Snimio: čitatelj
StoryEditor
Ruganje s državom

Koncesionar kod Novalje uklonio tek 2 metra ograde u moru, a 2 kilometra obale su okupirali za sebe!

Prije više od mjesec dana, točnije 4. kolovoza pisali smo o autokampu Straško kod Novalje, koji je okupirao 2 kilometra obale i time potpuno ilegalno onemogućio građanima slobodno korištenje pomorskog dobra

Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture poslali smo upit: "Jesu li zbog direktnog zbog kršenja novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, te Koncesijskog ugovora izrečene kazne i u kojem obliku: koncesionaru, ali i odgovornoj/pravnoj osobi u Ličko senjskoj županiji zbog nereagiranja (revidiranje ugovora), te Gradu Novalji (nereakcija pomorskih redara)?". Do dana današnjeg odgovor nismo dobili, a u ponedjeljak ćemo inzistirati na hitnom odgovoru u skladu s pravom na pristup informacijama. - piše morski.hr

U međuvremenu, na terenu smo pronašli tek dva metra uklonjene ograde koja je bila postavljena direktno u more, što je protivno Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, dok ostatak ograde još uvijek stoji i protuzakonito sprječava građanima slobodan prolaz.

image
Snimio: čitatelj
image
Snimio: čitatelj

Podsjetimo, Kamp Straško kod Novalje ima koncesiju za svoju djelatnost od 2017. godine na period od 20 godina, no kako to u Hrvatskoj obično biva, koncesija je često paravan za svojevoljno proširenje ovlasti, koje su temelj za protuzakonite djelatnosti. U ovom slučaju, to je samovoljno isključivanje građana od slobodnog korištenja pomorskog dobra, na što je Morski HR već više puta ukazivao i u brojnim slučajevima potvrdio na najvišim inspekcijskim i sudskim instancama, te vratio opće dobro neometanoj općoj upotrebi. Naravno, ničega od ovog ne bi bilo da su odgovorni koji nadziru ovakve koncesije sposobni poznavati i voljni provoditi vrijedeće zakone i da rade posao za kojeg su plaćeni.

Priču o ovom kampu u kojoj su odgovori, neznanje, potpuna ignorancija ili lijenost odgovornih zapravo jezivi, pročitajte u članku niže, te usporedite snimke ograde prije mjesec dana i danas.

15.09.2024., 11:22h
19. rujan 2024 00:23