Sitno sjeme peršina sporo niče i potrebno je četiri do šest tjedana da se pojave mlade biljčice. Kako bi ubrzali proces klijanja možemo ga potopiti u biljni čaj najmanje 12 h, preko noći, do 24 h. Temperatura tekućine rreba biti oko 22ºC. Nakon namakanja ostavite sjeme da se prosuši na sobnoj temperaturi kako bi ga lakše posijali.
Voli osunčana mjesta
Za sjetvu birajte osunčana mjesta s najmanje 8 sati sunca. Odgovaraju mu rahla, drenirana zemljišta pH reakcije između 6 i 7. Površinski sloj treba pripremiti i usitniti, da ima mrvičastu strukturu. Sjetva se obavlja direktno na otvorenom od početka ožujka do kraja travnja. Međuredni razmak je od 25 do 35 cm, a razmak u redu od 4 do 5 cm. Poslije se obavlja prorjeđivanje.
Na istu parcelu dolazi nakon četiri godine pod uvjetom da se ne uzgajaju vrste iz iste porodice. Za sjetvu 1m² potreban je 1g sjemena. Klijavost čuva od jedne do tri godine.
Tri vrste
Postoje tri vrste peršina koje se najčešće uzgajaju i koriste. Poznate su pod nazivima: talijanski, hamburški i francuski.
Lišćar
Talijanski ili peršin ravnog lista, lišćar, Petroselinum crispum var. neapolitanum koristi se u gastronomiji kao začin, ali i za sušenje kako bi se dobio čaj. Možemo ga naći u brojnim kuhanim jelima, varivima, juhama, umacima, preljevima, svjež u salatama.
Čaj je poznat prirodni diuretik. Bogat je vitaminima A, K i C, mineralima, eteričnim uljima i drugim korisnim sastojcima. Priprema se tako što se jedna žlica svježeg lišća prokuha u 2,5 dl vode i ostavi da se prohladi. Ovaj čaj potiče na mokrenje. Ne preporučuje se njegova dugotrajna upotreba i nije za trudnice.
Ovaj se peršin također koristi u kozmetici, naročito kod problema sa smeđim mrljama ili hiperpigmentacijom. Uzme se staklena tegla te u nju doda struk usitnjenog peršina i prelije s 1 dl rakije. Tome se doda 1 dl prokuhane i ohlađene vode. Tegla se dobro zatvori i ostavi na djelomično osunčanom mjesto dva tjedna. Nakon toga se sadržaj procijedi i koristi. Čuva se u hladnjaku.
Korjenaš
Hamburški ili peršin korjenaš Petroselinum crispum var. tuberosum se uzgaja zbog svog dugog, bijelog korijena. Koristi se u gastronomiji za pripremu raznih povrtnih sokova, juha, variva, pečenja. Listovi su slični kao kod lišćara, ali ima manje zelene mase.
Kovrčavi
Francuski ili kovrčavi peršin Petroselinum crispum var. crispum se uglavnom koristi kao dekoracija zbog ljepote svojih listova. Naravno, može se koristiti poput lišćara. Listovi se odlikuju tamnozelenom bojom i nježnom strukturom.
RANKA VOJNOVIĆ, AGROKLUB