Božidar Longin, Alen Burčul, Marinko Burčul, Nina Vujević, Marin GulanVelimir BrkiĆ
StoryEditor
CRKVENO-PUČKA FEŠTA

Galovac sigurnim putem prema berićetnijoj budućnosti

Prije 13 godina u suradnji sa Zadarskom županijom i Vladom HR i povjerenjem Općinskog vijeća postojala je vjera da će se iz doslovno ničeg nešto uspjeti napraviti, što je danas itekako vidljivo, kazao je načelnik Marin Gulan

"Ljudi moji nemojte mi zamiriti, ja Kalmetu moran pozdraviti. Dragi gosti, Bog vam zdravlje dao i Marinu što vas je pozvao. I Galovac zaštitnika ima, usrid sela Svetog Mihovila…", riječi su pjesme legendarne Danice Smolić-Ročak i ovdašnjeg KUD-a Sv. Mihovila na svečanoj sjednici Općinskog vijeća održanog u Domu Kulture u povodu Dana općine i nebeskog zaštitnika sv. Mihovila.

- Već punih 13 godina obnašam dužnost načelnika Općine i u potpunosti služim ovom narodu. Neću govoriti o početku mandata 2010. godine jer je to već dobro znano. Međutim, postojala je vjera, a i povjerenje da će se iz doslovno ničeg nešto uspjeti napraviti, kazao je načelnik Marin Gulan, nakon što je predsjednik OV-a Alen Burčul prigodnim slovom otvorio svečanu sjednicu.

Galovac je jedna izuzetno treška, kaže on, i kratkovidna sredina, ali su izvukli maksimum.

image

Svečana sjednica u Domu kulture

Velimir BrkiĆ

U 13 godina mandata izvukli maksimum

- No, Galovac je danas poželjno mjesto za život s izgrađenim identitetom. Tako se u posljednjih šest godina izgradio Dom kulture, zgrada Općine, Dječji vrtić Smajlić, Dom DVD-a, trg ispred Doma kuture, spomenik poginulim braniteljima, Trg Gospe Karmelske, igrališta Ogorka, Gulani, Jošani i Centar s gumenom podlogom, park igralište u Tikvarima, moderna led rasvjeta, osnovana turistička zajednica, a započeli su radove na lovačkoj kući i rekonstruirali igralište u Tikvarima, nabrajao je Gulan.

Potom je nabrojio projekte boćališta, trga Padvare, vanjskog vježbališta, tržnice, nogostupa u dužini od 560 metara, HEP-solarnu elektranu, projekt Zaželi s općinom Škabrnja, i dr.

- Pri samom kraju je projekt svjetlovodne mreže, brzog interneta u suradnji s općinama Sukošan, Sv. Filip i Jakov i Škabrnja u vrijednosti 6,8 milijuna eura ili 51 milijun kuna, naglasio je Gulan, dodavši kako je osnovan boćarski klub, NŠK Galovac osvojio 2. ŽNL zadarsku, a održali su i najbolji županijski malonogometni turnir, uz 50 djece polaznika u školi športa.

image

Odavanje počasti poginulim braniteljima

Velimir BrkiĆ

Svaki napredak velik i vidljiv

Međutim, kaže on, nije sve završeno. S obzirom na mala financijska sredstva i malo zaposlenika kao Općina, ostvareni projekti bez pružene ruke Zadarske županije i resornih ministarstava ne bi ni uspjeli.

- Svi projekti ne bi se ostvarili da nije Općinskog vijeća na čelu s predsjednikom Alenom Burčulom, Vijeća koji se zadnjih 10 godina 80 % ostao isti. Pozivam nove snage i mlade da se uključe u razvoj ovog mjesta s novim idejama i novom energijom, pozvao je Marin Gulan, istaknuvši kako je budućnost Galovca u ruralnom turizmu, obrništvu i poljoprivredi usmjerenoj prema turizmu i eko proizvodima.

Zadarski župan naglasio je kako je ravnokotarski Galovac mala, ali izuzetno aktivna sredina, u kojoj je čak oko 60 kuća za odmor s bazenima.

- Svaki napredak na ovom području je izuzetno velik i vidljiv. Nakon pregršt naslijeđenih problema, načelnik Gulan i njegov općinski tim zaista predano rade kako bi kvalitetnim projektima učinili život svojih mještana boljim i sretnijim, naglasio je Longin te poručio kako će Zadarska županija i dalje pomagati Općini.

image

S otvaranja Centra Padvare

Velimir BrkiĆ

Otvoren Centar Padvare

Za veseli štimung osim KUD-a sv. Mihovil brinula se i talentirana pjevačica Nina Vujević, dok je program vodila Josipa Gulan.

Svečanost je započela kod Vatrogasnog doma gdje je otvoren moderno opremljen Centar Padvare ukupne vrijednosti od 265.000 eura ili 2 milijuna kuna, koji je novi centar okupljanja i društvenog života. Nastavljeno je odavanjem počasti poginulim hrvatskim vitezovima kod spomenika na trgu kod Doma kulture. Vrhunac crkveno-pučke fešte bila sveta misom s fascinantnom procesijom te koncertom Tihe Orlića.

image

Nina Vujević

Velimir BrkiĆ

Nagrada za životno djelo Marinku Burčulu, priznanje Nini Vujević

Najsvečaniji trenutak svečane sjednice Općinskog vijeća bio je dodjela i nagrada. Općinsko priznanje dodjeljeno je 12-godišnjoj pjevačici Nini Vujević koja je osvojila brojne nagrade na dječjim festivalima, dok je nagradu za životno djelo Općine Galovac dobio profesor Marinko Burčul za doprinos u kulturi, obrazovanju i društvenom djelovanju.

30.09.2023., 08:57h
11. svibanj 2024 14:49