Fortica Pag - Pogled na Forticu s Paškog mostaLuka Jeličić
StoryEditor

Fortica, omiljeno paško odredište turistima

Otok Pag nesumnjivo je iznimno bogat najrazičitijim atrakcijama, kako prirodnim ljepotama, tako i kulturno-povijesnim spomenicima iz čitavog niza epoha. A za one koji na otok čipke i sira dolaze iz pravca juga, dakle, preko Paškog mosta, već na samom dolasku nudi se predivan pogled na Pašku forticu koja i danas bdije nad prolazom Ljubačka vrata preko kojih se sada pruža i Paški most.

Prilaz Fortici je dobro uređen i označen, jedino što je prilagođen onim motoriziranim putnicima koji dolaze iz smjera Paga kojima je to desno skretanje. Cesta kojom se spušta Fortici ostatak je iz onih dana kada je tijekom Domovinskog rata Paški most bio oštećen u zračnim napadima JNA te se promet, jedinom žilom kucavicom koja je tada spajala sjever i jug Hrvatske, kao i Bosnu i Hercegovinu, odvijao trajektom.

Osigurano parkiralište

Ipak, treba savjetovati vozačima da voze oprezno, budući da se nađe i čak prilično “neugodnih” rupa u asfaltu. No, valja spomenuti i da se odmah u podnožju tvrđave nalazi i dovoljno prostrano parkiralište.

Sama tvrđava, Fortica, relativno je dobro očuvana i nedavno temeljito obnovljena. Pritom je dodano više drvenih dijelova kao što su stubišta i platforme kojima je značajno olakšan pristup i razgledavanje suvremenim posjetiteljima kojih uvijek ima, posebice sad tijekom ljetnh mjeseci.

Koliko je mjesto popularno svjedoči da si je na Googleu dosad nakupilo već preko 1.200 osvrta gostiju iz cijelog svijeta.

”Predivni vidikovac s kojeg puca pogled na Paški most. Potreban je oprez pri hoanju po stijenama, znaju biti klizave ako su mokre” upozorava Marius Achim. Jean-Noel Howel piše kako na lokaciji živi na desetke mačaka te poziva posjetitelje da im ne zaborave nešto donijeti. Jiri Gallik tvrdi kako je mjesto odlično za ribolov što je i potkrijepio fotografijama ulovljenih riba. Arkadius Miodonski misli da Fortica nije ništa do li obična ruševina, ali barem se ne mora platiti za razgledavanje. Bostjan Trobentar piše kako je i jesen odlično vrijeme za posjet ovom povijesnom spomenku, a Peter Minarik je oduševljen mogućnošću skakanja u bistro more.

Priče o Beli IV.

O vremenu izgradje se može pronaći veoma raznorodne podatke, od antike preko srednjeg vijeka do 17. stoljeća koje je ujedno i najvjerojatnije, obzirom na brojne ratne operacije koje su potresale Sjevernu Dalmaciju u Kandijskom ratu i Morejskim ratovima. Službeno Fortica spada u područje mjesta Miškovići koje je u sastavu grada Paga.

Lokalna legenda koju danas rado ponavljaju turistima govori da je Fortica bila mjestio odakle su Pažani ugledali hrvatsko-ugarskog kralja Belu IV. kada je 1242. pobjegao pred mongolskom invazijom i potražio zaklonište na obali. Međutim, tada je boravio u Splitu i Trogiru, a ne u ovim krajevima.

18.08.2022., 22:16h
17. svibanj 2024 12:59