Vesela atmosferaKUD Sv. Ante
StoryEditor
FOLKLORNI FESTIVAL U ITALIJI

Folkoraši iz Draga pet dana u čarobnoj Toskani

U gradiću Montecatini Terme sudjelovali su na Međuna­rodnom festivalu gdje su među 12 folklornih skupina doživjeli veliki uspjeh

Kao nagradu za svoj rad i odricanja još od osnivanja, 14. svibnja 2016., besprijekornim organizacijama Večeri folklora “Dani sv. Ante”, brojnim nastupima diljem Lijepe Naše te u Njemačkoj i Mađarskoj 35 članova KUD-a Sveti Ante iz Draga, čak pet dana i četiri noći je boravilo u Toskani, čarobnoj regiji u srcu Italije. Osim što su uživali u ljepotama Firence, Pise i Lucce u gradiću Montecatini Terme sudjelovali su na međunarodnom folklornom festivalu “Jesen u Toskani” gdje su među 12 folklornih skupina doživjeli veliki uspjeh.

- Sudjelovalo je 12 folklornih skupina iz Italije, Bugarske, Rumunjske, Poljske, Latvije, Estonije, Grčke, Nizozemske, Švedske i mi iz Hrvatske, KUD Sv. Ante, kazala je Bosiljka Stojanov, predsjednica KUD-a sv. Ante.

image

Jedna od uspomena iz Toskane

KUD Sv. Ante

Drage moje misto rodno

Nastup je započeo pjesmom “Sveti Ante koji si na konalu”. Nastavilo se Dragarskom šetnjom uz pjesmu “Oj vi Drage moje misto rodno”, a završilo brzim kolom.

- Putovanje su financijski pomogli Općina Pakoštane, TZO Pakoštane, biogradska hotelska kuća Ilirija d.o.o., te sami članovi KUD-a, rekla je prva dama folklora u Dragama.

Iza imena KUD Sveti Ante Drage stoje entuzijasti kulture, poštovatelji i čuvari glazbene i plesne tradicije.

- Na nastupima nikad nismo osramotili naše Drage pa ni u Italiji, naprotiv, ponosno će Stojanov.

Folkloraši iz Draga bili su oduševljeni šarenom jeseni u Toskani. Sve što im je trebalo bio je mobitel ili fotoaparat spreman za snimanje Toskane, jedne od najljepših regija Italije, poznate po svojoj renesansnoj i slikarskoj umjetnosti, vinima, kuhinji, modnim markama, prekrasnim krajolicima i ostavštini obitelji Medici.

image

S nagradom i zahvalnicom u Drage

KUD Sv. Ante

Putevima dotura Luigija i poljem čuda

- Po dolasku u Pisu obilazak je započeo “Poljem čuda” gdje se nalazi Duomo, Krstionica i simbol grada, kosi toranj u Pisi koji stoljećima privlači posjetitelje iz cijelog svijeta, ističe Stojanov.

Padova ima 220.000 stanovnika i u njoj je oko 70.000 studenata, poput legendarnog studenta, doduše televizijskog “dotura Luigija” iz Malog mista.

- Svakom padovanskom hodočasniku, uz posjet bazilici sv. Ante, Sveca svega svijeta i groba svetog Leopolda Mandića, nezaobilazna je postaja velebna bazilika svete Justine Padovanske, po veličini devete crkve na svijetu, navodi ponosna folklorašica

U Firenci, glavnom gradu pokrajine Toskana, se čini da život prolazi sporije, a istovremeno je prepun radosti.

- Firenca je grad koji spaja ugodnu atmosferu manjega grada i zadivljujuću arhitekturu i umjetnost. Među najljepšim atrakcijama izdvojila bih impresivnu firentinsku katedralu Cattedrale di Santa Maria del Fiore te Galeriju Uffizi s brojnim remek-djelima velikih umjetnika poput Rafaela, Michelangela, Da Vincija i još mnogih drugih. Smatra se da je od 1.000 najvažnijih europskih umjetnika drugog milenija, njih 350 živjelo ili radilo u Firenci, još pod dojmom će Stojanov.

image

Nastupom, nošnjama i ponašanjem oduševili u Italiji

KUD Sv. Ante

Čuvari narodnog blaga i jamstvo opstanka

Umotan u svoje zidove, Lucca je toskanski grad netaknute drevne tkanine.

- Lucca predstavlja jedan od najvažnijih umjetničkih gradova u Italiji i poznat je po tome što je jedini grad na svijetu sa netaknutim krugom zidova, koji potiče iz šesnaestog stoljeća, a razvija se stazom od 4.210 metara kojom se u potpunosti može prijeći hodanje ili vožnja biciklom, temeljita je Stojanov.

Priča o KUD-u Sv. Ante, priča je o čuvarima baštine. Čuvari su našeg narodnog blaga i jamstvo da će baština naših predaka preživjeti i postati i dijelom naslijeđa budućih naraštaja.

27.10.2023., 11:15h
VELIMIR BRKIĆ
28. travanj 2024 01:31