Uzbudljivo, napeto, neizvjesnoVelimir Brkić
StoryEditor
BRIŠKULA, TREŠETA, TRIJUMF

Frane Skoblar Mesar i Ivica Šarić Jerko šampioni Privlake u kartanju

Na dvodnevnom turniru u Osmici kup sistemom na ispadanje natjecalo se 14 parova koji su igrali na tri male dobivene partije u briškuli, trešeti i trijumfu

U dobrom raspoloženju u kultom caffe baru Osmica u Privlaci odigrao se uzbudljivi i do zadnjeg punta neizvjesni dvodnevni, drugi po redu Memorijalni turnir u kartama Ivo Zorić, na spomen na prerano, tragično preminulog hrvatskog branitelja i dragovoljca Domovinskog rata - Ivu Zorića.

- Pod budnim okom suca Ivice Zankija Kiča dvodnevni turnir se igrao u briškuli, trešeti i trijumfu, na tri dobivene male partije, kazao je Anthony Cukrov Kurta, koji je s vlasnikom Osmice Petrom Mustaćem organizator ovog hvalevrijednog memorijalnog turnira.

image

Finale za pamćenje uz Posedarski pršut

Velimir Brkić

Posveta heroju Domovinskog rata

Briškula se igrala do 61 punta, trešeta do 51 punta i trijumf do 501 punta. Igralo se kup sistemom, na ispadanje.

- Na 2. Memorijalnom turniru u kartama Ivo Zorić natjecalo se 14 parova. U finalu su igrali meštri od karata: Frane Skoblar Mesar i Ivica Šarić Jerko te Ante Jurkin Buble i Marinko Grbić Splićo, nabraja Anthony, dodavši kako memorijalni turnir ima cilj spomen na hrvatskog branitelja, da se nikad ne zaboravi, te na popularizaciju kartanja među mlađim naraštajima.

Najviše kartaške sreće ali i kartaškog znanja ovog puta imali su šampioni Frane i Ivica, koji su osvojili dobrano težak, slasni Posedarski pršut.

- Čast nam je, ponosni smo što smo pobjednici memorijalnog turnira u čast heroja Domovinskog rata Ive Zorića, s ponosom i vidnim pijetetom će privlački kartaški šampioni Frane i Ivica.

Iman akužu, tučen, strišo

Briškula i trešeta, ali i trijumf su tradicionalne kartaške igre potekle u Italiji, ali su i vrlo popularne u svim mediteranskim zemljama, dakako i ovdje kod nas na jadranskoj obali.

- U našim obalnim i priobalnim krajevima kartanje pa tako i u našoj Privlaci, je već više od stotinu godina popularan način kraćenja vremena i zabavljanja u društvu prijatelja, a tršćanske karte neizostavni rekvizit kojeg mora imati svaka kuća, reći će Petar Mustać.

Akuža, tučen i strišo, često se čulo na trešeti. U pauzama se odigralo i nekoliko partija na Trenta uno, zanimljivoj kartaškoj igri do 31 punta.

- Nema sumnje, jedna od najuzbudljivijih igara koje se igraju uz Carte Triestine svakako je trešeta. Riječ je o taktičkom nadmudrivanju koje se najčešće igra u parovima i kombinira s briškulom i trijumfom, reći će Anthony.

Kroz igru igrač izgradi svoj način pamćenja, razmišljanja, kombiniranja ukratko svoj stil igre koji je različit od igrača do igrača koji iskušavaju svoju vještinu i sreću.

image

Igra za sva vremena

Velimir Brkić

Mijenjaju se politički sustavi, ljubav ostaje

- Pravila se ipak pomalo razlikuju u različitim podnebljima, prije svega po pitanju dijeljenja i izvlačenja karata, ali i dopuštene komunikacije među igračima. Ipak u svojoj biti su pravila čvrsto bazirana na originalnoj talijanskoj verziji, istaknuo je Cukrov Kurta, koji na Facebooku osim svog profila ima i stranicu Fan club i Love Privlaka koja ima oko 5 tisuća pratitelja.

Vremena su se mijenjala, kao i politički sustavi, ali ljubav prema briškuli i trešeti te trijumfu na hrvatskoj obali ostala je ista sve do 21. stoljeća, do današnjih dana.

- Najčešće se igra u užem društvu prijatelja, uz bevandu i mnogo verbalne strasti. Još uvijek igrači najradije igraju u kafiću i ispred svoje konobe, za vrijeme ljetnih vrućina ili zimske dosade, ubijajući vrijeme strastvenim bacanjem karti, željni dobrog osjećaja koji dolazi s vješto izborenom pobjedom, zaključio je Anthony Cukrov Kurta.

02.03.2024., 09:02h
VELIMIR BRKIĆ
27. srpanj 2024 02:35