Molitva za žrtve ŠopotaVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
OSJEĆAJI TUGE, PONOSA I ZAHVALNOSTI

Kod kapelice sv. Nediljice odana počast žrtvama Šopota

U Šopotu tijekom Domovinskog rata je ubijeno čak 11 mještana čija su imena zauvijek upisana na spomen kapelici Sv. Nediljice i u srcima

Šopot nadomak Benkovca prije 31 godinu dao je veliku žrtvu u stvaranju slobodne i neovisne Hrvatske. Tijekom velikosrpske agresije U domovinskom ratu početkom prosinca 1992. mučki je ubijena četveročlana obitelj Marinović - Luka (73), njegova supruga Vuka (65), sin Stipan (43) i nevjesta Gordana (37).

- Sa sestrom i bratom sam bio u Zadru kada je selo palo. Kad su nam prenijeli vijest da su ubijeni mama, tata, did i baba, prvo su bili nevjerica i šok, a onda ta žalost. Sjećam se svih tih ljudi koji su nam došli izraziti sućut. Ostali smo siročad, reći će Nedjeljko Marinović (44) koji je tada bio 13-godišnjak te sa svojom sestrom Ljiljanom (17) i bratom Željkom (3) postao siročad.

image

Obitelj mučki ubijenih Marinovića

VELIMIR BRKIĆ

Barbarska ubojstva, nitko nije odgovarao

Prošlo je već 31 godinu od okrutnog zločina za koji još nitko nije odgovarao. Za vrijeme Domovinskog rata ubijeno je 11 žitelja Šopota. Njihove obitelji još čekaju na istinu i pravdu koja je zasad nedostižna, ubojice kao da su u zemlju propale.

- Za ratna, barbarska ubojstva nitko nije odgovarao. Slušam svaki dan da će svi zločini biti privedeni ruci pravde, no do danas nema niti podignute optužnice, žalosno, kazao je Marinović.

Kao da je riječ o kultnom fantastičnom američkom filmu Beskrajni dan, a ne o stravičnim ljudskim žrtvama. Svake godine u Šopotu početkom prosinca gotovo uvijek ista slika, tužna i prepuna emocija, a ubojice negdje bezbrižno šeću.

- Nikad za te civile, dakle ljude koji su ostali poslije borbenih operacija, nakon okupacije Šopota nikad nitko nije odgovarao. Ima li uopće nade da će pravda dostići zločince, zapitano je na komemoraciji.

U znak sjećanja na sve stradale civile iz Šopota u Domovinskom ratu, podno spomen obilježja na kapelici sv. Nediljice na kružnom toku položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

Molitva i odavanje počasti

image

Spomen kapelica sv. Nediljice

VELIMIR BRKIĆ

Nevinim žrtvama počast su odali članovi obitelji Marinović, Ljubica Krcić iz županijske Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rata, zamjenik gradonačelnika Tomislav Klarica i predsjednik GV-a Boris Erceg, UHDDR Benkovac, HVIDR-a Benkovac, Vetreani 9.gbr Vukovi Benkovac, Udruga branitelja HVO Benkovac, Policijske postaje Benkovac – Obrovac te mještani. U opravdanoj odsutnosti benkovačkog župnika molitvu je predvodio Boris Erceg, predsjednik benkovačkog Gradskog vijeća

- Tko je to mučki ubio Marinoviće ovdje u Šopotu, Marinoviće iz Gornjih Marinovića u Bruškoj, Erstiće u Medviđi, Šuniće u Rodaljicama, Žiliće u Podgrađu, Arbanase u Smilčiću ili Kutije u Lisičiću, zapitao se između ostalih i prof. Mile Marić, viši savjetnik za društvene djelatnosti u Gradu Benkovcu.

11 ŠOPOTSKIH ŽRTAVA

U Šopotu tijekom Domovinskog rata je ubijeno čak 11 mještana. Imena zauvijek upisana na spomen kapelici Sv. Nediljice i u srcima su: Ivica Lujo Knez, Božo Marinović, Stipan Stipe Marinović, Gordana Marinović, Luka Marinović, Vukosava Vuka Marinović, Tadija Mikulić, Milka Savković, Ante Vuksan, Ana Vuksan, Zorka Zrilić.

06.12.2023., 14:01h
VELIMIR BRKIĆ
08. rujan 2024 05:53