Šetnica prolazi pokraj La BocceVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
SUKOŠANSKI LUNGOMARE

Građevinski strojevi na obali, nek’ se ugase do početka sezone

Započela izgradnja 435 m prve faze reprezentativne obalne šetnice duge 1.700 m od Tustice do Solina, žiteljima zaselka Makarska završetak radova obećan do ljeta

Lijepa vijest dolazi iz Sukošana. Nakon što je protekle 2023. završena reprezentativna treća faza šetnice od Sportskog centra do Ždralovca u ukupnoj dužini od preko 1.000 metara s javnom rasvjetom, vezovima za brodice, produbljenjem jaza, parkirnim mjestima i hortikulturom započela je i prva faza izgradnje šetnice i plaže na predjelu Makarska, između linije obale i linije privatnih parcela u potezu od Tustice do Solina ukupne dužine 1.700 metara.

- Prva faza radova vrijedna je 693.978,32 eura. Riječ je o izgradnji šetnice u dužini je od 435 metara, od Tustice do La Bocce, odnosno do jaza, rekao je Ante Martinac, načelnik Općine Sukošan.

image

Ante Martinac, načelnik

VELIMIR BRKIĆ

Sukošanska promenada, san postaje java

Po impresivnom projektu poduzeća za projektiranje, nadzor i savjetovanje Via Factum gradi se šetnica širine 3 metra s pripadajućim sadržajem, javna rasvjeta, zaštita obalnog zida, lukobrani, uređenje plaže. Radove izvodi tvrtka Minigradnjsa d.o.o. Vodice, dok je nadzor povjeren struč. spec. ing. aedif. Anti Bilušiću iz Via Factum d.o.o.

- Mještani, vikendaši i turisti ne trebaju brinuti, radovi će biti gotovi do ljetne sezone. A ako kojim slučajem obala do tada ne zasja u punom sjaju, ljeti se neće izvoditi radovi već na kraju ljetne sezone, poručio je Martinac.

Financijska sredstva osigurana su iz općinskog proračuna, a očekuju se i sredstva od Županijske lučke uprave Zadar, odnosno Butkovićevog ministarstva.

- Sve je spremno za javnu nabavu za izvođača radova na drugoj fazi radova od La Bocce do Tratice, U drugoj fazi će se raditi i lučica, najavio je Filip Dražić, iz Općinske uprave.

image

Građevinska operativa u zaselku Makarska

VELIMIR BRKIĆ

Svoji na svojemu

Projekt je najavljen kao mjesto okupljanja, rekreacije, odmora, razonode, igre i mjesto stvaranja najljepših doživljaja i uspomena.

- Imat će i dodatnu dozu posebnosti, ljepote, suvremenosti i elegancije, tvrdi Dražić.

Sukošan će u narednom razdoblju dobiti jednu od najdužih šetnica na srednjem Jadranu, od Marine Sukošan do Tustice i time prednjačiti na karti razvijenosti u RH. Naime, Sukošan ima oko 7 kilometara razvedene obale, koju oplahuje čisto i bistro more.

image

Dohranit će se i produžiti plaža

VELIMIR BRKIĆ

Emotivna, ljudska vrijednost

- Sukošanski lungomare krucijalnog je značaja za sve žitelje Sukošana i općinskog zaobalja, kao i za sve turiste, vikendaše i posjetitelje. Izgradnja sukošanske promenade uz obalu je strateški projekt koji će kad bude u potpunosti dovršen biti dodatni motiv dolaska turista i posjetitelja, a samim time i nova dodatna vrijednost za sve naše žitelje i sukošansko gospodarstvo, naglasio je Dražić.

U konačnici će svi mještani moći koristiti svoju obalu, u svom selu, u svojoj državi, bit će svoji na svojem.

- U cilju stvaranja sve ljepše Općine Sukošan treba istaknuti kako projekt sukošanskog lungomara ima i vrlo važnu emotivnu i ljudsku vrijednost jer će u konačnici omogućiti slobodu kretanja na vlastitom području, uz obalu od Marine Dalmacija do Tustice, zaključio je Ante Martinac.

08.02.2024., 12:45h
VELIMIR BRKIĆ
05. srpanj 2024 13:20