Frajle, najponosnije na svitu i okoliciVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
TRODNEVNE KUALJSKE RIBARSKE NOĆI - TUNUARA

GALERIJA: Senzacionalne cure Frajle treće među 22 muške brudet ekipe na kualjskoj Tunuari

Rijed kapule, rijed kunpirov, pa bokuni dobruoga gruga, malo soli, papra, luka, lipoga kualjskoga ulja i kikoli žmul vina. Se to u teću pomećati i žvijelto oganj nažgati. Vonja iz svih strun, i svakomu je njeguov nuajbolji, po kaljski će Barbara Kurtin

U Kalima na otoku Ugljanu, tamo gdje moraš doći, vidjeti i biti viđen i ove se godine u slavu ribarske baštine tri dana događala jedinstvena, spektakularna gastro-zabavna manifestacija "Kualjska ribarska noć – Tunuara". Vrhunac Tunaure je natjecanje u nadaleko poznatom i slasnom za prste polizati kualjskom brudetu.

- Rijed kapule, rijed kunpirov, pa bokuni dobruoga gruga, malo soli, papra, luka, lipoga kualjskoga ulja i kikoli žmul vina. Se to u teću pomećati i žvijelto oganj nažgati, po kualjski objašnjava meštrica od fotoobjektiva Barbara Kurtin, ponosna majka petero djece.

Fascinantno, veličanstveno, spektakularno

Kualjski brudet od ugora, gruga ili kako Kualjani reču - brudeta o‘ gruževine, priča o kaljskoj ribarskoj povijesti i slavnoj prošlosti hrvatskog otoka koja se prenosi generacijama od stoljeća sedmog do današnjih dana

U samom srcu Kali, na Mulu na srednjoj rivi i obližnjim kalama i kaletama nepregledno mnoštvo natiskanih, ali izuzetno veselih i vidno zadovoljnih ljudi, domaćih i fureštih. Fascinantno, veličanstveno, na rivi i Mulu, uz štandove i konobe pjevalo se i sve je pucalo od finih mirisa brudeta. A miris se širio sve do Preka i do Kukljice, vjerojatno i Zadarskim kanalom sve do Bibinja i Sukošana, pa i Zadra.

- Vonja iz svih strun, i svakomu je njeguov nuajbolji, ali, neka bude kako Buog zapovida, po juštu. Svaki će pijuat parićati, i bruoj ispo dobiti, i tako će pošteno biti a žiri će ocjeniti. Bokun kualjskoga kruha i dobrije bevande, i neka puočme fiješta, onako iz srca i duše će gospođa Barbara, iskazujući pritom nevjerojatnu energiju i ljubav prema svom selu koje nastoji očuvati identitet ovog kraja i prenijeti ga na buduće generacije.

U natjecanju u kaljskom brudetu od ugora, gruga ili kako Kualjani reču - brudeta o‘ gruževine, sudjeluje čak 22 ekipa. Osim ugora tek su još dva osnovna sastojka, kapula i krumpir. Žiri u sastavu: Joso Grzunov, Marin Žorž i Bojan Vidov Kujar, bio je na ježevim mukama. Nije nimalo lak zadatak među 22 brudet ekipe izabrati najbolju ekipu u kojima se probudi natjecateljski duh, jer nije mala stvar pripremiti najbolji brudet za ocjenjivačke sudove i goste koji ga kušaju, a pritom dobiti i nagrade.

image

Brudet s kolina na kolino

VELIMIR BRKIĆ

Tajne brudet kužina

- Svi su imali tajne svoje "male kužine" te su stoga kušani i ocjenjeni svi brudeti u koja su utkana znanja i kulinarske vještine ovdašnjim gastronoma. Brudet je jednostavan, ali i iznimno složen jer treba pogoditi pravu kombinaciju, koliko čega staviti, a i dobro paziti da ne daj Bože da gruževina malo ne zagori, kazao je Joso Grzunov, predsjednik žirija.

A onda velika senzacija, kao da je Hrvatska prvak svijeta Kali i otok Ugljan se tresu od gromoglasnog aplauza i ushićenja. Treće mjesto mjesto osvaja jedina ženska od ukupno 22 ekipa, simpatična i razdragana ekipa cura znakovita imena Frajle. Dora, Josipa, Rebeka, Zara, Ina, Marijeta, Antonija i druge Frajle u erupciji oduševljenja, kolopletu sreće.

- Prva je liga, super se zabavljamo. Tunuara je vrhunska priprema za svadbeno veselje i feštu, za 20-ak dana udaje nam se kolegica iz ekipe. A naš recept, kapula, gruževina, krumpir i ostale kulinarske tajne, psssst, reći će Dora Gobin.

Šampionsku titulu s 24 boda osvojila je ekipa Stanjarovi meštra od kualjskog brudeta, Zlatomira Franova Stanjara, dok je drugo mjesto s 23 boda osvojila ekipa Pojonsko srce iz Poljane meštra Ivana Šarina Pile i Marija Mašine.

- Stipe Pavin Ćo je u Berlinu, ženi mu se brat, uglas će Pili i Marijo. Nema ni otočkog masterchefa Šišmara, "za poslon je".

image

Bojan Vidov Kujar, Marin Žorž, Ina Kolega, Joso Grzunov

VELIMIR BRKIĆ

Vezani za ribe i ribarenje

Cilj je očuvati i promovirati kulturnu baštinu, ali i otočku gastronomiju te tradicionalan način spravljanja kaljskog brudeta, kao i profiliranje Općine Kali kao gastro destinacije, Ina Kolega

Treće mjesto zajedno s Frajlama s 22 boda dijelila je ekipa Šćuavi. Ostale ekipe, također neobičnih imena su: Ruaskrižje (meštri Roko Blaslov i drugi), Bluaslovi (Siniša Blaslov), Smušeni (Lovre Vitlov), OPG Pierini (Zvonimir Jurin), Gušteri (Dino Dundov), Vampiri (Edi Vidov), Čađavica (Pave Vidov), Amigosi (Mile Lukin), Galebi (Marko Vlatković), Klošari (Josip Kurtov Đoli), Žuta jaketa (Paulo Kolega), Gorile (Donat Pulja), Pantere (Sandi Kolega Cacko), Špina (Bibe Kolega), Rege Gege (Mate Vidov), te Pasi, Stršljeni, Žuti bravinci i Pitoni koji su nam se u velikoj gužvi "izgubili iz vida".

Kali i njegovi žitelji od davnina duboko su vezani uz ribe i ribolov. Broje 1.600 stanovnika i oko 660 kućanstva te oko 800 turističkih kreveta.

- Od prve godine zamišljena je kao turistička manifestacija koja će u Kali privući goste i koji će planirati svoj odmor u vrijeme njezina održavanja, ali i da privuče brojne posjetitelje u dane fešte kako bi osjetili iskonsko ribarsko otočno mjesto u kojem svaka kuća ima ili je imala ribara, rekla je Ina Kolega, direktorica TZO Kali.

"Kualjske ribarske noći – Tunuara" jedna je od najpoznatijih i najvećih ribarska fešta u Zadarskoj županiji, a vjerojatno i na Jadranu.

image

Nije mogla pasti ni slamčica sena

VELIMIR BRKIĆ

Mural Ane Kolega, slikovnica Srdela Dela

- Cilj je očuvati i promovirati kulturnu baštinu, ali i otočku gastronomiju te tradicionalan način spravljanja kaljskog brudeta, kao i profiliranje Općine Kali kao gastro destinacije. Naime, brudet priča o kaljskoj ribarskoj povijesti i slavnoj prošlosti hrvatskog otoka koja se prenosi generacijama od stoljeća sedmog do današnjih dana, kazala je Ina, prva dama kaljskog turizma.

Kali su tri dana bile epicentar hrvatskih otoka, a i Lijepe Naše. U šušuru tisuća ljudi, prijaznih domaćina, gostiju i turista što su sve vrijedno slikali, a u organizaciji TZO Kali i Udruge Kualjske ribarske noći uz urnebesnu zabavu i izuzetno bogatu ribarsku ponudu održao se defile ribarskih brodova te ribarske igre i promocija dječje slikovnice Srdela Dela. Velimli mural je izrađivala umjetnica Ana Kolega, dok su Tunuaru zatvorili Dražen Zečić Zeko i grupa Banana.

U galeriji ispod naslova pogledajte kako je bilo na kualjskoj Tunuari.

01.08.2023., 14:08h
24. rujan 2024 15:25