KUD Bartul KašićVisit Kolan
StoryEditor
ETNOGRAFSKA ZBIRKA KOLAN

Hrvatsko kulturno dobro u Kolanu otvorilo vrata posjetiteljima

To je još jedna turistička atrakcija koju sad gostima možemo ponuditi tijekom cijele godine i naša je sreća zbog toga velika. Budućnost te zbirke vidimo u novom prostoru tzv. Careve kuće, a projekt rekonstrukcje i dogradnje Careve kuće smo prijavili na EU natječaj u okviru IPP otoci. Za taj projekt je osigurano oko milijun eura

U rujnu 2023. godine Etnografska zbirka Kolan uvrštena je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao zaštićeno kulturno dobro, što predstavlja važan korak u očuvanju kulturne baštine ovog kraja. U svibnju ove godine, sredstvima Ministarstva kulture u iznosu od 7 tisuća eura, provedena je fumigacija, kako bi se zaštitila građa zbirke od štetnih utjecaja i pripremila za otvaranje za javnost.

Ova zbirka nedavno je otvorena za posjetitelje, pružajući im priliku da istraže bogatu etnografsku baštinu Kolana, sa svojim jedinstvenim artefaktima i pričama, koje oslikavaju život i tradiciju ovog područja kroz povijest.

image

Frane Supraha

Visit Kolan

Etnografsku zbirku Kolan započeli su još 1978. godine Frane Supraha i članovi KUD-a Bartul Kašić, s početnom podrškom etnologinje Zdenke Palčić iz splitskog Etnografskog muzeja.

- Nakon nje, u razvoju zbirke sudjelovale su Olga Oštrić i Jasenka Lulić Štorić iz Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar. Stručni dio oko katalogizacije i današnjeg stalnog postava odradila je etnologinja Petra Valovičić. Osim Frane Šuprahe, od samih početaka u radu na zbirci aktivno sudjeluju Ivan Balabanić i profesor povijesti Ivo Oštarić. Zahvaljujući njima tradicija je postala živa veza između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, ali pruža i osjećaj sigurnosti u ovom današnjem brzom i nepredvidivom tempu života, ističe Sabina Gligora Sabalić, direktorica TZ Općine Kolan.

KUD Bartul Kašić, posebno njegova najmlađa skupina, aktivno djeluje pod vodstvom Marije Gligore, bivše predsjednice KUD-a, koja je dugi niz godina doprinosila razvoju kulturnog života u Kolanu. Od ove godine, nova predsjednica KUD-a je Sabina Gligora Sabalić, s kojom smo razgovarali o važnosti Etnografske zbirke Kolan za lokalnu zajednicu.

Mještani su donosili svoje stare predmete, fotografije, dokumente i osobne priče koje su obogatile kolekciju i omogućile bolje razumijevanje lokalne tradicije i načina života.

- Tijekom godina, mještani su se sve više uključivali u razvoj Etnografske zbirke Kolan, donoseći svoje stare predmete i priče koje su obogatile kolekciju. Općina Kolan pružila je važnu podršku u ovom procesu, aktivno sudjelujući u prijavljivanju projekata i osiguravanju potrebnih resursa za očuvanje i promociju zbirke. Ključni trenutak bio je uvrštavanje zbirke u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, što je potvrdilo njezinu važnost i zaštićeni status, kaže Gligora Sabalić.

image

Zdenko Balabanić, Emil Oštarić, Ivan Balabanić, Ivica Oliverić

Visit Kolan

Ono što razlikuje ovo otvorenje od prethodnih je to što je ovaj put sve bilo organizirano pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Općine Kolan.

- Naša je obaveza zaštititi, očuvati i promovirati kulturno i prirodno nasljeđe koje predstavlja identitet naše zajednice. Upravo iz tog razloga trudimo se na svim našim manifestacijama pod sloganom Feel & Taste Kolan osigurati radionice starinskih običaja i užanci. Primjerice, pivanje nakanat njegujemo od davnina, a spada u nematerijalnu kulturnu baštinu, čiji su pjevači uveličali i otvorenje Etnografske zbirke Kolan. Ususret Gospe od Karmela i Fešti od mora imat ćemo radionicu izrade starinskih slastica i tjestenine, objašnjava Gligora Sabalić.

Integracija Etnografske zbirke u turističku ponudu omogućuje posjetiteljima da dublje upoznaju lokalnu kulturu i da se povežu s bogatom poviješću i tradicijom Kolana.

- Svakako nam je u cilju da se kroz tradiciju i baštinu uvede Etnografska zbirka i u turističku ponudu, posebice s obzirom na to da mi njegujemo obiteljski turizam. Već imamo predivnu lokaciju, plaže, smještaj, tako da bi ovo bilo dodatno obogaćivanje već dobre turističke ponude. A ljubav prema tradiciji predstavlja duboko poštovanje kulturnih, obiteljskih i društvenih običaja, ističe Gligora Sabalić.

image

Važan dio kulturnog identiteta Kolana

Visit Kolan

Ova dugogodišnja suradnja i angažman ključna je za očuvanje i razvoj zbirke, koja danas predstavlja važan dio kulturnog identiteta Kolana, dokumentirajući život, običaje i tradiciju ovog kraja kroz brojne predmete koji su prikupljeni i sačuvani tijekom godina.

- Zahvale idu Općini Kolan, lokalnim mještanima, Općinskoj knjižnici Šime Šugar Ivanov, etnologinji Petri za trud i vrhunski odrađen stručni dio te svim osobama koje su sudjelovale i podržale ostvarenje ovako značajnog projekta za očuvanje tradicijske i kulturne baštine Kolana, naglašava Gligora Sabalić.

- To je još jedna turistička atrakcija koju sad gostima možemo ponuditi tijekom cijele godine i naša je sreća zbog toga velika. Budućnost te zbirke vidimo u novom prostoru tzv. Careve kuće, a projekt rekonstrukcije i dogradnje Careve kuće smo prijavili na EU natječaj u okviru IPP otoci. Za taj projekt je osigurano oko milijun eura, pa vjerujemo da ćemo uskoro krenuti s radovima, zaključuje načelnik Općine Kolan Šime Gligora.

06.07.2024., 09:22h
05. listopad 2024 06:58