Vizualizacija modernog doma iznad Filipjakova
StoryEditor
NOVI DOM

Izabran izvođač radova Centra za starije u Sv. Filip i Jakovu

Rok izgradnje Centra, koji će skrbiti za 98 institucijskih i 218 izvaninstitucijskih korisnika, je 30 mjeseci, dok je vrijednost radova 7 milijuna eura bez PDV-a

Žitelji Općine Sveti Filip i Jakov (Babac, Raštane Donje, Raštane Gornje, Sikovo, Sveti Filip i Jakov, Sveti Petar na Moru, Turanj) ali i Zadarske županije primili su lijepu vijest, osobite važnosti za žitelje zlatne dobi. Nakon javne nabave, izabran je izvođač radova za izgradnju Centra za starije i nemoćne osobe, koji će imati smještaj za 98 institucijskih korisnika te će pružati pomoć za čak 218 izvaninstitucijskih korisnika.

- Izvođač radova je građevinska tvrtka Constructa terra d.o.o. iz Zadra. Rok izgradnje je 30 mjeseci, od 2. listopada 2023. do 2. travnja 2026., kažu u Općinskoj upravi.

Najsuvremenija verzija zadarskog Doma Sfinga

Javna nabava iznosila je 7,3 milijuna eura, a postignuta cijena je 7 milijuna eura bez PDV-a, točnije 6.999.000,00 eura bez PDV-a. Zahvaljujući Vladi RH, ovaj će se projekt iz programa Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. - 2026. “Izgradnja i opremanje centara za starije osobe”, sufinancirati s 5.342.778,76 eura bespovratnih sredstava.

- Odlukom Vlade, ostvaruje se najsuvremenija verzija zadarskog Doma Sfinga, ističe načelnik Zoran Pelicarić Peco.

Riječ je domu koji će se ubrzo graditi iznad Sv. Filipa i Jakova, na lokaciji Rabatin, gdje su izgrađena i 24 POS-ova stana, a gradi se i 60 privatnih stambenih objekata.

Skrb o starijima i nemoćnima

Uvelike raste broj osoba u trećoj životnoj dobi koje su, uglavnom, bolesne i trebaju institucionalnu skrb, bez obzira na to žive li sami ili s nekim, jer im njihova djeca srednje životne dobi, ako rade i brinu za svoju djecu, ne mogu pružiti adekvatnu 24- satnu skrb.

- Izgradnja doma je izuzetno ozbiljan projekt u koji smo dosad uložili puno energije i sredstava. Provedbom projekta osigurat će se smještaj za 98 osoba, s time da će se projektom stvoreni kapaciteti za pružanje izvaninstitucijske pomoći moći primjenjivati na 218 korisnika, kaže načelnik Pelicarić.

Ono što projektu daje dodatnu vrijednost su upravo izvaninstitucijske usluge, a odnose se na pružanje pomoći u kući, uslugu cjelodnevnog i poludnevnog boravka, skrb za starije osobe za vrijeme spriječenosti njegovatelja te usluge savjetovanja, psihosocijalnog savjetovanja i psihosocijalne podrške.

- U sklopu Centra osigurat će se pružanje primarne zdravstvene zaštite osiguravanjem prostora za liječnika obiteljske medicine te će se izgraditi zaseban odjel za smještaj osoba s Alzheimerom i drugim oblicima demencije, kazao je Darko Mikas, voditelj Odsjeka za razvoj i društvene djelatnosti Općine Sv. Filip i Jakov.

image

Načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić Peco (prvi slijeva)

image

Dom s pogledom na Pašmamski kanal

image

Radni sastanak u tzv. Staroj školi

16.09.2024., 09:11h
18. rujan 2024 11:12