tek 3,2 m2, dok se u ostalom dijelu Hrvatske može kupiti čak 30 m2. A kad bi se barem riješilo 30% od 600 tisuća praznih stanova, ne bi bilo stambene problematike, rečeno je na konferenciji.

 

23.09.2024., 15:59h
:
Velimir Brkić
24. rujan 2024 08:51