Epicentar događanja na srednjem Jadranu
StoryEditor
SINERGIJA UHDDR-A I ŽUPE

Duhovna obnova u Pakoštanima obogaćena veličanstvenim programom

Duhovna obnova još jednom je pokazala koliko je važno održavati zajedništvo i sjećanje na one koji su dali svoj doprinos u borbi za slobodu, kazao je don Jerolim Lenkić – Jere

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Pakoštane, održana je duhovna obnova pod nazivom “ Za slobodu nas Krist oslobodi “. Program je okupio mnoštvo vjernika i branitelja, a među njima i sumještanina generala Antu Gotovinu, zadarskog župana Božidara Longina, pakoškog načelnika Milivoja Kurtova, bibinjskog načelnika Šimu Sekulu i druge.

Svečanu svetu misu u crkvi Uzašašća Gospodinova u zajedništvu sa župnikom don Jerolimom Lenkićem - Jerom te subraćom svećenicima, don Srećkom Petrovom i don Tomislavom Vlahovićem, predvodio je nadbiskup u miru Želimir Puljić, koji je u svojoj propovijedi istaknuo važnost zajedništva i vjere te zahvalio braniteljima za njihovu hrabrost i žrtvu.

Zahvala braniteljima

- Sjećamo se svih naših vitezova koji su utkali sebe u slobodu naše zemlje, osobito naših poginulih branitelja, među kojima je i Miro Barešić koji je iz Švedske, Španjolske i Paragvaja došao boriti se i poginuo je za Hrvatsku, u Miranjama, krajem srpnja 1991. godine. Velika je uloga i našeg generala Ante Gotovine, cijenjenog pakoškog mještanina, koji je postao simbolom stvarne bitke i obrane naše Domovine i njenog oslobađanja nakon okupacije. Osobito strpljive obrane pred Međunarodnim sudom u Haagu, gdje je 16. studenoga 2012., s generalom Mladenom Markačom bio oslobođen, rekao je propovjednik Puljić.

Potsjetio je kako je nekoliko dana prije na zasjedanju HBK bio izabran za predsjednika, a na putu iz Zagreba prema Zadru čuo preko radija tu radosnu vijest.

- U neizbrisivom je sjećanje na susret s generalom Gotovinom u Nadbiskupskom domu, svečane mise u katedrali sv. Stošije i dočeka na Forumu u Zadru, kao i sadržajnih i poticajnih riječi generala Gotovine:

“Sud Ujedinjenih naroda je potvrdio da je Domovinski rat bio pravedan, a naše namjere časne i naša obrana čista. Nakon zaslužene pobjede u ratu, u Hrvatskoj sviće novo poglavlje koje čeka da ga zajedno ispišemo. Okrenimo se i punim jedrima zaplovimo u novo vrijeme u kojem svojim djelima moramo postati pobjednici u miru”. Hvala, generale, za ove divne i poticajne riječi, poručio je nadbiskup Puljić.

image

Božidar Longin i Ante Gotovina

Uživanje u svakom trenutku

Svečanom euharistijskom ozračju pridonijela je klapa HRM Sveti Juraj pjevajući liturgijske pjesme i napjeve.

- Zahvaljujem svim obiteljima stradalih i poginulih branitelja, svim braniteljima, ratnim vojnim invalidima, oni su naši heroji koji nas okupljaju kako bi se zahvalili svim braniteljima koji su stvorili hrvatsku državu, kazao je Boris Bašić, predsjednik UHDDR-a Pakoštana, koji je zajedno s tajnikom Darkom Vukojem i ostalima lavovski odradio organizacijski posao.

Nakon mise, program se na Trgu Gospodinova Uzašašća nastavio svečanom priredbom. U programu nabijenom emocijama sudjelovali su legendarni pjesnik Ante Sikirić Krivin iz Bibinja, mladi pakoški pjesnik Filip Lokin, Zbor mladih i odraslih Župe Pakoštane, muška pjevačka skupina Zavičaj i don Jerolim Lenkić – Jere koji je uz ovacije otpjevao svoje dvije nove pjesme: Hrvatska, moja domovina i Hrabri hrvatski branitelji.

Emocije i ponos

- Okupljeni su uživali u programu, a događaj je bio ispunjen emocijama i ponosom. Svi su bili fantastični. Šlag na tortu bile su izvedbe klape Elektrodalmacije iz Splita i klape Sveti Juraj koje su svojom energijom i umijećem oduševili sve nazočne, kazala je Valerija Rosan, koja je bila dio ekipe zadužene za bogatu okrjepu svih nazočnih.

Duhovna obnova u Pakoštanima još jednom je pokazala koliko je važno održavati zajedništvo i sjećanje na one koji su dali svoj doprinos u borbi za slobodu.

- Ovo veličanstveno događanje pružilo je prigodu za duhovno jačanje i zajedničko slavlje svih koji su se okupili u znak poštovanja prema hrvatskim braniteljima, poručio je don Jerolim Lenkić – Jere.

image

Pisma ispod kampanela

23.05.2024., 14:38h
I SNIMA:
VELIMIR BRKIĆ
26. srpanj 2024 21:48