42017
Zt
StoryEditor
VIRSKI RAŠOMON

Frane Vučetić: Osobno ću se baviti Poreznom upravom i policijom. Jesen je duga...

Ogorčeni bivši predsjednik Općinskog vijeća Općine Vir Josip Bašić, s Franom Vučetićem, i Veseljkom Orlićem, održao je u Zadru konferenciju za novinare. Govorili su o političkom stanju na Viru, koje su nazvali apsurdnim, i pritom prozvali zadarsku policiju i državno odvjetništvo

- Već znamo da je sjednica Općinskog vijeća Općine Vir, na kojoj se izglasavao proračun za godinu 2024. održana u prosincu, pravomoćno poništena. Vrhovni sud je potvrdio da je ministarstvo bilo u pravu. S pravnog stajališta, Vir nema proračun. Nakon toga smo očekivali raspuštanje vijeća, međutim to se još nije dogodilo. Jučer je Ministarstvo poništilo 16. sjednicu Općinskog vijeća, koja je održana u travnju. Tad su oni donosili konvalidaciju tih odluka ponovnog proračuna, a te odluke su ponovno poništene. Ministarstvo je u obrazloženju napisalo da odluke nisu donesene u zakonskom roku. Međutim, općinsko vijeće još uvijek nije raspušteno, iako je pod silom zakona moralo biti. Cijelo vrijeme se priča o tome, pa se i špekulira tko će biti povjerenik vlade. Sjednice se i dalje održavaju. Po nama su apsolutno nelegitimne, te su nelegitimni i predstavnici i predsjednik Općinskog vijeća. Po zakonu to vijeće ne može postojati, rekao je, na početku konferencije za novinare u Zadru, Josip Bašić i apelirao na nadležno ministarstvo da žurno reagira i da napravi ono što po zakonu treba napraviti kako bi se razriješila ova, kako je rekao, apsurdna situacija, a to je da se raspusti Općinsko vijeće i raspišu novi izbori.

Na pitanje o tome tko je sada zakonski predsjednik općinskog vijeća Vir, on ili Antonio Vučetić, Bašić je odgovorio kako ne može odgovoriti, zato što Općinsko vijeće više ne postoji te njihovu grupaciju to više ne zanima. Ostaje onda nejasno zašto se u pozivu na konferenciju za medije potpisao kao predsjednik Općinskog vijeća Vir, vijeća koje za njega ne postoji.

Prijeteće pismo vijećnici

- Vijećnica Jadranka Okreša je dobila prijeteću poruku. Neću govoriti o sadržaju, ali po riječima je jasno o čijem načinu komunikacije je riječ i što su oni tu napravili. Sva moja dokumentacija se nalazi kod nje, pa imaju uvid u moj rukopis. Oni su kopirali moj rukopis i poslali prijeteću poruku sami sebi. Postoje dokazi. Mi ćemo tu poruku vještačiti i podići kaznenu prijavu zbog lažnog prijavljivanja i krivotvorenja. Proteklih 20 dana nas teroriziraju PU zadarska i državno odvjetništvo. Čak su od nas tražili da idemo na poligrafsko vještačenje. Ja poručujem da ćemo svi poligrafski vještačiti, ne samo za taj predmet, nego za bilo što, jer sve smo radili u javnom interesu. Ipak, prije nas, dotična gospođa mora proći poligrafsko testiranje i odgovoriti na pitanja: je li tražila i uzela novac za svoj mandat te je li napisala prijeteću poruku sama sebi? Nakon što to poligrafsko vještačenje završi, spremni smo surađivati s PU i odvjetništvom jer nemamo što za skriti, rekao je Frane Vučetić i još jednom novinarima pojasnio situaciju s Okrešom.

PU zadarska i Državno odvjetništvo ‘na optuženičkoj klupi‘

- Javnost je dobro upoznata sa slučajem prelaska Jadranke Okreše, nekad najaktivnije oporbene vijećnice Općinskog vijeća. Više naših kolega, i ja osobno, pozvani smo u PU zadarsku gdje smo jasno iskomunicirali sve ono što se od nas tražilo, da su se od nas tražili novci, što smo mi sve morali napraviti da bi dotična gospođa ostala u našoj većini i dizala ruke, kako bi nešto pokušali napraviti od Vira. Međutim, kao što znate, mi u tome nismo htjeli u tome sudjelovati. Sada je ta gospođa na nekoj drugoj strani, poništava sve odluke koje smo zajedno donijeli. Mislim da je to apsurdno da danas ona, s novom većinom, glasa protiv tih odluka. Izgleda da smo mi problem, a mi želimo da se jasno zna kako se virski novac troši i da se vidi zašto nemamo sve ono za što vapimo godinama. Tu dolazimo do problema državnih institucija. Moje kolege i ja smo poduzetnici, obrtnici, ugostitelji. Za sebe smo nešto stvoril. Nismo došli izvlačiti novac iz općine. Imamo rezultate u privatnom i političkom djelovanju. Uglavnom, ovih dana se PU zadarska bavi nama. Vidjeli smo kako taj represivni aparat može zaista funkcionirati, kada je u interesu, mogu slobodno reći, kriminalaca koji vode PU zadarsku i državno odvjetništvo. Također, želim zahvaliti službenicima PU zadarske koji su bili profesionalni i shvatili o čemu se radi. U idućem periodu ću se osobno baviti Poreznom upravom i policijom. Jesen je duga, zaključio je Frane Vučetić.

 

 

 

 

26.07.2024., 17:14h
08. rujan 2024 02:01