Sve je rečenoVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
Tradicija, Ples i Kultura

Galerija: Nevjerojatna 25. Folklorna večer KUD-a Zlatna luka Sukošan

Bolje da nestane sela nego običaja, riječi su narodne mudrosti koje najbolje oslikavaju spektakularnu manifestaciju, 25. Folklornu večer Sukošan 2023.

“Kad zapivan u ranu zoru odjekuje Sukošan na moru…”, riječi su pjesme s kojom su s puno žara članovi KUD-a Sv. Ivan Krstitelj iz Gorice pozdravili mještane, goste, turiste i znatiželjnike na SC Sukošan gdje se održavala jubilarna, 25. Folklorna večer.

- Dok je čuvara tradicije i običaja, neće izumrijeti ono po čemu smo poznati u svijetu, rekla je Milena Batur, voditeljica KUD-a Sv. Ivan Krstitelj.

Bolje da nestane sela nego običaji, riječi su narodne mudrosti koje najbolje oslikavaju spektakularnu manifestaciju, 25. Folklornu večer Sukošan 2023. s KUD-om Zlatna luka i dugogodišnjim prijateljima, KUD-om Prigorski Zdenec iz Vidovca pored Zagreba, te s KUD-om Zadarski tanac iz Zadra i KUD-om Sv. Ivan Krstitelj iz Gorice, općinskog naselja u zaobalju Sukošana.

image

KUD-ovi na jubilarnoj sukošanskoj Folklornoj večeri

VELIMIR BRKIĆ

Hrvatsku nematerijalna baština čini bogatijom

- Nažalost, zbog radnih obveza po prvi puta od 1998., nakon 25 godina s nama nisu naši dragi prijatelji iz Slavonskog Kobaša, KUD Matija Gubec, ali su u zasigurno mislima s nama, kao i mi s njima. Oni su postali svojevrsni brend Sukošana, naši Sukošanci, kazala je Mirjana Veleslavić – Nadinić, predsjednica KUD-a Zkatna luka Sukošan, poslavši prijateljima iz Kobaša, naselja na rijeci Savi kod Slavonskog Broda, lijepe i srdačne pozdrave.

Sukošan je odzvanjao tancanjem, igranjem, kolanjem, pjevanjem, juktanjem, zvucima tambura, kontrabasa, berda i harmonika, miješalo se šarenilo boja prelijepih starinskih narodnih nošnji, posebno su uređena djeca, okićena mladež, zakićeni odrasli. Sve začinjane dalmatinskom pismom.

- Hrvatska možda nije najbogatija zemlja na svijetu, ali naša nematerijalna baština čini nas bogatima, poručila je Mirjana.

Tijekom nastupa KUD-a Prigorski Zdenec s tamburaškim sastavom nije se stišavao pljesak razdragane publike na dupkom punom Sportskom centru Sukošan.

- Svi koje žele doživjeti Hrvatsku intimno, iznutra i iz srca doživjet će je iz perspektive folkloraša, vjernih čuvara njezina nasljeđa, tradicije i običaja, poručila je Snježana Komušar iz KUD-a Prigorski Zdenec, koji već 10 godina nastupa u Sukošanu.

image

Publika je uživala u nastupima folkloraša

VELIMIR BRKIĆ

Sukošane, tebe voli staro i mlado

Sukošanski KUD je izveo nekoliko ovdašnjih napjeva. Plesao je i igrao, prikazao običaje predenja vune (Danica Smolić – Ročak), pranja robe u kablu (Anka Smolić Pavina), igru šije-šete i udvaranja mladića i djevojke. A kad se zapjevalo “Sukošan, selo moje drago tebe voli staro i mlado…”, te zaigralo tradicionalno sukošansko kolo, zadovoljna publika je oduševljeno zapljeskala i tražila još..

- Lijepa Naša ima iznimno bogatu baštinu koju valja očuvati. Treba je samo njegovati, kazao je Boris Dizdar iz Sukošana, predsjednik KUD-a Zadarski tanac.

Osim Kobašana zbog nepredviđenih okolnosti izostao je nastup ženske klape Uzorita i legendarnog pjesnika Ante Sikirića Krivina iz Bibinja. Program kojeg je vješto vodio Andrija Vanjak završio je zajedničkom pjesmom Croatio, iz duše te ljubim. Potom se uz prigodni domjenak šalilo i pjevalo do kasnih noćnih sati.

image

Vrijedni čuvari kulturne baštine

VELIMIR BRKIĆ
27.08.2023., 08:59h
VELIMIR BRKIĆ
17. svibanj 2024 07:02