<p>Ivan Matić o važnim i aktualnim temama</p>
Ivan Matić o važnim i aktualnim temamaLuka Jeličić
StoryEditor
Oporbeni gradski vijećnik Grada Obrovca iz redova MOST-a

Ivan Matić: Koalicijskim partnerima HDZ-u i SDSS-u na nacionalnoj razini odgovara veći broj birača nego stanovnika

Trend iseljavanja je trebalo spriječiti 1997., sad nije lako, ali sigurno postoji način. Da bi se pronašao i iskreirao model, trebamo svi sudjelovati, treba pitati svakoga, a ne donositi odluke prema volji jednog čovjeka koji sve radi samoinicijativno u skladu s interesima svojih prijatelja i kolega, kaže Matić

Razgovarali smo s Ivanom Matićem, obrovačkim gradskim vijećnikom iz redova MOST-a i donedavnim županijskim vijećnikom o stanju u Obrovcu, nedostatku demokratske kulture, Zakonu o izborima, radu lokalne vlasti i načinima demografske obnove Obrovca.

Podsjetimo, Matić je, budući da ih je bilo puno na izbornoj listi MOST-a, svoj vijećnički mandat u županijskoj skupštini prepustio kolegici Željani Popić koja će se posvetiti problemima u sustavu odgoja i obrazovanja.

Međutim, u Gradskom vijeću Grada Obrovca itekako je aktivan.

Nedostatak demokratske kulture

Generalno, kakva je situacija u obrovačkoj politici, samim time u gradu Obrovcu?

- U Obrovcu je jako teško i nezahvalno izravno i javno prozivati vlast, kad kao oporbeni gradski vijećnik pokušavate argumentirano kritizirati neke od loših poteza gradske vlasti. Cijeli moj politički angažman usmjeren je ka tome da se osvijesti građane da počnu konzumirati svoja demokratska prava i obveze. U Obrovcu to nitko ne radi, ili rade rijetki, baš zato imamo situaciju da je isti čovjek na vlasti 30 godina i da vrlo jednostavno kontrolira Gradsko vijeće. U Vijeću nema rasprava, to su smiješne sjednice, vijećnici većine otvaraju materijale tek na samoj sjednici pred svima iz čega je očito da pokazuju svoju nadmoć i bahatost. Obrovcu definitivno nedostaje demokratske kulture te zainteresiranog i angažiranog stanovništva.

Odličan je primjer činjenica da je Grad Obrovac prije dvadesetak dana dobio dva i pol milijuna eura za sanaciju štete od poplava. Navodi se egzaktan iznos koji završava sa 70 centi, dakle navedeni iznos nije dobiven “od oka” nego detaljnim proračunom šteta što Grad Obrovac iz nekog razloga taji. Što je točno obračunato u tom iznosu novca?

Nedavno smo imali intervju s dr. sc. Stjepanom Štercom, uglednim demografom, koji je Obrovac istaknuo kao primjer negativne demografske slike. Dakle, mladi odlaze, ostaje staro stanovništvo koje prirodno odumire. Što Grad Obrovac čini da bi se demografsko stanje popravilo?

- Kad je riječ o demografskim mjerama, moram reći da je Grad napravio neke korake, uglavnom pod pritiscima nas iz oporbe. Vrtić je besplatan, udžbenici su besplatni, dobiva se novac za prvorođeno dijete... Naravno, novac nije motiv za dobiti dijete, ali roditeljima u prvim danima dobro dođe. Međutim, socijalne mjere nisu dovoljne i ne mogu zadržati ljude, mi trebamo masovnija i bolja radna mjesta koja će privući ljude i osigurati trajni ostanak. Trend iseljavanja je trebalo spriječiti 1997., sad nije lako, ali sigurno postoji način. Da bi se pronašao i iskreirao model, trebamo svi sudjelovati, treba pitati svakoga, a ne donositi odluke prema volji jednog čovjeka koji sve radi samoinicijativno u skladu s interesima svojih prijatelja i kolega.

Četiri savjetnika gradonačelnika

Ali taj je čovjek donedavno imao četiri savjetnika za što su Obrovčani plaćali 200 000 kuna godišnje.

- Da, imena savjetnika dobili smo sudskim putem, radili smo na tome dvije godine. To su Grga Šoša koji je dugo bio dogradonačelnik, radi se o starijem čovjeku u dobi od 77 godina, on je bio savjetnik za komunikaciju s umirovljenicima. Zatim, Luka Župan koji radi u HEP-u, on je bio savjetnik za komunikaciju s Obrovčanima izvan Obrovca. Milan Veselinović iz SDSS-a je također stari čovjek koji je bio savjetnik za manjine. Željko Zorica, regionalni direktor Hrvatske pošte, bio je savjetnik za gospodarstvo.

Jeste li kao gradski vijećnik dobili izvješća o njihovom radu, odnosno popis usluga koje su oni isporučili građanima Obrovca?

- Ne, ni imena nismo dobili dok nismo to riješili sudskim putem. To su gradonačelnikovi prijatelji i on je našao način da im isplaćuje naknade, a dobivali su dvije, tri ili četiri tisuće kuna mjesečno. Zamislite, regionalni direktor pošte ste i uzimate tri tisuće kuna od Grada Obrovca, to je takav nemoral da je to strašno.

Neprimjereno ponašanje

Prije dva tjedna dobila sam informaciju od Grada Obrovca da gradonačelnik više nema nijednog savjetnika.

- To je laž. Da imamo kvalitetan zapisnik sjednica, sve bi se to moglo provjeriti. Našli smo podatak da isplaćuje određeni novčani iznos firmi čiji je vlasnik novinar Kazimir Mikašek iz Zagreba. Gradonačelnik mi je osobno izjavio: “Gospodin Kazo je moj savjetnik koji mi pomaže riješiti probleme koje mi Vi stvarate”. Onda smo ga na idućoj sjednici pitali ima li savjetnika na što je odgovorio da ga nema, upozorio sam ga da laže jer je na prošloj sjednici rekao da ima savjetnika. Je li uopće primjereno takvo ponašanje za jednog gradonačelnika?

Ni o tome ne dobivate izvješća?

- Niti smo ih dobili niti su ih angažirani savjetnici ikad napisali. Ta četiri savjetnika rijetko se viđaju u Obrovcu, Veselinovića se ponekad sretne, Šošu od izbora do izbora, Zoricu sam vidio jednom u životu.

Viđate li gradonačelnika? Prema informacijama naših čitatelja, gospodin Župan živi u Zadru pa teško saznaje što muči žitelje koji su ga izabrali.

- Nažalost, zakon to dopušta. Zakon omogućuje i da grad Obrovac ima pet i pol tisuća glasača, a tri tisuće stanovnika. Naravno da je gradonačelnik koji živi u Zadru problem jer iz Zadra ne može vidjeti što sve muči Obrovčane.

Izborni zakon

Dakle, Izborni zakon omogućuje veći broj birača nego stanovnika i glasači koji ne žive u Obrovcu kreiraju ovdašnju svakodnevnicu.

- Po Zakonu RH-a, to su legitimni birači, ali samo HDZ i SDSS imaju pravo komunicirati prema njima. Nije problem kad SDSS ode u Banja Luku ili Novi Sad i promovira HDZ-ovog Antu Župana, ali da to napravi netko drugi, svakakvim imenima bi ga nazivali.

Treba regulirati da onaj tko tu ne živi nema pravo glasa, uopće me ne zanima po kojoj osnovi. Ovakva mogućnost ide na ruku SDSS-u, a samim time i HDZ-u koji je njihov koalicijski partner. Na ovakav način vrlo lako dobivaju izbore, glasači ne znaju što se događa u prostoru za koji glasaju. Ti ljudi Obrovac nisu nikad vidjeli ni osjetili.

Jeste li upozoravali na to?

- Naravno, govorili smo to u nacionalnim medijima, tema je završila u Saboru zahvaljujući zastupniku MOST-a, ali ništa dalje od toga! Očito to nije prednost samo lokalnog HDZ-a, nego i HDZ-a i koalicijskog partnera SDSS-a na nacionalnoj razini.

28.08.2023., 10:28h
19. rujan 2024 03:13