Pakostane, 23.4.2025., 10. Uskrsna marenda na Uskrsni ponediljak.. Gušti su gušti
StoryEditor
GASTRO SPEKTAKL

Domaćima i fureštima servirana bogata pakoška gastro baština

“Škršnja marenda” privukla je dosad rekordni broj posjetitelja, degustatora i feštara te desetke turista koji su od gušta degustirali domaće delicije i slikama punili društvene mreže

U organizaciji Turističke zajednice Općine Pakoštane, na Trgu Uzašašća Gospodinovoga, održana je slikovita eko-etno-gastro manifestacija pod nazivom Uskršnja marenda, po pakoški “Škršnja marenda”, koja je tijekom posljednjih desetak godina od mjesnog događanja postala poznata diljem Lijepe Naše i šire, svojevrsni pučki spektakl.

Od pučkog okupljanja do gastro spektakla

- Cilj ove manifestacije je prezentacija tradicionalne uskrsne gastronomske ponude, razvoj turističke ponude u predsezoni, a time i povećanje ugostiteljskog i turističkog prometa na području općine Pakoštane, rekla je Danijela Vulin, direktorica Turističkog ureda TZO Pakoštane.

Na “Škršnjoj marendi” osim pogača, šunke, sira i rotkvica, kuhaju se jaja kao simbol novog života, plodnosti i buđenja proljeća, te šparoge, žutenica, čičvarda, fritaja od kapulice i pancete, fritule, pacipaje, mimci i još mnogo toga.

- A naši OPG-ovi izlažu svoje male životinje, jariće, piliće, patkice, zečeve, ptičice, djeca su oduševljena, zadovoljstvo nije krila vrsna organizatorica Danijela, prva dama pakoškog turizma.

Uskrs je, od kad postoji, vješto isprepleten s pučkim vjerovanjima i običajima. Ovom malo “težem” doručku nego što smo svakodnevno navikli, svježinu daju rotkvice i mladi luk.

image

Domaćini oduševljeni velikim brojem posjetitelja

image

Don Jerolim Lenkić Jere

image

Meštri od domaće spize

image

Gracije iz Dalmacije

Duh bogate tradicije

- Mnogi od nas ove namirnice cijelu zimu čekaju kao ozebli sunce. Ovi vjesnici proljeća svojom ljutinom, ali i slatkoćom, odlično se slažu sa svim prije navedenim uskrsnjim delicijama, u jednom će dahu gospođa Ana iz Draga.

Jednu dječju radionicu vodila je Natasija Birkić, vlasnica obrta za izradu suvenira iz Vrane. Drugu je vodila etno udruga DAN, inicijatori Materinih užanca i Dragarskih bubeta, jednih od brendova Općine Pakoštane.

- Duh bogate tradicije, osebujnih mirisa i okusa uskrsnih blagdana mogli su se doživjeti uživo u Pakoštanima. Uz to se besplatno do mile volje degustiraju domaći proizvodi, reći će Roko Šarin.

Za pedesetak metara dugim štandom prepunom domaćin delicijama su Nataša Juričev, Silva Bakija, Milena Vukoja, Marija Miočić, Dobrila, Marija, Stana, Danijela i druge pakoške žene i pakoški muževi.

Za prste polizati

- Pakoštane je jedna od gastro metropola Zadarske županije. Ovdje o hrani svi sve znaju, i profesionalci i samouki meštri od kužine u pakoškim domaćinstvima koji pripremaju hranu po bakinim recepturama, za prste polizati, poručila je Anka Šarin.

Za veseli štimung brinuo se KUD Pakoštane i pakoški crkveni zbor. Obred blagoslova predvodio je pakoški župnik i omiljeni svećenik don Jerolim Lenkić Jere. Svećenikova “desna ruka” je bio sekrastian Milivoj Klarić.

image

Slika sve govori

image

Danijela Vulin

image

Raspivano Pakoštane

image

Radionica Natasije Birkić

image

Radost djece

image

Bogatstvo domaćih mirisa

27.04.2025., 11:36h
27. travanj 2025 11:36