Zadarski Azil/Screenshot
StoryEditor
Uznemirujući sadržaj

Desetak pasa vezanih na lancu, u romskom naselju kod Smokovića, jučer u požaru živo spaljeno!

Požar koji je jučer planuo kod Smokovića, na svu sreću, nije oduzeo niti jedan ljudski život. No, kako je vatra u jednom trenutku zaprijetila kućama, posebno tamošnjem romskom naselju, uslijedila je evakuacija. Ni vatra ni dim u tom naselju nisu mogli sakriti stravičnu istinu o zlostavljanju životinja, posebice pasa, koje se ondje svakodnevno događa

- Dobila sam dojavu od kolegice, koja je već bila na požarnom području, i otišla sam pomoći psima. Tamo nisam zatekla samo pse, već i mnogo kokoši, pataka i gusaka. Nažalost, mnogim psima nije bilo pomoći, izgorjeli su u vatrenoj stihiji ne mogavši pobjeći, a jednog je štenca spasila policajka. Pokušavala sam pomoći preživjelim psima dajući im vode, a kad sam ih htjela spasiti i odvesti u azil, nekoliko se Roma pojavilo iz šume, a jedan mi je prijetio nasiljem. Romi te pse tamo drže u stravično okrutnim uvjetima, koji su potpuno nelegalni. Psi su vezani lancima, prže se na suncu bez hlada, puni su parazita, buha i krpelja, žedni i gladni. Ponekad ih hrane kruhom za koji se moraju boriti. Još je stravičnije što ih nisu odvezali s lanaca kad se dogodio požar, nego su ih hladno pustili da izgore, šokirano nam je ispričala djelatnica zadarskog Azila, koja nam je ustupila i video zapise. Zbog izrečenih prijetnji, zamoljeni smo da videa objavimo bez tona.

 

Uvjeti u kojima ovi psi žive, okrutni su i neizdrživi, u pravilu su nečipirani, nekastrirani i necijepljeni protiv bjesnoće, pa je njihovo razmnožavanje nemoguće pratiti niti kontrolirati. Od nadležnih još nitko nije prstom mrdnuo da spriječi takvu stravičnu okrutnost nad životinjama. Azil nema zakonskih ovlasti za izdvajanje pasa, a volonterke su u strahu zbog opasnosti od osvete, ako bi se uplitale u tu romsku zajednicu. Kad bi azil i nešto mogao, da se psi i izbave, njihovi vlasnici bi brzo nabavili nove.

- Policija nema mogućnost oduzimanja pasa, čak i ako posjeduje dokaze o protupravnom načinu postupanja vlasnika prema njima, jer je za poduzimanje takvih koraka potreban Državni inspektorat, njegov Veterinarski odjel. No u svakom slučaju policija će obaviti očevid i poslati ga veterinarskoj inspekciji, pojasnila je glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin.

image
Zadarski Azil/Screenshot

Iz Državnog inspektorata odgovornost prebacuju na Općinu Zemunik i navode da je postupak nadzora nad načinom i uvjetima držanja kućnih ljubimaca po odredbama članka 75. stavka 3. u rukama komunalnog redarstva jedinice lokalne samouprave na čijem se području pas nalazi, bez čije reakcije veterinarska inspekcija ne može djelovati. Iz razgovora s načelnikom općine Zemunik Ivicom Šarićem saznajemo da, dok općina navodno zbrinjava sve pse lutalice o kojima dobije dojavu, do sada nije još ni jednom intervenirala u navedenom romskom naselju kako bi pomogla izmučenim i zlostavljanim psima.

image
Zadarski Azil/Screenshot

Ovakvo odvratno ponašanje ljudi u romskim naseljima prema psima, nažalost, nije ništa novo. Potrebno je samo prisjetiti se akcije iz 2018., u kojoj je u Međimurju iz tih naselja bilo spašeno više od 2800 bolesnih i ranjenih pasa prepunih raznih parazita. Jučer je na zadarskom području desetak pasa izgorjelo u vatrenoj buktinji, samo zato što ih je netko vezao lancima. I tko zna koliko će ih još skončati u nesnosnim mukama, samo zato što nadležne hrvatske institucije više zanima međusobno loptanje nadležnostima, nego da poduzmu konkretne korake. Stupanj civiliziranosti društva, mjeri se i odnosom prema životinjama. Pa, koja je onda razlika između odvratnog ponašanja Roma i odvratnog ponašanja hrvatskih institucija?

 

31.07.2024., 18:14h
Marino Marinović
16. rujan 2024 19:35