Kolan je bio centar otoka Paga, gdje se održala 7. Fešta od sira i okupila najbolje proizvođače sira s otoka Paga i zaljubljenike u sir. Općina Kolan s pravom se može nazvati i kolijevkom paškog sira jer upravo se u njoj nalazi najveći broj proizvođača paškog sira. Na ovogodišnjoj fešti je sudjelovalo preko 35 izlagača, a brojni posjetitelji su pored paškog sira izvrsne kvalitete mogli degustirati i ostale domaće proizvode poput pršuta, vina, meda, ulja i raznih slastica i delicija. Poznati zadarski chef Renato Kraljev spremao je nekoliko vrsta jela s autohtonim namirnicama, dok su domaći kuhari pripremali tradicionalni gulaš od ovčetine sa zeljem, mrkvom i krumpirima. U sajamskoj ponudi našla se i prirodna kozmetika, suveniri te proizvodi iz ostalih krajeva Hrvatske. Osim vrhunske gastro ponude, Kolan je predstavio i bogatu kulturnu i tradicijsku baštinu uz nastup pivača nakanat i KUD-a Bartula Kašića. U sklopu ovogodišnje Fešte organizirane su dvije kreativne radionice: radionice crtanja “Say cheese and paint” koje je vodila lokalna umjetnica Anja Prtorić te radionica filcanja vune za djecu pod vodstvom Nikol Jakopić Donadić.
Osim toga, na ovogodišnjoj Fešti od sira našao se i lounge bar gdje su posjetitelji mogli uživati u osvježavajućim i ukusnim koktelima cocktail majstora Denisa Vlahovca koji su nosili “domaće” nazive poput Kolanjac, Dom paškog sira, Kolanjsko blato… Vrhunac večeri bio je nastup Dražena Zečića koji je okupio više tisuća ljudi u Kolan, ne samo s otoka, nego i šire.
Drugog dana 7. Fešte od sira održao se je Okrugli stol u prostorijama Općine Kolan a tema su bili izazovi s kojima se susreću proizvođači sira. Na Okruglom stolu su sudjelovali profesori s Agronomskog fakulteta, predstavnici Zadarske županije i zadarske agencije Zadra Nova, članovi Udruge proizvođača paškog sira te načelnik Općine Kolan. U večernjim satima održava se radionica sljubljivanja sira i vina pod nazivom „Vinska priča“, na kojoj će se degustirati sirevi Paške sirane, sirane MIH i Gligora iz Kolana te OPG Vidas iz Novalje uz vina vinarije Jagunić, Benvenuti iz Istre, Galić iz Kutjeva (Slavonija), Grabovac iz Prološca kod Imotskog (Dalmacija), vinarija Fiolić iz Zadra te Vina otoka Paga i Boškinac (Novalja). Radionica počinje u 20:00 sati u svečanoj dvorani Općine Kolan i namijenjena je svim ljubiteljima sira i vina. Fešta od sira doprinosi očuvanju tradicije, kulturne baštine, promicanju otočnog identiteta te produljenju turističke sezone. U galeriji ispod naslova pogledajte kako je bilo,