Nesvakidašnji događaj za povijesne knjige, održan je na dupkom punom trgu Gornja vrata u Sukošanu. Festival čičindre ili žižule, prvi uopće na Mediteranu, izazvao je velik interes.
- Nema kuće u Sukošanu koja nema barem jedno stablo čičindre koja je uz blitvu, masline i strišnje-trešnje, zaštitni znak poljoprivrede ovog turističkog središta, kaže Mirjana Veleslavić Nadinić.
Prepoznatljive i neodoljive
Manifestacija punog naziva “Festival čičindre & meda” pravo je osvježenje u turističkim, eko-gastro, kulturno-zabavnim, edukativnim i sportskim događanjima u sklopu “Sukošanskog lita 2025”.
- Uz degustaciju čičindre i likera od čičindre “do mile volje”, postavljeni su i štandovi s medom i proizvodima, dok je Feranija Peljušić još jednom pripremila kolače izuzetnog okusa i kvalitete, nabraja Mirjana Jašina, koja je donijela pune košare čičindre za degustaciju.
Dragan Grginović Poljar donio je staklenu 5-litarsku posudu s rakijom od čičindrače, a Ante Grginović Kore, Ante Drobnak i sukošanski lovci pripremili su slasni gulaš od 40 kg veprovine. Mirjana Jašina priredila je edukativnu izložbu o čičindri s receptima od čičindre s ili bez meda. Dječja radionica doživjela je veliki uspjeh.
Nina, najugodnije iznenađenje
- Nikolina Nina Lalić bila je istinsko iznenađenje, njezino osebujno i pitko pričanje priča za klupe je prikovalo desetke djece, a bez daha ostavilo odrasle. Za veseli, dalmatinsko-mediteranski ugođaj brinula se legendarna zadarska klapa Lanterna, ponosno će Dobrila Grdović, direktorica TZO Sukošan.
Čičindru su ovdje u drugoj polovini 19. i početkom 20. stoljeća donijeli pomorci s dalekih putovanja.
- Prave sukošanske čičindre prepoznatljivog su i neodoljivog okusa, uvjerava Marija Majčina pok. Ive.
Treba istaknuti preko 150 godina staro stablo čičindre u vrtu Ante Grginovića na Ruševcu koje ima najveću krošnju. Dakako, i 100 stabla čičindre Ede Miloše, čičindre pok. Jose Torbarine Điđe, Tona Nadinića Tripula, Tona Dijana Tralje, Bože Gašparovića Rošilja, Srećka Pavića, Bože Dijana Makca i još nekoliko stotina sukošanskih obitelji kojima čičindre korisno uljepšavaju okućnicu i vrtove.
- Čičindra je prepuna vitamina C te se oduvijek koristi kao prirodni lijek, kaže učiteljica Mira Krasonjka.
Učinkovita je za prirodno liječenje anksioznosti i nesanice. Izvrstan je međuobrok, osobito za one koji pokušavaju smršavjeti ili očuvati težinu.
Čičindrača, bezobrazno dobra
- Koristi se i kao prirodni antidepresiv. Ima i antikancerogena svojstva, a i moćan je afrodizijak, uvjeravaju sugovornici u trećoj životnoj dobi, nostalgični “dalmatinski galebovi” koji sjede na klupama ispod murve na Gornjim vratima.
Od plodova čičindre rade se marmelade, džemovi, sokovi, čajevi, likeri, rakija čičindrača na bazi lozovače, keksi i dr.
- Liker od čičindre, čičindrača, bezobrazno je dobar. Pomaže kod nesanice i oslabljenog apetita, a smiruje i želučane tegobe. Dakako, ne decilitar ili više, već “pićerin” čičindraće, preporučuje Marko.
Ono što manje ljudi zna, čičindra je odlična za maslinike, prava pošast za maslinovu muhu.