Djeca se cijelu godinu brinu o biljkamaDV Sabunić
StoryEditor
VELIK USPJEH NA NATJEČAJU

DV Sabunić iz Privlake aktivno promiče ekološku svijest među djecom i odraslima

U akciji su nam pomogli roditelji djece, ali i poneka baka, s djelatnicima vrtića, a pomoć je pružilo i Općinsko komunalno društvo Artić d.o.o. Privlaka za kopanje jame za jezerce

Dječji vrtić Sabunić iz Privlake ove godine prihvatio je izazov i prijavio se na natječaj “Inin zeleni pojas 2024.”. Među 158 vrtića iz cijele Hrvatske, DV Sabunić istaknuo se kao jedini predstavnik Zadarske županije koji je odabran među tri vrtića koji će biti nagrađeni novčanim nagradama. Ova pobjeda ne samo da slavi njihovu predanost ekološkim vrijednostima, već i ističe njihovu izvrsnost u odgoju i obrazovanju djece o važnosti očuvanja okoliša.

Razgovarali smo s Jasminkom Barić, ravnateljicom DV Sabunić, kako bismo saznali više o njihovoj odluci da se prijave na natječaj, kako će iskoristiti novčanu nagradu, koje su sve biljke posadili te koja im je dugoročna vizija za daljnje unaprjeđenje ekoloških inicijativa u vrtiću.

Obogaćivanje okoliša

Svake godine, povodom Dana planeta Zemlje, vrtić priprema posebnu ekološku akciju koja potiče svijest o važnosti očuvanja okoliša među djecom i osobljem.

- Tako smo i ove godine za Dan zemlje s roditeljima djece organizirali akciju sađenja i uređenja okoliša. Samo nekoliko dana prije obilježavanja Dana Zemlje, dobili smo poziv za sudjelovanje na Ininom natječaju, na koji smo se i prijavili, kako bismo, ukoliko budemo izabrani, dodatno prezentirali i promovirali svoje ekološke akcije, započinje ravnateljica Barić.

Okoliš vrtića obogaćen je raznolikim biljem i povrćem koje su pažljivo posadili djeca, roditelji i odgajatelji.

- Oplemenili smo okoliš sadnjom raznog povrća, začinskog i ljekovitog bilja koje raste u našem kraju, raznovrsnim cvijećem, cvjetnim grmovima te smo zasadili dvije sadnice citrusa, malu smokvu i grm borovnice i maline. U akciji su nam pomogli roditelji djece, ali i poneka baka, s djelatnicima vrtića, a pomoć je pružilo i Općinsko komunalno društvo Artić d.o.o. Privlaka za kopanje jame za jezerce. Osim toga, izradili smo nekoliko povišenih gredica kako bi tu djeca mogla saditi razno povrće i druge jednogodišnje biljke, ističe Barić.

image

U eko akciju uključili se i roditelji

DV Sabunić

Učenje u šetnji prirodom

Vrtić aktivno promiče ekološku svijest među djecom i odraslima kroz razne edukativne aktivnosti i projekte usmjerene na očuvanje okoliša.

- Dječji vrtić Sabunić od svojih početaka sudjeluje u raznim ekološkim akcijama koje su organizirane u Privlaci. Neke od njih smo i sami organizirali, poput Zelene čistke, akcije za Dan zemlje, akcije sadnje u suradnji sa školom i sl. Djeca se kroz odgojno-obrazovni rad potiču na istraživanje neposredne okoline, s čestim šetnjama u prirodu, kroz izravno iskustvo i kontakt s prirodom imaju mogućnost neposrednog doživljaja problemskih situacija te njihovo rješavanje kritičkim razmišljanjem, navodi Barić.

Šetnjom u prirodi djeca dobivaju priliku učiti o cjelovitosti prirode i njezinom međuovisnom sustavu.

- Učimo ih da u prirodi sve treba pustiti onako kako smo i našli, bez čupanja i branja cvijeća te poštivati život svih živih bića od kojih su neki i kukci. Umjesto da kukce ubijamo i stvaramo strah od njih treba ih upoznati kako bi vidjeli koliko korisni mogu biti, naglašava Barić.

image

Djeca se cijelu godinu brinu o biljkama

DV Sabunić

Razne aktivnosti

S djecom se provode raznovrsne aktivnosti koje imaju za cilj senzibiliziranje o važnosti očuvanja okoliša i poticanje odgovornog ponašanja prema prirodi.

- Svakodnevno ih se potiče na odlaganje smeća pazeći na razvrstavanje (papir, plastika organski otpad), ispravno korištenje vode za higijenu, papirnatih ubrusa, gašenje svjetla kada nije potrebno..., kaže Barić.

Tijekom cijele godine, djeca svih skupina brižno se brinu o biljkama zasađenim u vrtićkim posudama.

- Izravnim sudjelovanjem u brizi za biljke otkrivaju koliko koja biljka treba vode, kojima treba više, a kojima manje sunca i sl. Svake godine na proljeće sve skupine sudjeluju u oplemenjivanju vanjskog prostora, ističe Barić.

Među maslinama je dio dvorišta namjerno ostavljen nepokošen kako bi se potaknula prirodna raznolikost i očuvala biološka ravnoteža.

- Tako djeca mogla uočavati i proučavati rast različitih travki te razvoj života u prirodnom okolišu. U nepokošenom dijelu otkrivaju pravo carstvo malih životinja: gušterice, mnoštvo kukaca (leptiri, pčele, skakavci, mravi...), guštere macakline, kornjače, puževe..., nabraja Barić.

U planu još sadnica

Sredstvima dobivenim od Ininog natječaja, planiraju do kraja 2024. godine zasaditi sadnice stabala i voćki kako bi dodatno obogatili okoliš vrtića.

- Cilj nam je zasaditi što više sadnica višegodišnjih stabala kako bi se što prije formirale krošnje koje bi nam bile iznimna i nezamjenjiva zaštita od nesnosnih ljetnih vrućina. S ekološkim inicijativama svakako ćemo nastaviti i u budućnosti, od čišćenja okoliša do oplemenjivanja postojećeg prostora, objašnjava Barić te zaključuje kako se djeca putem brige o okolišu ujedno uče i o odgovornosti:

- Uzgajanjem različitih biljnih vrsta djeca će naučiti kako saditi biljke, kako pravilno brinuti o njima, naučit će razlike između biljaka te dobrobiti koje imamo od biljaka. Sve navedeno dovodi kod djece do stvaranja preduvjeta za razvoj osjećaja korisnosti, efikasnosti, ali i odgovornosti.

24.05.2024., 14:54h
06. listopad 2024 12:51