Stoljećima stari grobovi s ljudskim kostimaVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
VODOOPSKRBA I ODVODNJA

Infrastrukturnim radovima pronađeni grobovi i samostan iz 11. stoljeća

Aglomeracija je vrijedna oko 136 milijuna eura, ili milijardu kuna

Na području bivše općine Biograd (grad Biograd na Moru, općine Pakoštane, Sv. Filip i Jakov, Pašman i Tkon) u tijeku je projekt Aglomeracije, kojeg je Vlada RH proglasila strateškim projektom stoljeća.

- Aglomeracija, završetak kanalizacije i vodovodne mreže te rekonstrukciju postojećih cjevovoda je vrijedna oko 136 milijuna eura, odnosno jednu milijardu kuna, podsjeća Marin Colić, direktor Komunalac d.o.o. Biograd.

U tijeku je izvođenje radova na rekonstrukciji i dogradnji vodovodne i kanalizacijske mreže dijela poluotoka Biograd na Moru.

- Radovi se trenutno odvijaju u ulici Kralja Zvonimira. Prigodom arheološkog nadzora pronađeni su grobovi i ostaci zidova ženskoga benediktinskog samostana sv. Tome apostola iz 11. stoljeća, kazao je Colić.

image

Marin Colić, direktor Komunalca

VELIMIR BRKIĆ

Glavni grad hrvatskih kraljeva i biskupa

Biograd (Belgrad, Alba Maris, Zara Vechia, Alba Civitas) je u 11. stoljeću bio glavni grad hrvatskih kraljeva i biskupa. Oko 1059. bio je sjedište biskupije, a iste godine utemeljen je Benediktinski samostan sv. Ivana i samostan sv. Tome.

- Grobovi i ostatci zidova samostana se istražuju i bit će zaštićeni, stoga će se radovi u ulici Kralja Zvonimira izvoditi dulje nego je predviđeno dinamičkim planom, objavio je Colić.

Također, u tijeku je i izvođenje radova na Projektu izgradnje fekalne odvodnje sustava Kosa Istok i Zapad u Biogradu na Moru – 1. faza i izgradnja vodoopsrkbne mreže.

- Radovi se odvijaju u Paškoj ulici, Bračkoj ulici, Vukovarskoj ulici i priključnim ulicama. Molimo građane za strpljenje i razumijevanje s obzirom da su mogući prekidi opskrbe pitkom vodom tijekom izvođenja radova i komunikacija osobnim automobilima, naglasio je Colić.

image

Strojevi u projektu stoljeća u punom pogonu

VELIMIR BRKIĆ

Poboljšanje infrastrukture i uvjeta života

Projekt Kosa istok-zapad u cilju poboljšanja infrastrukture je u vrijednosti od 6,7 milijuna eura ili 5,3 milijuna eura bez PDV-a. Projekt obuhvaća rekonstrukciju vodovoda, odvodnju, izgradnju tlačnog cjevovoda te izgradnju kanalizacijskih i vodovodnih kućnih priključaka.

- Cilj je poboljšanje sustava vodoopskrbe za Industrijsku zonu Biograd na Moru i novu Zonu servisnih i zanatskih djelatnosti Sveti Filip i Jakov, osiguranje dovoljnog tlaka u mreži za normalno funkcioniranje, ugradnja mjerne opreme koja će biti u funkciji nadzora, smanjenje vodnih gubitaka te izmještanje postojećeg cjevovoda DN 600 iz privatnih parcela, objašnjava Colić.

U sklopu projekta vrijednog 6,6 milijuna eura ili oko 50 milijuna kuna poboljšat će se i priključenost i opskrba vodoopskrbe žitelja u naseljima Sv. Filip i Jakov, Sikovo, Tičevo, Vrčevo, Gornje Raštane i Donje Raštane te u Dragama i Vrani u Općini Pakoštane.

- Započeli su i radovi na izgradnji proširenja vodovodne mreže na području Općine Sv. Filip i Jakov. Radovi se trenutačno izvode u Raštanima Donjim, navodi Colić.

Svim kućanstvima voda iz vodovoda

U Vrani se gradi nova vodosprema VS Vrana kapaciteta 500 m3 za potrebe naselja Vrana, uz pripadajuće cjevovode za priključak, dovod i odvod vode, čime će se znatno poboljšati opskrba vodom u tom području.

- Radi se o izuzetno značajnim radovima u zaobalju kojim ćemo znatno unaprijediti kvalitetu života našim žiteljima. U prvom kvartalu 21. stoljeća došlo je vrijeme da napokon u svim kućanstvima na području Komunalca poteče voda iz vodovodnih slavina te se poboljša vodoopskrba, poručio je Colić.

28.11.2023., 10:29h
VELIMIR BRKIĆ
28. travanj 2024 23:48