44293
Karlo Ivković
StoryEditor
USKOK-ova optužnica

Marko Pupić Bakrač: Božidar Longin treba biti strogo kažnjen jer već ima povijest devijantnog ponašanja

Županijski vijećnik Akcije mladih Marko Pupić Bakrač održao je danas konferenciju za medije povodom potvrđene USKOK-ove optužnice protiv zadarskog župana Božidara Longina

Longina se tereti za trgovanje utjecajem zbog događaja koji se zbio na otoku Istu 8. i 9. rujna 2023. godine, kada je, koristeći svoj položaj, navodno osigurao besplatan vez za svoju brodicu. Longinu je tada lučki redar za korištenje veza izdao račun u iznosu od 48,60 eura, na što ga je župan upitao: "Zašto ti meni naplaćuješ?" Redar je zatim po nalogu župana račun stornirao, a upravo je Pupić Bakrač prijavio njegov slučaj nadležnim institucijama.

- Sada imamo situaciju da je netko s optužnicom za koruptivno djelo, odnosno protiv djela, na službenoj dužnosti. Tu se radi o osobito teškom kaznenom djelu i ja očekujem da će Božidar Longin biti strogo kažnjen, jer on već ima povijest devijantnog ponašanja, s obzirom na to da je već optuživan zbog premlaćivanja opernog pjevača. Zbog toga bi trebao dobiti kaznu zatvora, a ne uvjetnu kaznu. Bilo koji državni službenik, da ima potvrđenu optužnicu, bi bio suspendiran. Zbog toga očekujem reakciju stranke, osim ako ne stoje iza toga da netko tko je pod optužnicom USKOK-a i dalje ostaje župan, rekao je Pupić Bakrač.

 - U tom smislu bi to značilo da se u HDZ-u od Ive Sanadera ništa nije promijenilo, igra ostaje ista, a igrači se mijenjaju. To je njihova odluka, ali u svakom slučaju, oni u toj odluci šalju određenu poruku. Ako stanu iza Longina, jasno će se znati o kakvoj se stranci radi. Očekujem da župan da ostavku ili da ga izbace iz HDZ-a. Sve ostalo je poruka da se korupcija dozvoljava. Meni nije jasno kako on izvršava dužnost župana, a protiv sebe ima potvrđenu optužnicu zbog kaznenog djela na službenoj dužnosti, on bi to kazneno djelo mogao ponoviti. Očekuje se reakcija HDZ-a da kažu je li njima prihvatljivo da osoba s optužnicom ostane na dužnosti župana. Ovdje su se stekli svi uvjeti da Božidar Longin dobije zatvorsku kaznu, dodao je.

15.10.2024., 14:49h
22. listopad 2024 03:53