Vrijedne rukeUz Đardin
StoryEditor
UČENIČKA ZADRUGA ĐARDIN

Mali filipjanski poduzetnici osmišljavaju, izrađuju, prezentiraju i prodaju svoje proizvode

Voditeljica Zadruge, Ljiljana Kadija Pulić podijelila je s nama svoje perspektive, osvrt na dugogodišnje iskustvo i ključne trenutke u radu s učenicima tijekom proteklog desetljeća

U Osnovnoj školi Sveti Filip i Jakov kreativnost i suradnja postali su temeljni stupovi oblikovanja učeničke zajednice.

U tom duhu, 2006. godine osnovana je Učenička zadruga Đardin što je čini jednom od najstarijih učeničkih zadruga u našoj županiji.

Osnovana je s ciljem da objedini trud učenika i njihovih učitelja kroz raznovrsne izvannastavne aktivnosti. Ova zadruga ne samo da potiče razvoj vještina, već i pruža platformu za predstavljanje ostvarenja školske zajednice široj javnosti putem smotri i sajmova.

image

Vrijedne ruke

UZ ĐARDIN

Kako je sve započelo?

Voditeljica Zadruge, Ljiljana Kadija Pulić podijelila je s nama svoje perspektive, osvrt na dugogodišnje iskustvo i ključne trenutke u radu s učenicima tijekom proteklog desetljeća.

- Davne 2002. godine, naša škola bila je domaćin državne smotre učeničkih zadruga. S obzirom na zahtjevnost održavanja, smotra se provela u suradnji s OŠ Biograd, čija se dvorana koristila kao izložbeni prostor. Upravo taj događaj bio je jedan od ključnih trenutaka da i mi kao škola krenemo razmišljati o mogućem osnivanju učeničke zadruge, prisjetila se Kadija Pulić.

Godine 2006., Osnovna škola Sveti Filip i Jakov sudjelovala je na županijskoj smotri u Primoštenu. Tada je škola predstavila srodan oblik učeničke zadruge, a cijeli projekt bio je pod vodstvom učiteljice Danijele Deković.

- Taj događaj osvijestio nam je činjenicu da imamo sve preduvjete za osnutak zadruge. Važno je spomenuti učiteljice Luciju Kuliš, Mihovilku Prtenjača i Dragicu Konjikovac koje su tada vrijedno radile s učenicima na izvannastavnim aktivnostima i na taj način osigurale proizvode koji su kasnije bili na štandu naše zadruge. Ubrzo nakon toga u rad zadruge uključila se i kolegica Đurđica Bottazzo, kazala je Kadija Pulić.

Vještine prezentacije i prodaje

image

Osvojili voće prijavom na natječaj Kauflanda

UZ ĐARDIN

Na početku svake školske godine, učenici imaju priliku birati između raznovrsnih izvannastavnih aktivnosti, među kojima se ističu i one povezane s radom u školskoj zadruzi. Njihov doprinos uspjehu zadruge ogleda se u vlastitom angažmanu koji uključuje osmišljavanje, izradu, prezentaciju i prodaju proizvoda.

- Učenici koji sudjeluju u radu zadruge stječu vještine raznih metoda izrade pojedinih proizvoda. Od izrade predmeta od drveta, gline, papira, platna, recikliranje ambalaže, pa do uzgoja biljaka u školskom plasteniku. Isto tako pokazuju kreativnost kod osmišljavanja proizvoda, uređenja izložbenog prostora, kao i vještine prezentacije i prodaje. Uključeni su i u izradu kalkulacije cijena i evidenciju zarade nakon prodaje. Sve su to iskustva koja su itekako važna ukoliko se učenik odluči razvijati u tom smjeru i postati poduzetnik nakon završetka školovanja, istaknula je Kadija Pulić.

Započeli su tekuću školsku godinu s iznimnim entuzijazmom, sudjelujući na državnoj smotri učeničkih zadruga u Poreču, što predstavlja šestu uzastopnu godinu kako aktivno sudjeluju u smotrama na državnoj razini.

- Nakon toga smo u školi organizirali prigodnu prodaju u povodu Dana zaštite životinja, u sklopu Večeri matematike i na božićnoj priredbi. Trenutno pripremamo proizvode za prigodnu prodaju za Valentinovo i naravno za sajam cvijeća koji se svake godine održava u našem mjestu. Nakon toga pripremamo za županijsku smotru koja je planirana za kraj petog mjeseca. S obzirom na to da smo u sklopu projekta eŠkole dobili 3D printere, planiramo i njih iskoristiti za izradu novih proizvoda, naglasila je Kadija Pulić.

Razvoj poduzetničkih ideja

image

U Poreču na državnoj smotri

UZ ĐARDIN

Učenici su potaknuti inovativnošću i razvojem poduzetničkih ideja putem aktivnog sudjelovanja u svim fazama proizvodnog procesa. Njihova angažiranost ne samo da im daje ključnu ulogu u stvaranju, već i povećava razinu odgovornosti, gdje snose teret uspjeha ili neuspjeha svojih ideja i projekata.

- Za kvalitetan rad učeničke zadruge važna je dobra suradnja između voditelja izvannastavnih aktivnosti uključenih u rad zadruge, voditelja i podrška ravnatelja. Zadrugu ne čini jedan čovjek. Ta dobra suradnja je nešto čime se naša škola može pohvaliti. Naravno bez učenika i njihovog rada to ne bi bilo moguće, kazala je Kadija Pulić.

Najčešće prepreke s kojima se suočavaju obično proizlaze iz ograničenja mjesta i vremena.

- Uz brojne aktivnosti u koje su učitelji i učenici uključeni često je upravo organizacija vremena problem. Isto tako ponekad problem može biti i prostor u kojem se može kvalitetno raditi, skladištiti potreban materijal i proizvode, istaknula je Kadija Pulić.

Učiteljice i izvannastavne aktivnosti koje su trenutno uključene u rad UZ Đardin su: Kreativna radionica Maštograd koju vodi učiteljica Maja Balaščak, Stvaralaštvo i kreativna učiteljica Sunčica Ivin Mikulić, Zona – Z (izrada predmeta od keramike) učiteljica Ljiljana Kadija Pulić,Vrtlarstvo i cvjećarstvo učiteljica Vesna Aralica, Dodatna kemija učiteljica Maja Sipina, učiteljica Jelena Šoch i Matea Pirović sa svojim radionicama.

image

Štand Psi i mačke naglavačke

UZ ĐARDIN

Suradnja je ključna

Posvećeni su čestoj suradnji s lokalnom zajednicom, a cilj im je i produbiti povezanost s lokalnim poduzetnicima.

- Voljeli bismo organizirati nagradne izlete za učenike i voditelje kao što je organizirani posjet nekog od uspješnih poduzetnika, tako bismo prigodnim radionicama i razgovorom dodatno educirali učenike i voditelje, naglasila je Kadija Pulić.

Zajednica aktivno podržava rad zadruge već prilikom kupnje proizvoda, kao i štandovima koje učenici koriste na rivi tijekom ljetnih praznika.

- Roditelji koji su prepoznali prednost rada učenika unutar učeničke zadruge također potiču svoju djecu na uključivanje, ponosno je kazala Kadija Pulić.

Uspjeh zadruge nikada ne bi bio tako izražen da nije bilo duboke suradnje i uzajamne podrške među članovima. Ova sinergija, gdje svaki član doprinosi svojim vještinama i entuzijazmom, stvara temelj uspješnosti zadruge. Uzajamna podrška među kolegama i učenicima ne samo da jača timski duh, već i osnažuje zajednički napor prema postizanju ciljeva zadruge.

- Meni kao voditelju to daje volju i želju da i dalje budem uključena u rad zadruge. Ima naravno i trenutaka kada bih najradije odustala od svega, ali kad pogledam unatrag i vidim što smo sve postigli i ostvarili, bude mi žao. Mislim da je naša škola već prepoznatljiva po uspješnom radu naše zadruge, zaključila je Kadija Pulić.

21.01.2024., 08:56h
ANDREA KRŠLOVIĆ
02. svibanj 2024 04:37